Zemplínska šírava otvára sezónu

Od nedele otvoria svoje brány všetky strediská na Zemplínskej šírave, ktorú volajú aj východoslovenské more. O tom, že dolný Zemplín je zaujímavá turistická destinácia, má návštevníkov presvedčiť aj výstava v Regionálnom informačnom bode Krajskej organizácie cestovného ruchu Košického kraja na Hlavnej ulici v Košiciach. Podľa jej riaditeľky Lenky Vargovej-Jurkovej výstavu oživia aj interaktívne pozvánky na podujatia, ktoré budú v lete na Zemplínskej šírave.

14.06.2015 07:00
Zemplínska šírava, Kaluža, kúpalisko, leto,... Foto:
Kúpalisko v obci Kaluža pri Zemplínskej Šírave.
debata (1)

„Južný Zemplín však okrem Zemplínskej šíravy ponúka aj ďalšie atrakcie, napríklad Morské oko, Vinianske jazero, drevené kostolíky v Ruskej Bystrej a Inovci zapísané v zozname UNESCO, Senianske rybníky či hrady Vinné a Brekov,“ uviedla riaditeľka. Dodala, že bokom nemožno nechať ani Michalovce, Tokajskú vinohradnícku oblasť či gitarové múzeum.

Podľa predsedu Zemplínskej oblastnej organizácie cestovného ruchu a primátora Michaloviec Viliama Záhorčáka sú všetky strediská pripravené na sezónu, ktorá sa oficiálne začne 14. júna. Problémom nebude ani nižšia hladina Zemplínskej šíravy. „Od vodohospodárov máme prísľub, že sezónu to negatívne neovplyvní. Naopak, po 50 rokoch je to prvý raz, keď je hladina šíravy o niekoľko metrov nižšie, čo vlastne môže byť ďalšou atrakciou. Lebo podobná vec sa môže zopakovať až o ďalšie desiatky rokov,“ myslí si Záhorčák.

„Hoci sezónu sme oficiálne nezačali, ľudia sem chodia už teraz a zatiaľ to vyzerá tak, že im nižšia hladina neprekáža. Navyše je pre nás výhodou, že môžeme vyčistiť a upraviť aj tie časti pláže, ktoré sú inak pod vodou,“ doplnil starosta obce Kaluža Ján Čuchran. Podľa neho sú areály, ktoré spravujú, pokosené, upravené a pripravené na sezónu, stačí len prísť. Oddnes budú otvorené aj plavecké a neplavecké bazény. Podľa riaditeľky Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Michalovciach Jany Staškovej je voda v bazénoch vhodná na kúpanie a spĺňa všetky limity. „Výsledky rozboru vzoriek vody zo Zemplínskej šíravy budeme vedieť na budúci týždeň v utorok,“ vysvetlila Stašková s tým, že vzorky vody z vodnej nádrže aj bazénov odoberajú v pravidelných intervaloch.

Na sezónu sú pripravení aj v obci Vinné, kde sú hlavnými „ťahákmi“ jazero a zrúcanina Vinianskeho hradu. Starosta obce Vinné Marián Makeľ potvrdil, že sezónu oživí viacero podujatí. „Aj otvorenie sezóny bude v amfiteátri strediska Lúč, ktorý bol 12 rokov nefunkčný. Na budúcu sobotu pripravujeme Jánske ohne nad Šíravou, kde sa môžu všetci, ktorí prídu, oboznámiť so zvykmi a obyčajmi, ktoré patria k Svätojánskej noci,“ priblížil starosta Vinného.

Minulý rok zavítalo na Zemplínsku šíravu a do Vinného vyše 800-tisíc turistov, podobné počty očakávajú správcovia stredísk aj v tomto roku, pričom zdôraznili, že ceny zostali nezmenené.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Zemplín #Zemplínska Šírava #drevené kostolíky #atrakcie