Tip na víkend: Solúnski bratia idú k Pribinovi

Cyril a Metod zo Solúna priniesli na Veľkú Moravu kresťanstvo a písmo. Misionári sa na svoj sviatok symbolicky vracajú, aby zistili, ako si dnes žijeme. V Nitre ich tento víkend privíta knieža Pribina na veľkej oslave. Hrad aj korzo budú plné hier, hudby a umenia.

03.07.2015 07:00
Nitra, kováč, stredovek, Foto:
Cyrilometodské a Pribinove oslavy sa začínajú už v piatok 3. júla a trvajú do nedele 5. júla.
debata (4)

V Nitre, dávnom centre Veľkej Moravy, sa oslavy Cyrila a Metoda spájajú s kniežaťom Pribinom. Pravda je, že misionárov k nám pozval knieža Rastislav z Devína, a nie Pribina z Nitry. Pribina však v Nitre postavil zrejme prvý kresťanský kostol v celej stredovýchodnej Európe.

Cyrilometodské a Pribinove oslavy sa začínajú už v piatok 3. júla a trvajú do nedele 5. júla. A tento rok je na nich niečo výnimočné. Na mieste zvyškov základov kostola sv. Martina v piatok odhalia pamätník a v areáli bývalých zoborských kasární položia základný kameň budúceho archeoparku. Piatkový večer uzavrie koncert slovanskej zborovej tvorby v Piaristickom kostole sv. Ladislava a koncert českej skupiny Čechomor na Svätoplukovom námestí.

V sobotu aj v nedeľu 4. a 5. júla sa na Nitrianskom hrade a v podhradí otvorí historický festival Pribinova Nitrawa, ktorý pripomenie život v ranom stredoveku. Nakúpite si na dobovom trhu, ochutnáte jedlá z dobovej kuchyne a nakuknete do stredovekej krčmy. Život starých Slovanov spoznáte aj pri ukážkach s výkladom a pre deti i dospelých je pripravená strelnica z lukov a kuší. Atmosféru podfarbí historická hudba či sokoliari a o 14. popoludní prejde areálom sprievod kniežaťa Pribinu. Pešia zóna a Svätoplukovo námestie budú patriť hudbe a divadlu, večer sa predstavia nitrianske umelecké hviezdy.

Tábor starých Slovanov nájdete počas slávností v bývalých kasárňach na Martinskom vrchu a tam sa usadia aj avarskí lukostrelci so strelnicou. Zákutia kasární si môžu návštevníci prezrieť spolu so sprievodcom bezplatne počas celého víkendu. Po oba dni bude pre verejnosť prístupný tiež areál niekdajšieho zoborského kláštora. Záujemcovia sa dozvedia veľa zaujímavých a nových informácií počas prehliadky s odborným výkladom o 14. a o 16. hodine. Pozostatky zoborského kláštora sa nachádzajú v zadnej časti areálu Špecializovanej nemocnice sv. Svorada pod Zoborom.

V nedeľu 5. júla sa hostia vydajú na potulky uličkami horného mesta a zavítajú aj na miesta, ktoré inak nie sú verejnosti prístupné. Kam to bude? Nechajte prekvapiť. Začiatok prehliadky bude na Župnom námestí o 14. hodine. Na všetky prehliadky sa však treba prihlásiť vopred v turistickej informačnej kancelárii buď osobne na Štefánikovej tr. č. 1, alebo telefonicky.

V nedeľu o 10. hodine sa na Svätoplukovom námestí začne aj Cyrilometodská národná púť. Ďalší program bude plný folklóru a zavŕši ho večerné vystúpenie SĽUK-u. Po celý deň pokračuje historický festival na hrade aj v podhradí a popoludní bude Pribinovo námestie patriť divadlu. Uvidíte divadelný návrat sv. Metoda na Veľkú Moravu v podaní súboru Gorazd a solúnski bratia prídu do Nitry aj v rovnomennej inscenácii divadla Harry Teater.

Cyril a Metod
cyril a metod, vierozvestcovia, vierosvestovia, Cyril a Metod

Cyril a Metod nám priniesli nielen vieru náboženskú, ale aj vieru, že vo svete obstojíme. V 9. storočí nebola žiadna maličkosť, keď pápež povolil slúžiť bohoslužby v „národnom“ jazyku – a práve nám (dovtedy bola rečou cirkvi len latinčina, gréčtina a hebrejčina). Staroslovienčina sa tak udomácnila v kostoloch aj v našom prvom písme – hlaholike. Žiaľ, nie nadlho. Odkedy Svätopluk Metodových žiakov vyhnal, toto kultúrne privilégium sme stratili a aspoň polovicu dejín sme prežili „pod niekým“. Ale prežili. A učíme sa ctiť si seba a svoju históriu.

Kam za zábavou

3. júla, piatok

  • Terchová: Cyrilometodské dni – Krížová cesta, v sobotu Nebeská muzika
  • Spišský hrad: Óslava Hviezdóóslava – Hviezdoslavove verše s humorom v divadelnej podobe, Teatro Colorato, 20. h

4. júla, sobota

  • Boldogkőváralja: Marhuľový festival hodinu od Košíc, gurmánske jedlá reštaurácií z okolia, barackové kokteily, domáce pivá a sirupy, remeselníci, hudobníci, bábkové divadlo, Dom pálenky, aj 5.7.
  • Beckov: Slávnosti sv. Cyrila a Metoda na hrade, ukážky slovanskej zbroje, rozprávka o troch princeznách a drakovi (12.30 a 16.30), ukážky bojových techník rôznych období, aj v nedeľu 5.7.
  • Bojná: Cyrilometodské slávnosti – komentovaná prehliadka hradiska, veľkomoravský tábor, dobové remeslá, písanie v hlaholike, Hradisko Valy, 11. h
  • Bratislava: Kolesosvet – interaktívna výstava v Bibiane, do 16. 8./Mičurin ožije – program pre budúcnosť budovy Iuventy na Búdkovej ceste/ Rytieri na Devíne
  • Častá: Festival zabudnutých remesiel na hrade Červený Kameň, aj 5.7.
  • Čunovo: Festival Divoká voda, športové aktivity na vode aj na suchu pre všetky vekové kategórie, vstup voľný, rafting 1 €, aj 5.7.
  • Devínska Nová Ves: História od praveku dodnes, návšteva obce so sprievodcom vrátane prehliadky múzea, TIK DNV, 14. h
  • Hlohovec: Stredoveké dni v Zámockej záhrade, aj 5.7.
  • Jasná: Dračie noci na Chopku – animačný program pre deti aj dospelých, večerná jazda lanovkou, dračie príbehy a špeciality
  • Krupina: Furmanské preteky, ihrisko nad malou stanicou, 9. h
  • Ľubovňa: Cyrilometodské slávnosti pod hradom
  • Nitra: Pribinova Nitrawa – festival, deň otvorených dverí na Nitrianskom hrade, SĽUK, Nitrianske múzy
  • Oravský hrad: Sokoliarske umenie dravých vtákov, vystúpenia o 10., 12., 14. a 16. h
  • Rimavská Sobota: Westernový deň, súťaže a hry pre deti, westernové tance aj špeciality, Mestská záhrada pri amfiteátri, 10.30
  • Spišský hrad: Tajomné noci na hrade – Páni Spiša, ohňová šou
  • Tisovec: Dni mesta, jarmok remesiel, program, kotlíkové špeciality, v nedeľu jazda parným vláčikom na Zbojskú (o 9. h)
  • Veľké Leváre: Habánsky jarmok v Habánskom dvore

5. júla, nedeľa

  • Radoľa: Radoľský jarmok – prezentácia ľudových remesiel s kultúrnym programom

7. júla, utorok

  • Bratislava: Komentovaná prehliadka výstavy 70 rokov ÚĽUV, Galéria ÚĽUV, Nám. SNP, 17. h, 23.7. spojená s ukážkou rezbárstva, 4.8. s ukážkou drevorezby a 24.9. modelovanie z hliny

10. júla, piatok

  • Banská Štiavnica: Kaprálova truhlica na Starom zámku – netradičné nočné prehliadky
  • Detva: Folklórne slávnosti Pod Poľanou, škola tanca aj hry na fujaru, jarmok remesiel, kolotoče, rezbársky dvor
  • Hrad Strečno: Nočná prehliadka hradu a stredovekej dediny

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #cyril a metod #Svätopluk #knieža