Zoznam svetového dedičstva UNESCO sa rozšíril o 24 nových pamiatok (1. časť)

Výbor Organizácie OSN pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO) na svojom zasadnutí v západonemeckom Bonne rozhodol, že zoznam pamiatok svetového kultúrneho dedičstva sa rozšíri. Pribudla doňho napríklad historická lokalita Betánia, v ktorej svätý Ján Krstiteľ údajne pokrstil Ježiša Krista.

19.07.2015 07:00
Štvrte Speicherstadt a Kontorhaus a komplex... Foto:
Štvrte Speicherstadt a Kontorhaus a komplex Chilehaus, Hamburg, Nemecko
debata (3)

Prírodné poklady pod ochranou UNESCO obohatil tiež národný park v pohorí Blue and John Crow Mountains na Jamajke. Jamajský národný park, ktorý je vzácny pre svoju pestrú skladbu zvierat a rastlín, sa na zoznam UNESCO dostal nielen vďaka svojmu prírodnému bohatstvu, ale aj kvôli kultúrnemu významu. Pred európskymi kolonistami tam totiž utekalo mnoho otrokov, ktorí si tam postupne vytvorili svojbytné zvyky a tradície.

Výbor organizácie tiež schválil rozšírenie dvoch chránených prírodných pamiatok v Juhoafrickej republike a Vietname.

Historické sídlo Betánia, ktoré sa takisto dostalo na prestížny zoznam, sa nachádza v Jordánsku, neďaleko metropoly Ammán a je podľa biblie rodiskom a pôsobiskom Jána Krstiteľa. Miesto na východnom brehu rieky Jordán patrí k najdôležitejším archeologickým náleziskám dnešného Jordánska.

Na zoznam kultúrnych pamiatok sa dostali aj arabsko-normanské pamiatky v Palerme a katedrály v Cefalú a Monreale z 12. storočia na talianskom ostrove Sicília.

Ako UNESCO informovalo na svojej internetovej stránke, na zozname kultúrneho dedičstva sú po novom aj známe francúzske vinárske kraje Champagne a Burgundsko. Výbor OSN rozhodol, že kraj s vinohradmi, vinárstvom a vínnymi pivnicami, kde sa vyrába svetoznámy sekt a červené vína, si zaslúžia špeciálny status.

Členovia výboru na zoznam UNESCO zapísali nórske priemyselné mestečká Rjukan a Notodden či hamburské historické štvrte. Od teraz má teda Nemecko na zozname UNESCO už 40 pamiatok. Prístavné mesto uspelo s návrhom, aby osobitnú ochranu získala štvrť Speicherstadt s hustou zástavbou skladovacích budov, ktoré vznikli na prelome 19. a 20. storočia, a tiež susedná štvrť Kontorhausviertel, kde sa nachádzajú budovy prístavnej správy z rokov 1920 až 1940.

Rovnako úspešné bolo aj Dánsko. Tomu sa podarilo na zoznam UNESCO presadiť mestečko Christiansfeld, založené v roku 1773 moravskými prisťahovalcami, a lovecký revír na ostrove Zealand, kde usporiadavali dánski králi poľovačky už od stredoveku.

Dva nové zápisy má tiež Irán a úspech zaznamenali okrem iného aj pamiatky zo Singapuru, Mongolska či Turecka. Miesto v prestížnom zozname tak dostalo tiež staroveké perzské mesto Susy v dnešnom Iráne, botanická záhrada v Singapure či mongolská hora Burchan Chaldúna, kde je podľa legendy pochovaný vládca Džingischán.

Na tohtoročnom zasadnutí posudzovali delegáti dohromady 36 kandidátov. Už teraz je na zozname kultúrneho a prírodného bohatstva sveta viac než 1000 položiek zo 161 krajín sveta.

Šéfka UNESCO Irina Bokovová na začiatku ostatného zasadnutia organizácie uviedla, že konečným cieľom je dosiahnuť geografickú a kultúrnu vyváženosť. Doteraz vraj na zozname až príliš dominujú európske pamiatky.

Slovensko má na zozname UNESCO zapísaný Bardejov, Banskú Štiavnicu, Levoču, Spišský hrad, Vlkolínec a drevené kostolíky.

Efez, Turecko

Efez je staroveké grécke mesto, vykopávky odhalili veľkolepé pamiatky z rímskeho cisárskeho obdobia, vrátane Celsovej knižnice a Veľkého divadla. Pozostatky slávneho chrámu bohyne Artemis, jeden zo „Siedmich divov sveta“, priťahovali pútnikov z celého Stredomoria. Traduje sa, že tu pravdepodobne žila posledné roky svojho života Panna Mária – stavba „jej“ domu pochádza zo 6. až 7. storočia a bola postavená na mieste staršieho objektu.

Efez, Celziova knižnica, Turecko Foto: SHUTTERSTOCK
Efez, Turecko, Celziova knižnica, UNESCO Efez, Celziova knižnica, Turecko

Most Forth Bridge, Škótsko

Tento železničný most cez ústie rieky Forth v Škótsku je najdlhší konzolový most. Otvorili ho v roku 1890 a doteraz sa cez neho prepravujú cestujúci a náklad. Jeho výrazná priemyselná estetika je výsledkom nezdobného dizajnu a konštrukčných prvkov. Štýlová, materiálová a rozsahová inovatívnosť je dôležitým medzníkom v dizajne a konštrukcii mostov v období, keď železnice ovládli pozemné diaľkové cestovanie.

Most Forth Bridge, Škótsko Foto: SHUTTERSTOCK
Most Forth Bridge, Škótsko Most Forth Bridge, Škótsko

Misia San Antonio, USA

Miesto zahŕňa skupinu piatich misijných komplexov a ranč, ktoré sa nachádzajú pozdĺž rieky San Antonio v južnom Texase. Nájdeme tu architektonické a archeologické štruktúry, poľnohospodársku pôdu, rezidencie, kostol a sýpky, ale tiež vodné systémy. Komplex postavili františkánski misionári v 18. storočí a stavby dobre ilustrujú úsilie španielskej koruny kolonizovať, evanjelizovať a brániť severné hranice Nového Španielska.

Misia San Antonio, USA Foto: SHUTTERSTOCK
San Antonio Missions, USA, misia, staré domy, UNESCO Misia San Antonio, USA

Meiji, Japonsko

Toto miesto zahŕňa sériu 23 objektov, ktoré sa nachádzajú v juhozápadnej časti Japonska. Vydávajú svedectvo o rýchlej industrializácii krajiny od polovice 19. storočia do začiatku 20. storočia, a to prostredníctvom rozvoja oceliarskeho priemyslu, stavby lodí a ťažby uhlia. Miesto ilustruje proces, pri ktorom feudálne Japonsko hľadalo transfer technológií z Európy a Ameriky od polovice 19. storočia, a ako sa táto technológia prispôsobila potrebám tejto krajiny a spoločenských tradícií.

Uhoľné bane Hašima, Japonsko Foto: SHUTTERSTOCK
Uhoľné bane Hašima, Japonsko, UNESCO, Meiji, miesta japonskej priemyselnej revolúcie: železo a oceľ, stavba lodí a ťažba uhlia, Uhoľné bane Hašima, Japonsko

Burgundsko, Francúzsko

Na svahoch Côte de Nuits a Côte de Beaune, južne od mesta Dijon, sú presne vymedzené parcely viníc. Líšia sa od seba vďaka špecifickým prírodným podmienkam, napr. geologickým rozdielom, ako aj kvôli rôznym vínnym typom. Roky, už od stredoveku, sa tu dorábajú vína, ktoré sú svetovo uznávané. Kraj je teda významný jednak vinicami, jednak historickým centrom Dijonu.

Burgundsko, Francúzsko Foto: SHUTTERSTOCK
Burgundsko, Francúzsko, UNESCO, zelené vinice, víno vinohrady, kaplnka Burgundsko, Francúzsko

Šampanské stráne, domy a pivnice, Francúzsko

Na tomto mieste sa od 17. do 19. storočia vyvinul spôsob výroby šumivých vín na princípe druhotného kvasenia vo fľaši. Objekt sa skladá z historických viníc Hautvilliers, Aÿ a Mareuil-sur-Aÿ, Saint-Nicaise Hill v Remeši, Šampanskej cesty a pevnosti Fort Chabrol v Epernay. Kultúrne dedičstvo tvoria vínne svahy, výrobné miesta (v podzemnými pivnicami) a predajné a distribučné miesta na vyrobené šampanské.

Šampanské pivnice, Francúzsko Foto: SHUTTERSTOCK
Šampanské stráne, domy a pivnice, Francúzsko, UNESCO, víno, pivnica, fľaše Šampanské pivnice, Francúzsko

Botanická záhrada, Singapur

Nachádza sa v samotnom srdci Singapuru. Miesto ukazuje vývoj britskej koloniálnej tropickej botanickej záhrady, ktorá sa stala modernou svetovou známou vedeckou inštitúciou vzdelávania a ochrany prírody. Miesto obsahuje bohatú paletu historických prvkov, výsadby a budov, ktoré demonštrujú vývoj záhrady od jej vzniku v roku 1859.

Botanická záhrada, Singapur Foto: SHUTTERSTOCK
Botanická záhrada, Singapur, UNESCO, zeleň, kvety, Botanická záhrada, Singapur

Štvrte Speicherstadt a Kontorhaus a komplex Chilehaus, Hamburg, Nemecko

Hamburské časti Speicherstadt a Kontorhaus sú husto zastavané mestské oblasti v centre prístavného mesta. Speicherstadt, ktorý v rokoch 1885 a 1927 postavili na viacerých úzkych ostrovčekoch na rieke Labe, v 20. storočí čiastočne prestavali. Je to jeden z najväčších súvislých historických súborov prístavných skladov na svete (rozkladajú sa na 300 000 m2). Komplex zahŕňa 15 obrovských skladových blokov, 6 pomocných budov a spojovaciu sieť krátkych kanálov. V priľahlej časti Kontorhaus sa v šiestich veľkých kancelárskych budovách nachádzajú kancelárske priestory Chilehaus, ktoré zaberajú viac ako 5 hektárov. Celý komplex je dôkazom rýchleho rastu medzinárodného obchodu na prelome 19. a 20. storočia.

Štvrte Speicherstadt a Kontorhaus a komplex... Foto: SHUTTERSTOCK
Štvrte Speicherstadt a Kontorhaus a komplex Chilehaus, Hamburg, kanály, loď, lode, čln, Nemecko, UNESCO Štvrte Speicherstadt a Kontorhaus a komplex Chilehaus, Hamburg, Nemecko

Pevnosť Diyarbakır a záhrady Hevsel, Turecko

Oblasť sa rozprestiera na hornom povodí rieky Tigris, ktoré je súčasťou takzvaného úrodného polmesiaca – okolia mesta Diyarbakir. Bola významná od helénskeho, cez rímske, byzantské, osmanské obdobia až po súčasnosť. Miesto ukrýva aj İçkale – vnútorný hrad, 5,8 kilometra dlhé mestské hradby mesta Diyarbakir s početnými vežami, bránami, piliermi a 63 nápismi z rôznych období. Zelenú spojnicu medzi mestom a riekou Tigris, ktorá zásobovala obyvateľov vodou, tvoria záhrady Hevsel.

Pevnosť Diyarbakır, Turecko Foto: SHUTTERSTOCK
Pevnosť Diyarbakır a záhrady Hevsel, Turecko, UNESCO Pevnosť Diyarbakır, Turecko

Modré hory a hory John Crow, Jamajka

V zelenom hornatom regióne na juhovýchode Jamajky sa svojho času skrývali domorodci, ktorí unikali pred otrokármi a neskôr sa oblasť stala útočiskom aj pre utečených afrických otrokov. V tejto izolovanej oblasti postavili sieť chodníkov, osád a úkrytov, ktoré im pomohli odolávať európskemu koloniálnemu systému. Lesy im poskytli všetko, čo potrebovali na prežitie. Zároveň si s tamojšími horami vybudovali silné duchovné puto, ktoré ostalo zachované doteraz formou nehmotného kultúrneho dedičstva – náboženských obradov, tancov či tradičnej medicíny. Hory sa tiež vyznačujú veľkou biodiverzitou s vysokým podielom endemických druhov rastlín, najmä lišajníkov, machov a niektorých kvitnúcich rastlín.

Modré hory a hory John Crow, Jamajka Foto: SHUTTERSTOCK
Modré hory a hory John Crow, Jamajka, lesy, UNESCO Modré hory a hory John Crow, Jamajka

Pohrebisko v národnom parku Beit Šearim, Izrael

Vznikalo od 2. storočia pred naším letopočtom ako hlavné židovské miesto posledného odpočinku mimo Jeruzalema po neúspešnej židovskej vzbure proti rímskej nadvláde. Nachádza sa na juhovýchod od mesta Haifa a tvorí ho množstvo katakomb, ktoré sú pokladnicou umeleckých diel. Miesto nesie jedinečné svedectvo o starovekom judaizme.

Pohrebisko v národnom parku Beit Šearim, Izrael Foto: SHUTTERSTOCK
Pohrebisko v národnom parku Beit Šearim, Izrael, UNESCO Pohrebisko v národnom parku Beit Šearim, Izrael

Kraj Maymand, Irán

Maymand je sebestačná, napoly vyprahnutá oblasť na konci údolia na južnom výbežku iránskeho stredohoria. Dedinčania sú spolovice kočovní poľnohospodári a pastieri – na jar a jeseň sa sťahujú so svojimi stádami na horské pasienky, kde prebývajú v provizórnych osadách. Počas zimných mesiacov žijú nižšie v údolí, v jaskynných obydliach vytesaných do mäkkej horniny.

Kraj Maymand, Irán Foto: SHUTTERSTOCK
Kraj Maymand, Irán, UNESCO, oslík, somárik, muž, cesta, Kraj Maymand, Irán
3 debata chyba
Viac na túto tému: #UNESCO