Najmenšie krajiny sveta – na ich prejdenie vám postačí jeden deň

Čo stihnete za jeden deň? Prečítať polovicu knihy, porýľovať záhradu, alebo – prezrieť si celú krajinu. Toto sú najmenšie štáty, na ktorých návštevu vám netreba viac ako dvadsaťštyri hodín.

18.05.2015 07:00
debata (5)

Katar

Katarský štát so svojimi 11 571 kilometrami štvorcovými patrí medzi najväčšie z najmenších krajín. Väčšinu jeho plochy zhltla suchá púšť, no Katar z toho dokázal vyťažiť a turistom ponúka dobrodružné výlety do pustatiny na okraji Perzského zálivu. Návštevníkov láka tiež hlavné mesto Dauha s čulými trhoviskami a krásnym Múzeom islamského umenia. Katar sa momentálne pripravuje na hosťovanie Svetového pohára v roku 2022 a premyslená sieť ciest, ktorú stavia, umožní fanúšikom zúčastniť sa počas majstrovstiev na zápasoch na rôznych štadiónoch aj v jeden deň, a zároveň sa pokochať krajinou naokolo.

Katar Foto: SHUTTERSTOCK
Katar, Dauha, mrakodrapy, noc, svetlá, mesto Katar

San Maríno

Sanmarínska republika leží v sevotalianskych Apeninách a na jej 61,2 km² býva asi 32-tisíc ľudí. Je najmenšou republikou, tretím najmenším štátom v Európe a piatym najmenším samosprávnym štátom na svete. Úradným jazykom štátu je taliančina, no väčšina sanmarínčanov rozpráva starším dialektom. Dejiny San Marína siahajú do roku 301, keď tu dalmátsky kamenár svätý Marinus so svojimi kresťanskými následníkmi založil opevnený kláštor. V roku 1600 zaviedla krajina ústavu, ktorá je platná podnes a San Maríno sa pokladá za najstarší suverénny štát sveta.

San Maríno Foto: SHUTTERSTOCK
San Maríno, Rocca della Guaita, hrad San Maríno

Falklandy

Toto súostrovie ležiace východne od juhu Južnej Ameriky je na svojich 12 173 km² okrem troch tisícov ľudí domovom aj pre vzácne vtáky, veľryby, tulene, ovce a niekoľko druhov tučniakov. Čierno-biele vtáky pritom počtom prevyšujú svojich ľudských spolubývajúcich. Na Falklandských ostrovoch alebo Malvínach, ktoré sú zámorským územím Spojeného kráľovstva, nie sú žiadne bankomaty a s miestnymi sa turisti môžu stretnúť len v niekoľkých tamojších puboch. Falklandské letisko prijíma lety len z Čile a Veľkej Británie a návštevníci do oblasti cestujú najmä výletnými loďami, pričom ostrovy sú pre nich zastávkou na dobrodružnej ceste do Antarktídy.

Falklandy Foto: SHUTTERSTOCK
Falklandy Falklandy

Lichtenštajnsko

Maličká 37-tisícová konštitučná monarchia s rozlohou 160 km² sa túli medzi Švajčiarskom a Rakúskom. Na jej čele stojí kráľovská rodina, ktorá ako v rozprávke žije na zámku s nádherným výhľadom na hlavné mesto a svojich „poddaných“. Tých však vždy v lete pozýva na pivo. Názov Lichtenštajnského kniežatstva pochádza od šľachtického rodu, a jeho meno zasa od hradu Liechtenstein v Rakúsku, na okraji Viedenského lesa. Od roku 1989 stojí na čele krajiny knieža Hans Adam II. Lichtenštajnský, ktorý má v rukách aj niektoré dôležité právomoci, no zaujímavosťou je, že ženy tu volebné právo získali až v roku 1984. Lichten­štajnsko je obľúbenou destináciou horských turistov a športovcov.

Liechtenštajnsko Foto: SHUTTERSTOCK
Liechtenštajnsko Liechtenštajnsko

Macao

Kedysi bol tento malý polostrov portugalskou kolóniou, dnes je samostatnou administratívnou oblasťou Čínskej ľudovej republiky. Na svojich 29,2 km² si krajina ponecháva vlastnú menu i zvyky, napríklad kuchyňu, ktorá má dodnes príchuť Portugalska. Pred príchodom Portugalcov sa miesto nazývalo Haojing (ustricové zrkadlo), dnešný čínsky názov Àomén znamená „Brána do zálivu“. Aj keď je krajina v súčasnosti známa ako miesto hazardu a hier, historické centrum je súčasťou svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Macao Foto: SHUTTERSTOCK
Macao, veža, Makao Macao

Gibraltár

Toto britské zámorské územie tvorí doslova skala, ktorá sa týči na pobreží južného Španielska. Jeho 30-tisícovú populáciu v lete doplnia výletné jachty v rovnakom počte. Návštevníci sem prichádzajú aj letecky, stroje neúnavne sadajú a vzlietajú z jedinej pristávacej dráhy, ktorá pretína jedinú cestu spájajúcu Gibraltár so Španielskom. Hlavnou atrakciou krajiny je jeho topografia, turisti milujú výlet lanovkou na vrchol skaly, odkiaľ je nádherný výhľad na celé ďaleké okolie. Spoločnosť im robia roztopašné makaky, ktorá na kopci žijú.

Gibraltár Foto: SHUTTERSTOCK
Gibraltár Gibraltár

Isle of Man

Ostrov v Írskom mori je britským nezávislým územím a obýva ho 84-tisíc miestnych, ktorí sú známi ako „Manx“. Turistov sem vozia lietadlá alebo trajekty s Liverpoolu a svoj deň na ostrove strávia prehliadkou vikingského hradu Peel či ochutnávaním muší hrebenačiek kráľovských. Mimoriadne obľúbené sú každoročné motocyklové preteky Tourist Trophy, keď sa pretekári rozbehnú po kľukatých cestičkách Isle of Man bez rýchlostného obmedzenia.

Isle of Man Foto: SHUTTERSTOCK
Isle of Man Isle of Man

Monako

Na mapu popularity umiestnila túto minikrajinku na juhu Francúzska s rozlohou 1,95 km² určite kňažná Grace Kelly. Mestský štát a druhá najmenšia krajina na svete je súčasne štát aj mesto, v ktorom sa hovorí taliansky, francúzsky, anglicky a monačtinou „Monégasque“. Iba sedmina obyvateľstva z asi 37-tisíc ľudí je rodených Monačanov. Počas pretekov Formuly 1 sa toto číslo zväčší asi sedemkrát. Základom hospodárstva krajiny je bankovníctvo – krajina je bankovým rajom, a samozrejme cestovný ruch. Turistov láka opulentné kasíno v Monte Carle, ktoré preslávil James Bond, ale aj významné oceánografické múzeum, ktorého riaditeľom bol aj slávny Jacques Cousteau.

Monako Foto: SHUTTERSTOCK
Monako, Monte Carlo, kasíno Monako

Vatikán

Turisti obdivujúci architektúru baziliky svätého Petra si ani nemusia uvedomiť, že z talianskeho Ríma vkročili na územie samostatnej krajiny. Tvorí ju chrám aj so Svätopeterským námestím pred ním, Apoštolský palác a priľahlé budovy a záhrady. Vatikánu patria tiež extrateritoriálne územia – patriarchálne baziliky a pápežské letné sídlo v Castel Gandolfo. Najmenší štát sveta s rozlohou 0,44 km² je domovom pápeža a asi 800 ďalších ľudí. Návštevníkov sem okrem baziliky lákajú vatikánske múzeá, najmä Sixtínska kaplnka, či prehliadka záhrad. Na záver si málokto nechá ujsť možnosť poslať domov pohľadnicu z vlastného vatikánskeho poštového úradu.

Vatikán Foto: SHUTTERSTOCK
Vatikán, Bazilika sv. Petra, Chrám svätého Petra, Rím, Taliansko Vatikán

Andorra

Iba tri hodiny od Barcelony sa krčí miktoštát zasadený v Pyrenejach, medzi Španielskom a Francúzskom, veľký 468 km², ktorý obýva 76-tisíc Andorčanov. Zasnežené vrcholky hôr, ktoré obkolesujú údolia obsypané čerešňovými kvetmi, lákajú na turistiku. V nižších polohách si návštevníci doprajú relax vo svetovo známych kúpeľoch, ktoré mnohí porovnávajú so švajčiarskymi. Aj keď Andorrské kniežatstvo udržuje viac španielske tradície, jej úradným jazykom je katalánčina. Na čele štátu stojí francúzsky prezident spolu s biskupom zo španielskeho Seo de Urguel.

Andorra Foto: SHUTTERSTOCK
Andorra Andorra

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #Gibraltár #Katar #turizmus #Monako #štáty