Oktoberfest neplní očakávania. Na pivo zatiaľ prišlo o tisíce ľudí menej

Mníchovský pivný festival Oktoberfest je za polovicou a zatiaľ prilákal len tri milióny návštevníkov, teda o desať percent menej ako vlani za rovnaký čas. Podľa organizátorov festivalu ubudlo predovšetkým klientov zo susedných štátov. Spotreba piva je však takmer rovnaká ako vlani, hoci je chmeľový nápoj najdrahší v histórii festivalu.

30.09.2015 11:00
Oktoberfest, pivo, Nemecko, Mníchov, chmeľový... Foto: ,
Pivo chutí aj Nemkám.
debata (4)

Vlani navštívilo Oktoberfest počas prvého týždňa o 300 000 ľudí viac. V porovnaní s predchádzajúcim rokom klesol počet hostí z „blízkeho zahraničia“, uviedli usporiadatelia festivalu. Za hlavný dôvod zníženej návštevnosti však označujú chladné počasie v prvom festivalovom týždni, nie obnovenie kontrol na hraniciach Nemecka s Rakúskom a s Českom kvôli príchodu utečencov. Organizátori Oktoberfestu však veria, že sa do 4. októbra, keď sa festival končí, ešte podarí minuloročnú návštevnosť vyrovnať.

Prevádzkovatelia pivných stanov hovoria, že sú s doterajším priebehom Oktoberfestu spokojní. „Je dokonca trochu jednoduchšie organizovať prevádzku stanov, pretože nie je taký tlak hostí,“ uviedol hovorca festivalu Toni Roiderer. Spotreba piva je pritom len o dve percentá nižšia ako vlani a je pravdepodobné, že sa aj tento rok na Oktoberfesete vypije vyše sedem miliónov litrov chmeľového nápoja. Litrový pohár, takzvaný duplák, sa pritom prvýkrát v histórii festivalu nedá kúpiť za menej ako desať eur.

Hudobníci si vychutnávajú pivo po odohranom...
Otvárací deň Oktoberfestu.
+9Pivo majú v krvi aj Nemky.

Jedným z najviditeľnejších trendov tohtoročného festivalu je rastúca obľuba vegetariánskych jedál na úkor pečeného mäsa. Počas prvého týždňa zjedli návštevníci festivalu 55 volov a 22 teliat, zatiaľ čo vlani to bolo 60 volov a 27 teliat. Naopak, rastie odbyt bezmäsitých pochutín, ako sú knedle so špenátom.

Prvú polovicu Oktoberfestu hodnotí pozitívne aj mníchovská polícia. „Zaznamenali sme celkový pokles spáchaných trestných činov a pritom sme zadržali viac páchateľov,“ povedal námestník mníchovského policajného prezidenta Werner Feiler. Podľa neho musela polícia rovnako ako pred rokom zasahovať približne v 1 100 prípadoch, oproti vlaňajšku ale o šesť percent klesol počet násilných činov. Klesol aj počet otráv alkoholom: museli kvôli nej hospitalizovať 318 ľudí, čo je o 52 menej ako vlani.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #pivo #oktoberfest