Nitriansky kraj turistov neláka. Čo podnikne na podporu cestovného ruchu?

Nitriansky kraj obsadil v rebríčku návštevnosti za rok 2014 posledné miesto spomedzi regiónov Slovenska. V počte prenocovaní bol predposledný. Navštívilo ho 236 875 ľudí, ktorí tu strávili v ubytovacích zaradeniach 665 000 nocí.

14.10.2015 14:30
Dražovský kostolík, Nitra, Zobor, príroda,... Foto: ,
Dražovský kostolík
debata

„Mrzí ma, že tieto informácie sa už považujú za niečo nemenné, že nad Nitrianskym krajom je nejaká kliatba, že musí byť v cestovnom ruchu posledný, čo ale vôbec nie je pravdou. Je to spôsobené len tým, že sa tejto oblasti dlhodobo nevenuje žiadna pozornosť,“ povedal krajský predseda strany Šanca Daniel Balko.

V Nitrianskom kraji je pritom podľa jeho slov päť top atrakcií v rámci celého Slovenska z hľadiska návštevnosti. „Napríklad dve termálne kúpaliská Podhájska a Vadaš Štúrovo dosiahli takmer také isté tržby ako celý Nitriansky kraj v oblasti prenocovaní, čo bolo 16 miliónov eur,“ povedal Balko.

Problémom teda podľa neho nie je dostať turistov do kraja, pretože tých je na termálnych kúpaliskách dosť, ale dostať ich ďalej ako 15 kilometrov od kúpaliska.

Nitriansky samosprávny kraj momentálne vypísal dve výzvy, ktoré majú pomôcť podnikateľom v oblasti cestovného ruchu. Prvá je určená len certifikovaným ubytovacím zariadeniam. „V kraji je 289 ubytovacích zariadení, z toho certifikovaných je 16. Výška pomoci je 1 000 eur, čo im zásadným spôsobom nepomôže. Napriek tomu oceňujeme, že je tu konečne snaha niečo v oblasti cestovného ruchu pohnúť dopredu,“ hovorí Balko.

V rámci druhej výzvy je maximálna výška pomoci 1 800 eur, minimálna 200 eur. Strana Šanca, ktorá zakladá svoj program na podpore regiónov a v rámci toho aj cestovného ruchu, chce v najbližších dňoch adresovať listy krajským poslancom, v ktorých bude apelovať na väčšiu podporu pre túto oblasť. Výška pomoci by podľa Balka mala byť 5 000 eur a suma určená na grantovú schému by sa mala zvýšiť zo 100-tisíc eur na 500-tisíc eur. Požadovať budú aj zmenu kritérií pre vyberanie projektov.

Väčšia pozornosť by sa podľa Balka mala venovať aj kongresovému turizmu, ktorý by mohol priniesť do kraja peniaze. V roku 2014 bolo v nitrianskom regióne 567 kongresov. Počtom návštevníkov kongresov 79-tisíc bol Nitriansky kraj tretí po bratislavskom a žilinskom regióne. Problémom je, že kongresy sú zväčša len jednodňové a tiež to, kraj nemá pre ne vhodné priestory, poukázal Balko.

Cestovnému ruchu treba podľa neho venovať oveľa väčšiu pozornosť, pretože „je to jediné odvetvie hospodárstva, ktoré nie je závislé na veľkých investíciách a na rozdiel od nich vytvára oveľa viac trvalých pracovných príležitostí.“

Strana Šanca chce vyrovnávať regionálne rozdiely aj podporou podnikania a živnostníkov. Ako povedal poslanec Národnej rady SR Viliam Novotný, na Slovensku sa v súčasnosti nepodniká dobre. Riešením by podľa neho mohlo byť mikropodnikanie, v rámci ktorého by si podnikatelia mohli bez výraznejšieho finančného zaťaženia vyskúšať, či sa im podnikať vôbec oplatí. Pri obrate do 5 000 eur ročne by zaplatili paušálny poplatok 150 eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovný ruch #nitriansky kraj