Osem miest planéty, ktoré vyzerajú (takmer) mimozemsky

Tieto kúty našej zeme pôsobia, ako by boli z inej galaxie. Naša zem je skutočne rozmanitá, dobre, že máme internet a televíziu, lebo osobne navštíviť všetky jej úžasné zákutia by bolo náročné.

09.08.2015 07:00
debata (2)

Salar de Uyuni, Bolívia

Soľná pláň alebo Salar de Uyuni je väčšia z dvoch bolívijských planín a zároveň najväčšia na svete. Na tisíc kilometroch štvorcových sa nachádza neuveriteľných 10 miliárd ton soli.

Salar de Uyuni, Bolívia Foto: SHUTTERSTOCK
soľná pustatina, púšť, šírava, muž, žena, dáždnik, Bolívia, Soľná pláň, Salar de Uyuni, Salar de Tunupa Salar de Uyuni, Bolívia

Jazero Retba (Lac Rose), Senegal

Len hodinu cesty od hlavného mesta Dakar sa rozprestiera toto prirodzene ružové jazero, ktorého charakteristickú farbu majú na svedomí baktérie. Malé organizmy produkujú červené farbivo, ktoré absorbuje energiu slnečných lúčov. Podobne ako mŕtve more obsahuje veľké množstvo solí.

Jazero Retba, (Lac Rose), Senegal Foto: SHUTTERSTOCK
Jazero Retba, (Lac Rose), Senegal Jazero Retba, (Lac Rose), Senegal

Antilopí kaňon, Arizona, USA

Táto ohromná štrbina má v indiánskom jazyku názov „miesto, kade voda tečie cez skaly“. Je dokonalou ukážkou erózie a slnko v medzerách na priečne pruhovaných kameňoch vytvára nádherné divadlo.

Antilopí kaňon, Arizona, USA Foto: SHUTTERSTOCK
Antilopí kaňon, Arizona, USA Antilopí kaňon, Arizona, USA

Národný park Zhangjiajie, Čína

Unikátne kamenné piliere zaujali aj režiséra Jamesa Camerona a park použil ako prototyp pre krajinu do svojho filmu Avatar. Na čínsku vládu do spravilo taký dojem, že kamenný stĺp pomenovala podľa filmu.

Národný park Zhangjiajie, Čína Foto: SHUTTERSTOCK
Národný park Zhangjiajie, Čína Národný park Zhangjiajie, Čína

Jazierko Morning Glory, Wyoming, USA

Kedysi bol tento prírodný horúci prameň v Yellowstonskom národnom parku sýtomodrý, ale postupne sa jeho sfarbenie zmenilo. Hoci sa môže zdať, že jeho dnešné dúhové farby sú krajšie, dôvodom sú nešetrné zaobchádzanie ľudí. Turisti totiž doňho celé roky hádzali mince pre šťastie, čím oslabili priechodnosť tepla a znížili jeho teplotu.

Jazierko Morning Glory, Wyoming, USA Foto: SHUTTERSTOCK
Jazierko Morning Glory, Wyoming, USA Jazierko Morning Glory, Wyoming, USA

Bioluminiscenčný fytoplanktón, Maledivy

Niekoľko ostrovov Maldív, vrátane Rangali a Vaadhoo, ponúkajú jedinečný zážitok, ktorý si žiadny návštevník nenechá ujsť. Tmavé vody Indického oceána sa trbliecu telami tisícov bioluminiscenčných tvorov, ktoré dostali vážený názov pyrodinium bahamense. Keď ich vyruší lámanie vlny o pobrežie, vydávajú dramaticky modré svetlo.

Bioluminiscenčný fytoplanktón, Maledivy Foto: SHUTTERSTOCK
Bioluminiscenčný fytoplanktón, Maledivy, svetielka, pláž, piesok, noc, more, tma Bioluminiscenčný fytoplanktón, Maledivy

Jaskyňa Fingal, Škótsko

Rovnaké šesťhranné stĺpiky tvoria aj Obrov chodník v Severnom Írsku. Škótske Vnútorné Hebridy však ukrývajú na ostrove Staffa celú jaskyňu vytvorenú z týchto pozoruhodných útvarov, s trblietajúcou sa tyrkysovou vodou.

Jaskyňa Fingal, Škótsko Foto: SHUTTERSTOCK
Jaskyňa Fingal, Škótsko Jaskyňa Fingal, Škótsko

Ľadová voda, Kanada

Ďaleko na severe Kanady v oblasti Nunavut, pol druha kilometra od zálivu Baffin, sa nachádza zamrznutý „válov“. Ľadové údolie je akoby vystrihnuté z kreslenej rozprávky Doba ľadová.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #Bolívia #Kanada #Škótsko #Maldivy #Senegal