Francúzsko otvorilo repliku Chauvetovej jaskyne s pravekými maľbami

Na juhu Francúzska sa všetkým obdivovateľom prvých pravekých výtvarníkov otvorila jedinečná príležitosť uvidieť diela, ktorá predkovia dnešných Európanov nakreslili pred vyše 36-tisícmi rokov. Pre širokú verejnosť totiž v pondelok otvorili unikátnu repliku slávnej Chauvetovej jaskyne. Od roku 1994, keď ju objavili, je totiž prístupná len hŕstke vyvolených a odborníkov.

28.04.2015 07:00
Jaskyňa, praveké maľby, Pont d'Arc,... Foto: ,
Jaskyňa Pont d'Arc je kultúrnym, vedeckým a turistickým miestom.
debata

Chauvetova jaskyňa je akousi podzemnou galériou, kde sa nachádzajú abstraktné maľby, ale tiež aj nespočetné vyobrazenia zvierat – koní, levov či nosorožcov.

Ľudské oko tieto diela nevidelo najmenej 20-tisíc rokov a objavenie jaskyne pred dvoma desiatkami rokov vzbudilo senzáciu.

Jaskyňa s rozlohou 8 500 metrov štvorcových je staršia ako slávna jaskyňa Lascaux v juhozápadnom Francúzsku. Okrem iného sa v nej nachádzajú údajne najstaršie zachované odtlačky bosých nôh druhu homo sapiens, staré 20-tisíc až 30-tisíc rokov.

Odborníci prísne dbajú na to, aby zmena klímy maľby nepoškodila, a tak je jaskyňa, ktorá figuruje na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, turistom neprístupná.

Jaskyňa Pont d'Arc je kultúrnym, vedeckým a...
Jaskyňa s rozlohou 8 500 metrov štvorcových je...
+5Chauvetova jaskyňa je akousi podzemnou galériou...

Kvôli obrovskému záujmu verejnosti však teraz vznikla jej presná replika, ktorá sa nachádza vzdušnou čiarou len asi kilometer od pôvodnej jaskyne. Leží nad obcou Vallon-Pont-d'Arc v oblasti Ardèche, ktorá je známa množstvom ďalších prehistorických jaskýň a miest.

Repliku vytvorili experti pomocou počítačových modelov a odtlačkov, ktoré preniesli na novovytvorené betónové steny. Používali pritom techniky, ktorými maľby pred desiatkami tisíc rokov pravdepodobne vznikali. Dreveným uhlím znovu vytvorili stovky obrazov zvierat.

Projekt jaskyne Pont d'Arc si vyžiadal investície vo výške 55-miliónov eur. Úrady očakávajú ročne okolo 350-tisíc návštevníkov, čo by malo oživiť miestnu ekonomiku.

„Nie je to zábavný park. Jaskyňa Pont d'Arc je kultúrnym, vedeckým a turistickým miestom,“ zdôraznil speleológ a spoluautor projektu Pascal Terrasse.

debata chyba
Viac na túto tému: #jaskyňa #praveké maľby