Drevené kostolíky si dali zraz - rusínske múzeum vystavuje ich 39 miniatúr

Výstavu makiet 39 drevených chrámov zo severovýchodného Slovenska otvorili tento týždeň v Slovenskom národnom múzeu – Múzeu rusínskej kultúry v Prešove. Zmenšené kostolíky sú celoživotným dielom Ladislava Cidylu z Bardejova, ktorý ich vyrábal vo voľnom čase.

04.06.2015 16:00
debata

Výstavu si môžete pozrieť počas celého leta. Múzeum rokuje s rodinou po zosnulom autorovi, od ktorej chce makety odkúpiť. Ak by sa to podarilo, zbierka by ostala v múzeu natrvalo.

Ako uviedla riaditeľka múzea Oľga Glosíková, modely sú vyrobené v mierke 1:50. Autor venoval veľkú pozornosť aj detailom. Ak bola pri chráme zvonica, vložil do nej aj skutočný zvonček, pedantne sa venoval tiež výrobe krížov.

Niektoré gréckokatolícke a pravoslávne cerkvi, ktoré už dnes neexistujú, zvečnil podľa dobových fotografií a obrazov.

Súčasťou výstavy je aj mapka Skvosty kostolov Podkarpatskej Rusi. Tá prináša informácie o drevených chrámoch na území terajšej časti západnej Ukrajiny, ktoré v minulosti patrilo pod ČSR.

Glosíková dodáva, že Ladislav Cidylo bol vodičom z povolania a tvorbe modelov z dreva sa venoval iba ako koníčku. Mal veľmi precíznu prácu a vyrobil makety sakrálnych stavieb, ktoré pochádzajú zväčša z 18. storočia.

Sú však medzi nimi aj staršie, skvostom je rímskokatolícky kostolík z Hervartova z konca 15. storočia, ktorý je zapísaný do zoznamu Svetového dedičstva UNESCO spolu s ďalšími siedmimi.

V zbierke sú tiež makety chrámov z obcí Matysová, Krajné Čierno, Ľutina, Hraničné, takmer všetky zo severovýchodného Slovenska.

Múzeum rusínskej kultúry už z tejto zbierky odkúpilo 14 modelov, teraz zháňa financie na skompletizovanie celej sady. Ak sa tak stane, výstava potrvá až do reštaurovania týchto miniatúr.

debata chyba
Viac na túto tému: #múzeum #miniatúrne #drevené kostolíky