Tip na víkend: Hrad Modrý Kameň rozvoňajú gaštany a naplní sa hračkami

Ako vždy na jeseň hrad Modrý Kameň bude voňať po pečených gaštanoch, gaštanových koláčoch a ďalších dobrotách. Túto sobotu (3. októbra) na Gaštanových slávnostiach čakajú na deti hračky, šermiari, dobový tábor a zábava pre celú rodinu.

02.10.2015 07:00
Modrý Kameň, dieťa, gaštan, kostým, Halloween, Foto:
Vedeli ste, že existuje aj gaštanový med a gaštanová zmrzlina?
debata

Kde inde by bol pre deti raj, ako medzi hračkami? Na hrade Modrý Kameň sídli unikátne múzeum bábok a hračiek. Netrónia len za vitrínami, tí najmenší sa môžu vyšantiť v špeciálnom Hračkovisku a väčší si s rodičmi môžu zahrať vlastné bábkové divadlo alebo si vyrobiť svoju bábku. A keď k tomu pridáte pár skvelých gaštanových dobrôt, dobrá nálada je zaručená.

Gaštany nemajú v Modrom Kameni sviatok náhodou, mestečko je známe svojou gaštanicou. Kedysi tam rástlo 2 500 stromov gaštana jedlého, ale stromov z roka na rok ubúda, chorejú a vysychajú. Napadla ich rakovina kôry, ktorá poškodzuje stromy, nie však plody. A to kedysi slúžil gaštan ako náhrada múky či zemiakov v ťažkých časoch!

Z chutných plodov gaštana jedlého môžu návštevníci okúsiť rôzne gaštanové zákusky, gaštanové pečivo, gaštanové palacinky či gaštanové podpecníky. Miestne gazdinky na slávnostiach vždy súťažia o najlepší gaštanový koláč, tak sa určite nedajú zahanbiť. Vedeli ste, že existuje aj gaštanový med a gaštanová zmrzlina? Hostitelia nezabudnú ani na tradičnú pochúťku – pečené gaštany. Návštevníci si môžu kúpiť aj surové gaštany alebo sadenice a vyskúšať ich pestovanie. Modrokamenská oblasť však nie je známa len gaštanicou, ale aj dobrým vínom z Veľkokrtíšskej vínnej cesty. Návštevníci ho nájdu aj na slávnostiach.

Gaštanové slávnosti na hrade sú poďakovaním za úrodu a Modrokamenčania si túto tradíciu s láskou udržiavajú 15 rokov. Podujatie sa preto začína o 10. hodine svätou omšou a vzápätí ponúkne zábavu pre celú rodinu s dobrou hudbou. Hrad s nádvorím rozihrá o 11. hodine ľudová hudba z Krupiny a folklórny súbor Rozmarín z Pliešoviec, neskôr Kandráčovci a hviezdou večera je skupina Polemic.

V dobovom tábore si deti vyskúšajú lukostreľbu... Foto: Mesto Modrý Kameň
Modrý Kameň, hrad, dobové kostýmy, bubon V dobovom tábore si deti vyskúšajú lukostreľbu a uvidia súboj šermiarov.

Deti sa po celý môžu zabaviť vnútri aj vonku. V tvorivých dielňach si vyrobia umelecké dielo s gaštanovou témou alebo jednoduchú bábku a zahrajú si s ňou divadlo v ozajstných kulisách. „V dobovom tábore si vyskúšajú lukostreľbu a uvidia súboj šermiarov. V Hračkovisku sa zabavia s klasickými drevenými hračkami, v parku sú k dispozícii diaľkovo ovládané modely áut,“ pozýva múzejný pedagóg Jaroslav Hanko. Atmosféru „gaštanového mesta“ dotvára aj výstava prác s jesennou tematikou, ktorú s deťmi chystali učitelia aj rodičia z Modrého Kameňa.

Kam za zábavou

3. októbra, sobota:

  • Banská Bystrica: LIGHT EXPO: svetlo&design – svetelná umelecká exhibícia, Nám. SNP, do 18. 10.
  • Bernolákovo: Lampiónový sprievod, program pre deti od 15. h, sprievod o 18. h z Mostovej (Žabák)
  • Bojnice: Deň otvorených dverí v zoo – komentovaná prehliadka (9. h a 12.30 h) , súťaže, cvičenie sloníc, od 9. h
  • Bratislava: Bitka pri Viedni 1863 – ukážky protitureckých bojov, pechota, jazda, delové salvy, dobový tábor, hlavný program na Tyršovom náb. od 15. h
  • Detva: Dni mesta – jarmok, program
  • hrad Modrý Kameň: Gaštanové slávnosti – ochutnávky gaštanových koláčov a iných špecialít, výstav a súťaží na „gaštanovú“ tému, predaj sadeníc gaštana jedlého, pečených i surových gaštanov, hudba, šermiari, lukostrelci, dobový tábor, ukážky z policajnej kynológie, jesenné tvorivé dielne
  • Košice: Noc svetiel na Detskej železnici, 19. h – 24. h
  • Košice: Maratónsky vlak do Turne nad Bodvou, mimoriadna nostalgická jazda historickým vlakom, Hl. žst., 9. h
  • Sebechleby: Oberačka po sebechlebsky – festival vinohradníctva, folklóru, ľudovej gastronómie a zábavy, Stará hora
  • Stupava: Dni zelá – slávnosti tradície pestovania kapusty, slávnosti folklóru, remeselný jarmok, hudba, aj 4. 10.
  • Vrátna dolina: Deň horskej záchrannej služby, ukážky zo záchranných prác HZS, záchrana zo steny, zlaňovanie, ukážky práce kynológov, záchrana pomocou vrtuľníka, parkovisko Tiesňavy, 10. h

4. októbra, nedeľa

  • Košice: Svetový deň zvierat v zoo s Mariánom Čekovským, program
  • Pribylina: Poďakovanie za úrodu – program v Múzeu liptovskej dediny
  • Vychylovka/Nová Bystrica: Keď sa milý na vojnu bral – odchod regrútov na vojnu v podaní FS z Kysúc, svätá omša, Múzeum kysuckej dediny

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hrad #Modrý kameň