Klamať sa nemá, cestovatelia však majú (niekedy) výnimku

Lož má krátke nohy, ale existujú situácie, keď je lepšie vyhnúť sa pravde a vziať vlastné dolné končatiny na plecia. Turisti v cudzine, najmä samotné dievčatá, totiž môžu občas vzbudiť nežiaducu pozornosť nebezpečných ľudí a v tom lepšom prípade skončiť len oklamaní.

24.09.2015 07:00
turistka, žena s batohom Foto:
Ilustračné foto.
debata

Vtieravé otázky smerujúce k miestu pobytu alebo spoločnosti na cestách by mali rozsvietiť červenú kontrolku v hlave cestovateľov. Obozretnosti nikdy nie je dosť, preto je lepšie sa z podozrivého rozhovoru vykrútiť.

Nie som v tejto krajine po prvýkrát

Aj keď ste práve vystúpili z lietadla v úplne cudzej krajine, snažte sa tváriť, že ste tam už boli. Najmä taxikári sa zvyčajne vypytujú, či ste krajinu predtým navštívili. Aj keď vás láka odpovedať nie a napäto čakáte, že sa počas jazdy dozviete všetky miestne pozoruhodnosti, tipy na dobré reštaurácie a zaujímavé miesta, prikývnite. Môže sa totiž stať, že nováčikov niektorí nečestní taxikári povozia poriadnymi okľukami a stavia na to, že turisti neznalí pomerov im bez zaváhania zaplatia omnoho vyššie jazdné ako sú skutočné ceny. Ak taxikára presvedčíte, že ste v meste už boli, pravdepodobne sa bude báť podvádzať.

Áno, mám priateľa

V mnohých južanských krajinách sa dievčatá stávajú objektom záujmu miestnych donchuanov. Začnú ich pozývať na drink, volať na prechádzky a podobne. V prípade, že o takéto romániky nemáte záujem, vytaste argument o priateľovi. Tentokrát ste si vyšli sama na dovolenku, ale váš partner vám každú chvíľu volá a kontroluje, či ste v bezpečí. Aj ak ho v skutočnosti nemáte, nafoťte si pred cestou do mobilu spoločné snímky s kamarátom.

Cestujem s partiou kamarátov

Dvojice, no ešte častejšie sólo cestujúce dievčatá, sú neraz cieľom podivných ľudí, ktorí môžu byť aj nebezpeční. Povedzte preto, že ste na dovolenke s partiou priateľov, len ste si práve odskočili na nákupy alebo ste sa na chvíľu rozdelili, aby ste mohli preskúmať rôzne časti mesta.

Ak sa stretnete s niekým, kto sa zaujíma, kde... Foto: SHUTTERSTOCK
Londýn, turista, čínska Ak sa stretnete s niekým, kto sa zaujíma, kde ste bývate, majte sa na pozore.

Neviem si spomenúť na názov svojho hostela

Ak sa stretnete s niekým, kto ide oveľa ďalej ako predpokladá bežný rozhovor s domácimi, a zaujíma sa detailne o vašu cestu a kde ste ubytovaný, majte sa na pozore a nenechajte ho zájsť príliš ďaleko. Na otázku o hosteli len všeobecne odpovedzte, v ktorej štvrti sa nachádza a keď budete odchádzať, uistite sa, že vás dotyčný nenasleduje.

No English

Niekedy sa na odradenie prípadného dotieravca stačí tváriť, že mu nerozumiete a neovládate miestny, ani žiadny zo svetových jazykov. Možno to ešte párkrát na vás skúsi, a potom ho to prestane baviť a vzdiali sa.

Zdroj: About.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovatelia