Tipy na víkend: Aj Jánošík má svoje dni

Na špeciálny "terchovský štátny sviatok" - Jánošíkove dni, sa v Jánošíkovom rodisku každý rok schádza vyše 70-tisíc divákov. Sú zvedaví na unikátnu Terchovskú muziku, jedinečný konský vozový sprievod aj na ďalšie vystúpenia.

31.07.2015 12:30
Terchová, Jánošíkove dni, tanec, ľudový tanec, Foto: ,
Jánošíkove dni
debata (3)

Tohtoročné Jánošíkove dni sú už 53. v poradí a každý rok prinesú do horúceho leta svieži závan skvelej hudby, výborných tanečných vystúpení a hlavne hrejivý pocit, že ľudové tradície majú na Slovensku stále dosť nasledovníkov. Veď práve v Terchovej, kde sa pred vyše tristo rokmi narodil Jánošík, chodí do folklórnych súborov až 70 percent školopovinných detí. Terchovská muzika je „zlatý poklad“ Slovenska i celého sveta, ako tradičný ľudový hudobný prejav je zapísaná na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Terchovská muzika spája generácie.

„Každá muzika z Terchovej zahrá originálnu archaickú terchovskú muziku – a koľko ich dnes je, to sa ani nedá spočítať. Terchovská muzika je hnutie s väzbami nielen na Terchovú, ale aj na iné obce a mestá,“ hovorí Peter Cabadaj za organizátorov Jánošíkových dní.

Program Jánošíkových dní sa začína už vo štvrtok podvečerným komorným programom Pozdrav z Terchovej v Kultúrnom dome Andreja Hlinku. Okrem iných sa v ňom predstaví Ťažká muzika z Terchovej a folklórny súbor Rozsutec. Ich umenie oceňujú nadšení diváci doma i vo svete.

V piatok podvečer sa program rozbehne naplno už v amfiteátri Nad Bôrami, a to s ďalšími miestnymi súbormi Terchovec a Chotár aj s ich detskými verziami Terchovček a Chotárik. Večer od 20.30 bude z Terchovej do celého sveta znieť Nebeská muzika. V galaprograme nazvanom Terchová, Terchová, okrúhle mestečko,sa budú striedať terchovské muziky Vila Meška, ženské spevácke skupiny, Z dolniakov, Ťažká muzika, Trio z Chotára, Terchovské ženičky a terchovskí dôchodci, opäť Nebeská muzika aj folklórne súbory Chotár, Terchovec, Rozsutec a ďalší.

Sobotňajší program sa začína od 10. hodiny vernisážou výstavy Peter Švec a Štefan Tlacháč v regionálnom informačnom centre Terchovec. Súčasne z amfiteátra Nad Bôrami bude znieť Ľudová hudba bratov Balvoňovcov, spevácka skupina Lidovec zo Solčian, Nadšenci terchovskej muziky z Dolniakov aj Hnojňaňe z Mihaľovec. Od 13. hodiny bude amfiteáter patriť detským folklórnym súborom zo Žilinského kraja s programom Rapotanky.

Detské rapotanky vystriedajú seniorské folklórne súbory od Bratislavy po Michalovce. Ich program má podtitul Nadšenie, radosť, krása a hovorí za všetko – presne to sa z účinkujúcich prenáša aj na divákov. No a na Jánošíkových dňoch nemôže chýbať ani premietanie legendárneho filmu Jánošík s Paľom Bielikom, v ktorom tiež účinkovala Terchovská muzika – v kultúrnom dome o 15. hodine.

Kto pri živej hudbe len tak neobsedí, môže si vyskúšať kroky v školičke tanca – majstri budú vyučovať tance pochádzajúce z Terchovej i rómske tance v šapito pod amfiteátrom od 18. hodiny. Sobotný večer bude medzinárodný – spolu so slovenským folklórom zaznie český, poľský aj turecký. Medzinárodný večer potom zavŕši ohňostroj a slovenská ľudová veselica.

Nedeľa sa prebúdza so svätou omšou za nositeľov ľudových tradícií o 8.30 hodine v Kostole sv. Cyrila a Metoda. A o 10. hodine nasleduje čerešnička na torte – unikátny konský vozový sprievod. Krojovaní furmani a hrajúci muzikanti, ťahaní na vozoch s vyfintenými koníkmi sú pastvou pre uši aj pre oči. Jánošíkove dni sa skončia v nedeľu v amfiteátri programom Prechádzky po kraji, vo finále vystúpi Terchovská muzika Vila Meška, folklórne súbory Rozsutec zo Žiliny, Kriváň z Turian, Račan z Oščadnice, Skorušina z Liesku, Vŕbové prútie z Liptovského Mikuláša, Carpathians Project; Pozdrav z Kysúc: Helena Záhradníková & Pavol Kužma ako hosť: FS Šarišan.

Terchovčania už majú na zozname svetového kultúrneho dedičstva zapísanú Terchovskú muziku a radi by tam videli aj konský vozový sprievod, erbové podujatie Jánošíkových dní od roku 1968. To by bolo to najkrajšie finále a odmena za to, že sa s láskou a dobre starajú o kultúrne dedičstvo, ktoré už dávno nie je len terchovské, ale slovenské.

Kam za zábavou

1. augusta, sobota:

  • Banská Štiavnica: Nezabudnuté remeslá – festival remesiel a folklóru, tentoraz na tému kvety a bylinky/mušketieri na Starom zámku – netradičné prehliadky s divadelným stvárnením – aj 2. 8., 29. a 30. 8. a 12. a 13. 9.
  • Bratislava: Letná slávnosť na Kačíne – handmade výrobky, diskusie, workshopy, koncerty, tance, joga a meditácie, pre deti divadlá a hry. Aj 2. 8.
  • Brezno: Motorákom na Zbojskú – jazda parnou zubačkou z Podbrezovej a Brezna, odchod o 9.14 h, zo Zbojskej 15.30 h
  • Donovaly: Ha-ha-haruľa – súťaže vo varení a jedení harule a vo všeličom inom, divadelné rozprávky, tvorivé dielne, Habakuky, od 10. h
  • Modra: Piknik Pod Gaštankou – detský linorytový workshop, animačné hry, streľba z luku, skákanie vo vreci tvorivé dielne, vozenie na koni, ochutnávka čajov a vín, farmársky program pre deti
  • Spišský hrad: Tajomné noci na hrade – Páni Spiša, ohňová šou/Víkend s keramikou – modelovanie a maľovanie nádob, 11. h – 17. h, v nedeľu ich vypaľovanie v peci
  • Trenčín: Farmársky jarmok na Mierovom nám.
  • Zvolenská Slatina: Guča – guča umenia, festival s prednáškami, filmom, divadlom pre deti a hudbou, KD
  • Žilina: Nočné prehliadky veže Budatínskeho hradu – orientálny tanec, šermiarsky súboj, divadlo, výjavy z Tisíc a jednej noci, 18. h – 22. h, aj 15. a 29.8.

2. augusta, nedeľa:

  • Bratislava: Rytieri na Devíne, program
  • Pribylina: Čipkárska nedeľa v Múzeu liptovskej dediny, workshop, čipkárky zo Španej Doliny, od 10. h
  • hrad Strečno: Deň v stredoveku – staň sa rytierom Dračieho rádu
  • Zuberec: Remeslá na dedine, predvádzanie spracovania materiálov, hrnčiarstvo, rezbárstvo, tkáčstvo, drotárstvo, a i., 11. h – 16. h, každú nedeľu celé leto
  • Ždiar: Preteky konských záprahov, ski centrum Strednica, 13. h

5. augusta, streda:

  • Košice: Rozprávkové leto v Kulturparku, 9. h – 12. h tvorivo – hudobné dopoludnie, o 17. h predstavenie pre deti spojené s tvorivými dielňami, každý týždeň celé leto

6. augusta, štvrtok:

  • Bojnice: Supernoc na zámku – slávnosti života, do 9. 8.

7. augusta, piatok:

  • hrad Strečno: Tajomný hrad – nočná prehliadka pre rodičov s deťmi

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Terchová #Jánošíkove dni