Devín bude patriť deťom. Prejdú sa storočiami a ukážu šikovnosť

Získať certifikát zručnosti nebude jednoduché! Chrabrí rytieri a spanilé devy budú musieť na Devíne splniť niekoľko úloh a prebojovať sa cez jednotlivé stanovištia, ktoré ich čakajú na 4. ročníku podujatia Devín patrí deťom.

11.06.2015 15:00
Zo storočia do storočia, hrad Devín, súťaže,... Foto:
Malí návštevníci zažijú vzrušujúce bádanie a plnenie mnohých úloh.
debata

Deti, ale aj dospelí, sa budú môcť v sobotu 13. júna zapojiť do interaktívneho poznávania historických období „Zo storočia do storočia“ na stanoviskách: Vitajte v praveku v súvislosti s výstavou „Devín v praveku“ od neolitu až po dobu železnú; U Slovanov s interaktívnymi hrami z obdobia Veľkomoravskej ríše a Rytieri a krásne dámy z čias, keď nám vládla gotika.

Malí aj väčší návštevníci zažijú vzrušujúce bádanie a plnenie mnohých úloh, pri ktorých prejavia svoju zručnosť a kreativitu. Budú môcť porovnať jednotlivé historické doby a pozrieť si tiež predstavenie rozprávky „Ruže a meč“ o 15:00.

Stanovisko „Vitajte v praveku“ preverí koncentráciu súťažiacich, ukáže im najdôležitejšie archeologické nálezy z období od neolitu po dobu železnú na hrade Devín.

Deti tu budú určovať kovy, ktoré ľudia od neolitu po dobu železnú využívali, pri maľbe rukami si vyskúšajú, ako vznikali kresby ešte pred neolitom, keď neboli štetce.

Návštevníci si vyskúšajú prácu na hrnčiarskom kruhu (aj keď v tých dobách ešte neexistoval, bude pomôckou pri vyrábaní keramiky) a tiež zložia základy domu z obdobia neolitu.

Na druhom stanovisku „U Slovanov“ čakajú interaktívne úlohy – obliekanie do dobových odevov, točenie hliny na hrnčiarskom kruhu (Slovania ho už poznali) či streľba z kuše. Záujemcovia si tu budú môcť dokonca vyskladať svoje meno z hlaholiky.

„Rytieri a krásne dámy“ zavedú deti do obdobia stredoveku gorického slohu. Dievčatá si tu vyskúšajú, ako sa obliekali paničky a chlapci sa zasa potrápia s výstrojom a výzbrojou stredovekého rytiera.

debata chyba
Viac na túto tému: #Devín #súťaže