Jedlo na špajdli je praktické. V USA nastoknú na paličku maslo, želé aj šalát

Americká Iowa patrí medzi kľúčové štáty, ktorých priazeň môže v krajine rozhodnúť o výsledku prezidentských volieb. Niet preto divu, že sa tam pred časom počas štátneho veľtrhu nechalo odfotiť množstvo - a veľká väčšina z nich pritom v ruke držala niektorú z miestnych pochúťok. Tie môžu byť slané, sladké, mäsové alebo aj vegetariánske, ale jedno majú spoločné: všetky sa servírujú na špajdli. Čo je to za americkú obsesiu? pýta sa spravodajský server BBC News.

30.08.2015 07:00
debata (4)
Ani prezidentský kandidát Donald Trump neodolal... Foto: SITA/AP, Charlie Riedel
trh, Iowa, štátny veľtrh, Donald Trump, palička, jedlo, bravčové mäso, Ani prezidentský kandidát Donald Trump neodolal v Iowe bravčovému na paličke.

Americké prezidentské voľby sa budú konať v roku 2016 a predvolebná kampaň naberá na tempe. Iowa je pritom nielen jedným z amerických štátov, kde sa rozhoduje o výsledku volieb, ale tiež jedným z najväčších producentov bravčového mäsa. Prečo teda nejakou tou klobáskou či kotletkou neukázať, že aj politik je jedným z „obyčajných ľudí“? Trochu prekvapivý je však fakt, že väčšina toho, na čom si politici pochutnávali, sa servíruje na paličke.

Letmý pohľad na stánky s občerstvením, ktorých bolo na Iowskom štátnom veľtrhu viac ako sedem desiatok, naznačuje, že niektoré jedlá sú pre servírovanie na paličke ako stvorené. Sú tu klobásy na špajdli, kurča aj kukuričný klas. Tiež syr na paličke, ovocie a pochopiteľne tiež penové cukríky marshmallows.

Iné delikatesy sú však trochu prekvapujúcejšie. Môžete si kúpiť natvrdo uvarené vajcia s medom na špajdli. Vyprážané zákusky brownies, jablkový koláč i čokoládou poliate sušienky na paličke. A tiež vyprážané arašidové maslo, želé a na plátky nakrájaný smažený zemiak na špajdli. A pre tých, ktorí majú starosť o svoju hladinu cholesterolu, je tu aj šalát – ako inak ako na paličke.

Podľa historičky v odbore gastronómie Megan Eliasovej je to typický americký spôsob konzumácie jedla na štátnych a miestnych veľtrhoch či festivaloch. „Ide o kultúru, ktorá tu je už od 40. rokov 19. storočia,“ povedala.

„S jedlom na špajdli sa dá ľahko chodiť sem a tam, a tiež sa dobre hodí na ďalšiu vec, ktorú tak radi robíme, a to je súťaženie v jedle. Ostatne, veľtrhy a festivaly vlastne vznikli preto, aby predvádzali hojnosť a úspechy – najúžasnejšie koláče, najlepšie torty, najväčšiu kravu – a tiež najšialenejšie vyprážané jedlo na paličke,“ povedala Eliasová.

Republikánsky prezidentský kandidát Mitt Romney... Foto: SITA/AP, Charles Dharapak
trh, Iowa, štátny veľtrh, Mitt Romney, palička, jedlo, bravčové mäso, Republikánsky prezidentský kandidát Mitt Romney si na veľtrhu v Iowe pochutnával na bravčovine na paličke.

Najklasickejším americkým jedlom na paličke je „corn dog“, hovorí profesor histórie jedla a pitia Rod Phillips z Carletonskej univerzity. „Ide vlastne o náplň do klobás, ktorá sa obalí okolo paličky, namočí v cestíčku a usmaží v oleji. V roku 1927 sa podal patent na tento druh prípravy pokrmov a o dva roky neskôr ho aj schválili,“ dodáva Phillips.

Patent uvádza ako metodológiu prípravy „kombináciu namočenia, varenia a úchopového prostriedku“, a dodáva, že je využiteľná na také potraviny, ako sú klobásy, varená šunka, varené vajcia, syr, krájané broskyne, ananásy, banány a podobne.

Kandidátka na americkú prezidentku Hillary... Foto: Reuters, JOSHUA LOTT
trh, Iowa, štátny veľtrh, Hillary Clinton, palička, jedlo, bravčové mäso, Kandidátka na americkú prezidentku Hillary Clintonová bravčovinu na paličke zapíja limonádou.

Podľa historika kulinárstva Andrewa Smitha tento druh jedla zaznamenal značný rozmach počas posledných 20 rokov. Jednou z amerických špecialít sa podľa neho stali vyprážané „twinkie“, čo je dozlatista upečená piškóta s krémovou náplňou. "Ale objavili sa aj také veci, ako vyprážané tyčinky Snickers či Milky Way, vyprážaná pizza či mrazené kokteily – to všetko samozrejme na špajdli.

„Rôzne štáty pripravujú rôzne pokrmy,“ hovorí Smith. „Jedna z najpodivnejších vecí, aké som kedy ochutnal, bola pečeňová kaša na paličke v Severnej Karolíne.“ Smith je presvedčený, že na špajdli sa dá pripraviť prakticky čokoľvek, ak má človek to správne vybavenie – napríklad na zmrazenie jedla, ktoré by sa inak pri smažení okamžite rozpustilo. Vďaka tomu sa na Iowskom štátnom veľtrhu mohlo podávať napríklad aj vyprážané maslo na paličke.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #jedlo #špajdle