Vedci pracujú na chytrej batožine. Na letisku sa sama odbaví a oznámi polohu

Juhokórejská spoločnosť Samsung a výrobca batožiny Samsonite spolupracujú na vývoji batožiny s mikročipom, ktorý by majiteľa informoval, kde sa jeho kufor práve nachádza. Nová technológia má využívať systém GSM, napísal britský denník Daily Mail. Podľa neho by tak mohol byť koniec obavám cestujúcich, ktorí na letisku nervózne vyčkávajú, či k nim batožina v poriadku dorazí.

07.05.2015 07:00
dovolenka, batožina, kufor auta, dieťa, pes,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Okrem toho, že sa bude dať zistiť, kde sa batožina práve nachádza, majiteľ si bude môcť na svojom telefóne napríklad nastaviť, aby ho systém okamžite informoval, ak sa batožina ocitne od neho príliš ďaleko. Táto funkcia by mala zabrániť najmä krádežiam.

Vývojári spoločnosti Samsonite by chceli, aby tento systém ponúkal aj ďalšie služby, vrátane odbavenia batožiny.

Kufre blízkej budúcnosti by tak mali byť schopné nielen sa na letisku sami odbaviť, ale tiež poslať majiteľovi správu, keď opustia lietadlo a potom znova, keď sa dostanú na prepravný pás na letisku.

Batožina by tiež mohla zaslať majiteľovi upozornenie v prípade, že by sa ju niekto snažil otvoriť.

Tu sa však vývoj nekončí. Samsonite má tiež v pláne prísť s technológiou „samohybnej“ batožiny, ktorá by nasledovala svojho majiteľa. To však zrejme potrvá dlhšiu dobu, pretože vývojári musia vymyslieť ľahký a malý motor. Doterajšie prototypy majú motory, ktoré zaberajú približne tretinu kufra a vážia 20 kilogramov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Samsung #kufor #batožina #inteligentný telefón #letisková kontrola