Krvavá grófka sa vrátila do Čachtíc ako kulisa

Mučenie mladých dievčat aj kúpeľ Alžbety Bátoriovej v krvi. Strašidelné scény sa od začiatku júna objavili v čachtickom podzemí. Trenčianske múzeum tu sprístupnilo nezvyčajnú výstavu, ktorá približuje vyčíňanie krvavej grófky. Autori výstavy na to využili scény z divadla.

02.06.2015 14:00
Alžbeta Bátoriová, Bátoryčka, Čachtice,... Foto: ,
Scény, ako Alžbeta Bátoriová mučila dievčatá a kúpala sa v ich krvi.
debata

Výstavu umiestnili do podzemia Draškovičovho kaštieľa, ktorý sa nachádza pod Čachtickým hradom. Už samotné osvetlenie vytvára strašidelnú atmosféru, je tu viac tma ako svetlo.

Vo vstupnej miestnosti sa odohráva prvý príbeh. Na lúke mladá dievčina pasie kozy a úlisný Ficko ju láka do služby na hrad. Dievčina netuší, čo za služba ju tam čaká. To sa návštevník dozvie v druhej miestnosti, ktorá je vlastne mučiarňou.

Jedno dievča naťahujú na škripec, druhé trpí zavesené na kríži. Hrôzu z mučenia dokresľujú srdcervúce výkriky týraných obetí.

Krátka chodba, ktorú osvetľuje len pár sviečok, vedie do poslednej miestnosti. V kozube plápolá oheň, vedľa neho je vaňa plná krvi. V nej sa kúpe grófka Alžbeta Bátoriová, jej služobnica dopĺňa kúpeľ pomocou dreveného vedra. Má to byť kúpeľ mladosti, ako sa zachoval v povestiach.

Historici nad týmto stvárnením pohoršene krútia hlavou, pretože z ich pohľadu je to prekrúcanie histórie. Žiadne kúpanie v krvi sa podľa nich na dvore Alžbety Bátoriovej nekonalo.

„O tom totiž nie je v súdnych dokumentoch a záznamoch o vyšetrovaní žiadna zmienka. Keby to skutočne robila, tak by to v spisoch bolo, to by si určite nenechali ujsť. Tento výmysel sa objavil na viacerých miestach Európy, kúpanie v krvi má niečo spoločné aj s upírmi, ale to je skôr dielo romantizmu 19. storočia. Je to výmysel, rovnako ako mučenie železnou pannou,“ vraví historik Vlastimil Hábl.

Pripomenul však, že Alžbeta Bátoriová bola sadistka a dievčatá a mladé ženy skutočne mučila. Údaje o jej výčinoch sa zachovali v historických dokumentoch, spomína sa v nich mučenie ohňom, rozpáleným železom, ihlami či nožnicami – čo práve mala poruke.

Jozef Tomík z Bojníc, spoluautor výstavy, priznáva, že pri jej koncipovaní sa nedržali od slova doslova histórie. Je to skôr umelecko-výtvarný projekt, ktorého poslaním je zaujať turistov.

„Keď sme si boli pozrieť priestory, boli sme uchvátení, sú naozaj fantastické. Výstava je niečo nové, čo ešte nebolo v Čachticiach ani na Slovensku. Predchádzala tomu niekoľkomesačná príprava, museli sme vyberať figuríny, dotvárať kostýmy, vyrábať kulisy,“ hovorí Tomík.

A ako dodal, príbeh čachtickej panej ho zaujal aj preto, lebo žije až dodnes. Aj vtedy platilo, že potrestané boli len malé ryby, na veľké bol iný meter.

Pomocníkov, teda Ficka, Helenu Jó a Dorotu Semtéšovú popravili, ale hlavná vinníčka Alžbeta Bátoriová dožila v domácom väzení.

Scény, ako Alžbeta Bátoriová mučila dievčatá a... Foto: Milan Kráľ, Pravda
Alžbeta Bátoriová, Bátoryčka, Čachtice, mučenie, výstava, Scény, ako Alžbeta Bátoriová mučila dievčatá a kúpala sa v ich krvi, nájdu návštevníci v Draškovičovom kaštieli pod Čachtickým hradom.

Draškovičov kaštieľ v Čachticiach je jednou z pobočiek Trenčianskeho múzea a v jeho priestoroch je stála expozícia, kde sa nachádzajú aj exponáty spojené s Alžbetou Bátoriovou. Výstava v podzemí je „bonusom“ k tejto expozícii.

„Tieto priestory boli dlho nevyužívané a chátrali. Počas leta tu chceme pripraviť aj niekoľko nočných prehliadok. Figuríny v jednotlivých scénach nahradia živí herci. Všetko, čo tu vidíte teraz statické, budú hrať herci, mala by sa tu teda kúpať živá Bátorička, živý Ficko bude lákať dievčatá a ženy do služby krvavej grófky, živí ľudia budú aj v mučiarni,“ prezrádza o zámeroch Peter Pastier z Trenčianske­ho múzea.

Michal Balala, starosta Čachtíc, predpokladá, že výstava prinesie obci novú atrakciu, ktorá prispeje k ďalšiemu rozvoju cestovného ruchu v obci a jej okolí. Najväčšou atrakciou je Čachtický hrad, ktorý vlani otvorili po rozsiahlej rekonštrukcii.

Kto bola Alžbeta Bátoriová

Alžbeta Bátoriová pochádzala z vplyvného rodu Bátoriovcov, uhorských šľachticov a preslávila sa svojím bezhraničným sadizmom. V rokoch 1585 až 1610 umučila vyše 600 dievčat a mladých žien. V roku 1611 bola odsúdená na doživotie na Čachtickom hrade, kde o tri roky neskôr zomrela. Jej pomocníkov popravili hneď po vynesení rozsudku 7. januára 1611. Helenu Jó a Dorotu Semtéšovú zaživa upálili, Jána Ujváriho (Ficka) sťali.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Alžbeta Báthoryová #Čachtická pani #Čachtice #Bátorička