Tip na víkend: Bojnický zámok je plný rozprávok

Na kráľovstvo rozprávok sa v tieto dni zmenil Bojnický zámok. Deti rovnako ako dospelých priťahuje jedinečná prehliadka, ktorá odhaľuje zákutia romantického zámku a zároveň pozýva do sveta klasických rozprávok.

12.06.2015 07:00
Bonický zámok, Bojnice, rozprávky, kuchárka,... Foto:
Polovica účinkujúcich sú profesionálni herci. Aj dobové oblečenie poteší oči.
debata (1)

Rozprávkový zámok, špeciálny rozprávkový divadelný festival, patrí k najúspešnejším a najnavštevovanejším kultúrnym podujatiam na Slovensku. V priestoroch zámku grófa Pálffyho sa začína 11. júna a pokračuje každý víkend až do 28. júna 2015.

„Program je nielen v zámku, ale aj vonku, v hradnej priekope. Počas víkendu tam vystupujú speváci, tanečníci a ďalší umelci. Spolu účinkuje okolo 100 ľudí. Polovica účinkujúcich sú profesionálni herci, je to profesionálne robené divadlo,“ vraví Petra Čavojská, hlavný organizátor Rozprávkového zám­ku.

Kto má rád divadlo a umenie, príde si na svoje. Nie je to ako v klasickom divadle, kam prídete, usadíte sa a na pódiu pred vami sa odohráva dej. Tu je divadlo rozložené po celom zámku a návštevníci prechádzajú všetkými rozprávkami. Aj dobové oblečenie poteší oči. O rozprávkové kostýmy účinkujúcich sa stará Gabriela Mikáčová, ktorá predtým pracovala v Martinskom divadle. Prehliadka čarovného sveta trvá asi hodinu, každý návštevník prejde zámkom a uvidí všetky štyri rozprávky.

V Bojniciach organizujú Rozprávkový zámok už 19... Foto: MÚZEUM BOJNICE
Bojnický zámok, rozprávky, Bojnice, V Bojniciach organizujú Rozprávkový zámok už 19 rokov a každý rok prichádza viac návštevníkov.

V Bojniciach organizujú Rozprávkový zámok už 19 rokov a každý rok prichádza viac návštevníkov, v priemere okolo 20 000 ľudí. V zámockých komnatách sa odohralo už množstvo rozprávok. Tento rok sa autentické prostredie šľachtického zámku stalo kulisou pre známe príbehy – Perníková chalúpka, Koza rohatá, Janko a fazuľa, Zlatá priadka. Všetky nesú podpis autora literárneho scenára, hudobného skladateľa a režiséra Róberta Mankoveckého.

Hrdinovia Perníkovej chalúpky Janko a Marienka prekonajú svoj strach a spoločnými silami premôžu zlú ježibabu. Lenivá koza rohatá žijúca na gazdovskom dvore dostane ponaučenie od usilovných a pracovitých zvieratiek. Odvážny Janko vďaka čarovnej fazuľke pomôže sebe aj svojej mame. Usilovná Zuzka v Zlatej priadke získa vysnívané šťastie a lásku. To všetko za pomoci detí, ktoré sa opäť naučia niečo dôležité, že spolupatričnosť, usilovnosť a odhodlanosť ich dovedú k splneniu vytúžených snov.

„Tento rok sme chceli, aby deti pochopili, aké dôležité je snívať, celá myšlienka je o tom – menej spať a viac snívať. Tým, že menej čítajú, deti aj prestávajú snívať a rozvíjať svoju fantáziu. Vybrali sme štyri rozprávky, ktoré sú chronicky známe, ktoré väčšina detí pozná a ktorých hrdinovia ešte na náš zámok nezavítali, pretože za doterajších 18 ročníkov ich tu bolo naozaj dosť,“ dodala Petra Čavojská.

Kam za zábavou

12. júna, piatok

  • Bratislava: Levanduľový festival, Dvor 66 na Obchodnej ul., 10. h – 19. h
  • Bratislava: BookObrazy – posledné predprázdninové stretnutie detí s umením v Slovenskej národnej galérii, tentoraz na tému traja kamoši, na deti čaká dobrodružný príbeh chlapca Juraja a jeho troch úplne špeciálnych kamošov o stavaní bunkra, prekonávaní strachu, lození po skalách či jazde na koni, deti si domov odnesú vlastný predprázdninový talizman, cafe Berlinka, SNG, 16.30 h
  • Terchová: Medzinárodné stretnutie zbojníkov, divadlo, zbojníci, muzika, do 14. 6.
  • Košice: Balónová fiesta, lety balónom, pre deti Maškrtníček a tvorivé dielne, hudba, barmanská šou
  • Nitra: Ukážky bojov z druhej svetovej vojny, stredoveký vojenský tábor, výstava historických zbraní, aj Slov. poľnohosp. múzeum, 13. 6.
  • Pezinok: Keramické trhy, do 14. 6.

13. júna, sobota

  • Slovensko: Víkend otvorených parkov a záhrad v 5 krajoch, v BA aj Zelený piknik na Hlavnom nám. viac na vopz.sk
  • Tatranská Lomnica: Expozícia tatranskej prírody už po druhýkrát otvára svoje brány (Viac o tomto podujatí)
  • Bratislava: Devín patrí deťom – hry ako návšteva v praveku, u Slovanov aj medzi rytiermi, 10. h – 18. h
  • Bratislava: Kde bolo, tam bolo – tvorivé hry pre deti na Hlavnom nám. a na nádvorí Starej radnice, workshopy finančnej gramotnosti (od 8 rokov), fotografovania (6 – 8 rokov), varenia (od 5 rokov), od 10. h
  • Bratislava: Dni Petržalky – galaprogram na Dostihovej dráhe, ohňostroj, Terchovská muzika, 16.30 – 23.15 h
  • Borová hora: Dni ruží v arboréte, odborný výklad o 10. h a 14. h, aj 14. 6.
  • Donovaly: Habakuky oslavujú narodeniny – ľudové rozprávky, hry a súťaže, 10. h – 17. h
  • Martin: Deň turčianskej záhradky, remeselníci, včelári, farmári, chovatelia, vozenie na kočoch, záchranári, Memorandové nám.
  • Modra: Jahodový víkend, varenie lekváru, tiramisu, zmrzlina, smoothies, ochutnávka vína a sektu, predaj jahôd, lekváru, Pod Gaštankou
  • Senica: Deň detských radostí v areáli vojenského technického a skúšobného ústavu Záhorie
  • Piešťany: Piešťanské zlaté stuhy – jazda historických pretekárskych vozidiel, výstava, program, Kúpeľný ostrov, 10. h – 22. h
  • Počúvadlo: Budenie sitnianskych rytierov – súťaž, divadlo, hry, od 13. h
  • Trenčín: Preteky dračích lodí, autokemping
  • Trnava: Trnavský rínek – stánky a celodenný program, tvorivé dielničky, Kapitulská ul., 9. h – 17. h
  • Zvolen: Cyklodeň pre celú rodinu, Nám. SNP, od 9.30 h
  • Žilina: Starobylý večer na Budatínskom hrade, hudobný a detský program, od 13. h

14. júna, nedeľa

  • Bratislava: Kde bolo, tam bolo – tvorivé hry pre deti na Hlavnom nám. a na nádvorí Starej radnice, architekti deťom – navrhni domček (od 6 rokov), hudobný, art a little art workshop, logopedická poradňa, svet nepočujúcich
  • Nitra: Stredoveké leto na Nitrianskom hrade, prezentácia dobového života vždy druhú nedeľu v mesiaci až do septembra (najbližšie 12. 7.)

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #bojnický zámok #rozprávky