Ako s Willym Wonkom - exkurzie do čokoládovní sú splneným sladkým snom

Keď sa povie čokoláda, mnohým hneď napadne Švajčiarsko. Okrem krásnych Álp mnohých turistov láka do tejto krajiny práve sladký cestovný ruch. Prechádzky uličkami s chutnými cukrárničkami sú čarovné, ale exkurzia po pravej továrni na čokoládu je zážitkom na celý život.

06.10.2015 07:00
čokoláda, čokoládovňa, továreň na čokoládu Foto:
Cesta čokoládovou továrňou je jedinečná.
debata

Spoločnosť Cailler začala v roku 1819 ako prvá vo Švajčiarsku vyrábať čokoládu, bonbóny, tabuľky, napolitánky. Výrobca však okrem sladkostí ponúka aj jedinečnú šancu nahliadnuť do svojej továrne, ochutnať cukrovinky a zistiť, ako sa čokoládové zrno premení na pochúťku známu z obchodov. Prehliadka továrne sa začína pri exponátoch, kde sa návštevníci oboznámia s históriou výroby čokolády od aztéckych čias až po súčasnosť. Turné pokračuje do degustačnej miestnosti, kde sa turisti naučia pri jedení čokolády používať všetky svoje zmysly, ktoré pomáhajú vnímať sladkú chuť. Zlatým klincom programu je povzbudenie, aby sa nikto nezdráhal zjesť toľko, koľko mu srdce ráči a žalúdok dovolí.

O silnej tradícii čokolády vo Švajčiarsku svedčí aj ďalšie čokoládové návštevnícke centrum Frey v mestečku Buchs, ktoré ponúka turistom množstvo rôznorodých zážitkov – laboratórium vône, odlievanie čokoládových tabuliek, ochutnávky či predaj.

Nezabudnuteľnú prehliadku ponúka aj talianska čokotováreň Perugina v Perugii, ktorá je známa svojou čokoládou Baci. Tour po výrobni – Perugina Casa del Cioccolato – spustila v roku 1997, na 90. výročie spoločnosti. Návštevníci si v Múzeu Perugina so zatajeným dychom vypočujú inšpiratívny príbeh, ako sa z malej dielne, ktorá vyrábala sladené mandle, podnik vypracoval až na najslávnejšiu taliansku čokoládovňu. Po múzeu sa dostane na rad prehliadka samotnej továrne Perugina. Ponúka tiež lákavú možnosť zapísať sa do Čokoškoly Peruginy a stať sa na jeden deň pravým čokolatierom.

Cestu do sveta sladkých pokušení ponúka aj najväčšia výrobňa cukroviniek v Rakúsku Hauswirth. Rodinná firma, ktorá sídli v neďalekom Kittsee, vyváža do Ameriky, Austrálie a po celej Európe. Keď v roku 1949 otvoril Franz Hauswirth vo Viedni cukráreň, ani nesníval, ako sa jeho podnik rozrastie. Od predaja prešiel k výrobe, presťahoval svoju továreň do menšieho mesta a dnes firma pozýva aj turistov nahliadnuť do alchýmie výroby tabuliek, praliniek a ďalších cukroviniek a, samozrejme, všetko si dopodrobna vychutnať.

Cesta čokoládovou továrňou, vedľa ktorej priamo rastú kakaovníky, je jedinečná. Svoje brány verejnosti otvára aj havajská továreň Manoa v meste Kailua. Počas prehliadky sa návštevníci dozvedia, ako sa výrobňa stará aj o ochranu životného prostredia a minimalizuje odpad pri produkcii a ako vyrába biologicky rozložiteľné obaly. Továreň, kde sa čokoládové zrná menia na tabuľky lahodnej sladkosti, má aj degustačnú miestnosť a malý obchodík, z ktorého si gurmáni odnášajú čokolády s prísadami ako je levanduľa, ananás, kozie mlieko, papričky, ale aj morská soľ.

Zdroj: Cailler.ch, Chocolatfrey.ch, New.perugina.com, Chocolate-austria.com, Manoachocolate.com.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čokoláda #cukrovinky