Na Šarišskom hrade sa bude platiť grošom

Prvou tohtoročnou akciou pre širokú verejnosť na Šarišskom hrade bude dobývanie hradu, ktoré pripravujú aktivisti na nedeľu 26. apríla od 11:00 do 17:00. Návštevníkov čaká pestrý program, ktorý navodí atmosféru stredoveku.

25.04.2015 12:00
šarišský hrad Foto: ,
Šarišský hrad.
debata

Podujatie, ktorým si Veľkošarišania pripomínajú 704. výročie obliehania hradu Šariš vojskami kráľa Karola Róberta z Anjou, prinesie aj viacero noviniek. Hlavnou je termín, ktorý organizátori posunuli o niekoľko týždňov dopredu oproti minulým ročníkom.

Ďalšou je zavedenie hradnej lokálnej meny, ktorou bude groš a polgroš a stanú sa pre tento deň oficiálnym platidlom na celom hrade. Informoval o tom jeden z hlavných organizátorov a člen združenia Kultúrhrad Šariš Stanislav Tkáčik.

Vstup do areálu hradu bude bezplatný. Za hradnú menu si budú môcť návštevníci kúpiť suveníry v podobe spomienkových predmetov a dobových výrobkov alebo sa pohostiť v stánkoch s občerstvením.

Každým minutým grošom podporia aktivity ďalšej obnovy hradu a jeho oživenia počas Kultúrneho leta. Na účastníkov čaká historické divadlo dobývania hradu, verbovačka, ukážky starých remesiel, ako je pletenie drôtených košieľ, šitie historických odevov, ručná kováčska vyhňa, kde sa bude kuť meč.

V krčme môžu hostia ochutnať práve upečený domáci chlieb a pečivo z kamenno-hlinenej hradnej pece. Pre deti sú určené zážitkové tvorivé dielne, kde budú pracovať s prírodným materiálom, ako je hlina, kameň a prútie.

Najmenší návštevníci sa môžu tešiť na adaptáciu rozprávky o Kráľovi Drozdia brada. Počas celého podujatia budú vystupovať skupiny historického šermu. Hudobníci predvedú bubnovú show.

Tkáčik uviedol, že cieľom podujatia je oživiť hradné nádvorie a ponúknuť ochotníkom priestor na prezentáciu a ostatným ľuďom dať príležitosť načerpať na hrade pozitívnu energiu.

debata chyba
Viac na túto tému: #hrad #Šariš #Šarišský hrad