Už žiadne tuctové fotky! Nový aparát nedovolí spraviť záber, aký robia všetci

Odraz Medvedej hory na hladine Zemplínskej šíravy, západ slnka nad Bratislavským hradom, veselý úsmev pod Eiffelovkou... Zábery, akých sú na Facebooku či Instagrame tisíce a tisíce. Idea fotoaparátu Philippa Schmitta, ktorý dostal meno Camera Restrica, je založená na ochrane fotografa aj jeho priateľov od klišé fotografií.

29.09.2015 07:00
debata (4)

Nemecký dizajnér vyvinul fotoaparát, ktorý umožňuje užívateľovi robiť iba skutočne originálne fotografie. Chcete odfotiť Louvre? Smola, Camera Restrica vám to nedovolí. Ale napríklad opustený sklad v Prievidzi alebo kačky čľapkajúce sa v Hrone, to je originálny obrázok hodný zvečnenia.

Schmittov prototyp, ktorý práve zdokonaľuje, pracuje na jednoduchom princípe – na základe GPS súradníc vašej polohy, ktoré získa z vášho smartfónu, a následným porovnaním s už existujúcimi obrázkami z fotobánk Flickr a Panoramio, zistí, čo sa práve chystáte odfotiť. Ak systém zistí, že z danej lokality je v albumoch viac než 35 snímok, automaticky zablokuje hľadáčik a v okruhu 35 metrov sa nebude dať spraviť žiadna fotografia.

Displej fotoaparátu ukazuje, koľko snímok z danej oblasti systém našiel a „klišé fotografa“ tiež zvukovým signálom upozorní, aby sa presunul na menej „opozerané“ miesto.

Autor Camery Restricy priznáva, že jeho nápad má aj odporcov. „Mnoho ľudí sa cíti urazených predstavou, že by ich kreativitu malo posudzovať technické zariadenie,“ hovorí Philipp Schmidt. Uznáva, že samotný GPS signál nedokáže rozoznať, či sa fotograf pokúša spraviť záber Brandenburskej brány alebo zábavného pouličného žongléra, ktorý svoje umenie predvádza – nanešťastie – len pár metrov od známej pamiatky.

Dizajnér si tiež uvedomuje, že niektorí sa budú obávať, aby im vlády cez zariadenie nediktovali, čo smú a čo nesmú fotografovať. „Ja som však celý koncept vyvinul pre zábavu,“ vysvetľuje Schmidt. Keby to bolo možné, šiel by vraj ešte ďalej a použil by softvér na rozoznávanie obrazu, aby Camera Restrica okamžite zistila, na čo hľadáčik mieri a či je objekt „hodný“ záberu.

Rovnako by bolo podľa autora myšlienky celkom vhodné, že by na základe porovnania počtov podobných fotografií na Instagrame dokázal fotoaparát presvedčiť užívateľa, aby nerobil ďalšie snímky svojich žabiek v piesku na pláži alebo makaróniek vedľa šálky kávy.

Zdroj: Wired.com

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Instagram #fotoaparát #klišé #fotky