Šesť miliónov ľudí vypije na Oktoberfeste sedem miliónov litrov piva

V sobotu napoludnie sa Mníchov na dva týždne premení na pivnú metropolu sveta, začne sa tu totiž 182. ročník festivalu Oktoberfest. Na najväčší svetový pivný festival by malo rovnako ako v predchádzajúcich rokoch doraziť až šesť miliónov ľudí, ktorí tu vypijú vyše sedem miliónov litrov piva.

18.09.2015 12:30
Oktoberfest, Mníchov, pivo, Tereziánska lúka, Foto: ,
Minuloročný Oktoberfest
debata (22)

Chmeľový nápoj však bude najdrahší v histórii, litrový pohár, takzvaný duplák alebo nemecky Maß, nebude možné kúpiť za menej ako desať eur.

Na Tereziánskej lúke už vyrástlo štrnásť veľkokapacitných pivných stanov, do ktorých sa zmestí až 11 000 návštev­níkov, a dve desiatky menších stanov s kapacitou stoviek ľudí.

Okrem piva, ktorého cena sa tento rok bude pohybovať od 10,10 do 10,40 eura za Maß, v nich budú rozvoniavať pečená kurčatá, klobásy a tradičné bavorské praclíky. Vyhrávať bude typická nemecká dychovka.

V sobotu sa pípy roztočia až na poludnie, v nasledujúcich dňoch si však návštevníci budú môcť vychutnávať silné festivalové pivo už od rána. Cez víkendy sa pivné stany otvárajú o 9:00, vo všedné dni o hodinu neskôr a posledné objednávky prijímajú vrchní o 22:30.

Andreas Steinfatt z pivovaru Paulaner odkrýva...
Prípravy stanov na tohtoročné slávnosti...
+3Oktoberfest

Aj napriek dlhej otváracej dobe však organizátori Oktoberfestu návštevníkom odporúčajú, aby s príchodom na Tereziánsku lúku neváhali – v posledných rokoch býva pravidlom, že sa kapacita pivných stanov rýchlo naplní a ochranka vpustí ďalších ľudí dovnútra až vtedy, keď iní návštevníci odídu.

Hoci je Oktoberfest pivná slávnosť, Mníchovčania ho vnímajú aj ako módnu akciu. Festival je totiž pre nich najvhodnejšou príležitosťou na oblečenie bavorského kroja – ženy nosia pestrofarebný dirndl, muži košele a kožené nohavice. Sprievod krojovaných ľudí bude prechádzať festivalom už v prvý deň, keď mníchovský starosta slávnostne narazí prvý sud, a opakovať sa bude v menej formálnej podobe každé ráno po celý čas konania Oktoberfestu.

Počiatok pivných slávností sa datuje na október 1810, keď po svojej svadbe usporiadali bavorský korunný princ Ľudovít a jeho manželka Tereza Sasko-Hildburghausenská pre obyvateľov kráľovstva na lúke za Mníchovom slávnosť s konským dostihom. Akcia mala úspech a začala sa konať pravidelne ako októbrová slávnosť (Oktoberfest). Svoj názov si udržala aj po tom, čo kvôli teplejšiemu počasiu jej začiatok organizátori posunuli na september.

Samotný festival sa ale postupne premenil na gigantický komerčný podnik, kde v súčasnosti hostia minú stovky miliónov eur. Okrem pivných stanov ponúka Oktoberfest aj lákadlá pre deti – na okraji Tereziánskej lúky tradične stoja ohromné atrakcie ako kolotoče, horské dráhy a mnoho ďalšieho.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #pivo #Mníchov #oktoberfest