Pezinský Zámocký park hostí festival Slovanské dni

Do dávnych slovanských čias pozývajú organizátori festivalu Slovanské dni vo Faunovej záhrade, ktorý sa koná v piatok a sobotu, 1. a 2. mája v Zámockom parku v Pezinku.

01.05.2015 14:00
debata

Ako za organizačný tím informoval Adam Magula, Slovanské dni vymysleli, pretože chcú, aby sa ľudia čo najviac dozvedeli o živote našich slovanských predkov.

„Dnes totiž vznikajú rôzne konšpirácie a mystifikácie, ľudia veria všetkému, čo nájdu na internete. Tak som si povedal, že zavolám ľudí, ktorí sa v tejto problematike naozaj vyznajú a to, čo budú tvrdiť, majú overené,“ priblížil dôvody vzniku festivalu Magula.

Festival ponúka v priebehu dvoch dní rôznorodý program v duchu našich predkov. Návštevníci si môžu vyskúšať techniku hry na tradičných slovanských hudobných nástrojoch a v rámci rozličných workshopov sa zoznámia s výrobou slovanských znakov a symbolov a pamätných predmetov z kože, drôtu či slamy.

Prostredníctvom historických, etnologických a literárnych prednášok sa tiež dozvedia viac o slovanskej histórii, viere, slovanských bohoch a bylinkách a ich využití a spolu s prednášajúcimi nazrú do slovanských štúdií a odkazov učencov z 19. storočia.

Program každý deň vyvrcholí koncertmi.

Na festivale sa predstavia najmä etno a folkoví interpreti ako napríklad Roman Strom Kormik, Maok, Vejan či Duo Deši. Sprievodným programom festivalu je výstava malieb so slovanskou tematikou a tvorba sôch slovanských bohov ako Perun a Lada a ich následná inštalácia v parku a slávnostné vysvätenie.

Súčasťou sprievodného programu je aj maľba na garáž. Podľa Magulu maľovať sa bude na garáž, ktorú využíva mestský podnik služieb a čiastočne aj mestské centrum. Garáž prírodnými motívmi pomaľuje pezinský umelec Andrej Frič.

Návštevníci festivalu sa môžu občerstviť v Čajovni Faunova záhrada, kde nájdu ponuku tradičných slovanských pokrmov, ale aj exotické občerstvenie, domáce víno a včelovinu. Otvorené sú aj tvorivé dielne pre deti.

Vstupné na festival je dobrovoľné.

debata chyba
Viac na túto tému: #Pezinok #park