Najmladší cestovateľ, ktorý prešiel celý svet, odporúča 12 naj krajín

Skôr, ako Nór Gunnar Garfors dovŕšil 37 rokov, stihol precestovať všetkých 198 krajín sveta. Stal sa tak najmladším človekom, ktorý navštívil každý štát na zemeguli. Známi aj médiá sa ho často pýtajú, ktorá je tá naj. Teraz zostavil zoznam 12 krajín, ktoré podľa neho naozaj stojí za to navštíviť.

27.09.2015 07:00
debata (15)

Rumunsko

Transylvánia je najznámejšia svojimi hradmi, zámkami a, samozrejme, Drakulom. Gunnara úplne ohromila. Radí, aby sa turisti nezabudli zastaviť aj v hlavnom meste Bukurešti. A Rumuni vraj tiež varia vynikajúce pivo.

Madagaskar

Tento ostrov je podľa cestovateľa gurmánskym rajom, jedlo je tu na svetovej úrovni. Za zmienku určite stoja tiež exotické lemury a baobaby.

Island

Je pozoruhodné, že za storočia, čo bol tento ostrov v Atlantiku šľahaný vetrom a vlnami, stále sa ani nepohol, vtipkuje Gunnar. Odporúča si vziať plavky, pretože kúpeľ v 40-stupňovej vode z prírodného liečivého prameňa, s ľadom a snehom navôkol, určite bude stáť za to.

Vietnam

Táto krajina je synonymom priateľskosti, hodnotí cestovateľ. Len sa netreba nechať vystresovať ruchom, zhonom a dopravou. Dajte si drink, relaxujte a obdivujte, radí Gunnar. A nezabudnite sa ísť pozrieť na deltu rieky Mekong a jej plávajúce trhy.

Kirgizsko

Ohromujúca príroda, farebné tržnice a veľmi priateľskí ľudia – pokiaľ si vás nezmýlia s americkým pilotom, ktorý si prišiel ukradnúť srdce jedného z tamojších krásnych dievčat, smeje sa Gunnar. Všetko však vyrieši pohárik svetovo kvalitnej vodky.

Kiribati

Raj na zemi mimo civilizácie. Nie je to síce najluxusnejšie letovisko, ale úžasné jedlo z morských plodov a príjemní ľudia sú na nezaplatenie.

Nový Zéland

Užite si tu biele, čierne a zlaté pláže, všetky vodné športy a aktivity, o ktorých ste ani len netušili, že existujú, radí Gunnar.

Nikaragua

Je to veľmi rozmanitá krajina medzi Kostarikou a Hondurasom. Zažijete tu legendárne surfovanie, neuveriteľné potápanie a obdivovať budete ohromujúce prírodné scenérie.

Sierra Leone

Táto krajina sa zrejme nenachádza v nikoho vysnenom cestovateľskom zozname, ale podľa Gunnara je to chyba. Krajina je vraj úplným rajom, pokiaľ je však človek ochotný vyjsť zo svojej komfortnej zóny. Prekvapia tu úžasné pláže, idylické dediny a usmievaví ľudia.

Dominika

Je to jeden z najmenej známych ostrovov v Karibiku, ale podľa Gunnara si zaslúži omnoho väčšiu pozornosť. Spája v sebe kúzlo majestátnych sopiek, horúcich jazier, ukrytých „súkromných“ pláží a divokosť dažďového pralesa.

Nórsko

Napriek tomu, že Gunnar z tejto krajiny pochádza, tvrdí, že objektívne je to jedna z naj, ktoré sa určite oplatí objavovať. Nedá dopustiť na ohromujúce scenérie západného pobrežia alebo severu. Divoké hory, skrútené fjordy, nepredstaviteľné vodopády, nádherné ľadovce, drobné dediny a polnočné slnko vyrazí dych, sľubuje.

Uruguaj

Druhá najmenšia krajina Južnej Ameriky je podľa Gunnara stále pomerne neznáma, aj keď priznáva, že netuší, prečo. Pokoj a uvoľnenosť, ale zároveň veľmi zaujímaví ľudia – takéto dojmy si z krajiny odniesol Gunnar.

Zdroj: Businessinsider­.com

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovateľ