Mexické jazero vydalo tajomstvo – nad hladinou sa objavil zatopený chrám

Vďaka drastickému suchu v Mexiku sa na svetlo sveta po rokoch dostal dávno zaplavený chrám Templo de Santiago známy aj ako Templo de Quechula zo 16. storočia.

20.10.2015 07:00
Mexiko, zaplavenbý chrám, jazero, rezervoár... Foto: ,
Zaplavený chrám sa vďaka suchu vynoril nad hladinu jazera.
debata (2)

Hladina vodnej nádrže Nezahualcoyotl na juhu krajiny, v štáte Chiapas, klesla až tak, že odhalila stavbu, ktorú voda pochovala ešte v roku 1966, keď dokončili priehradu.

Kostol neďaleko mesta Nueva Quechula postavila skupina mníchov pod vedením brata Bartolomea de las Casas, ktorý do kraja prišiel v polovici 16. storočia. De Las Casas bol prvým biskupom Chiapas a spočiatku podporoval kolonizáciu a podrobenie pôvodných indiánov v regióne. Chrám osirel v roku 1773, keď oblasť postihla morová epidémia a ľudia odtiaľ húfne utekali.

Naposledy Templo de Quechula videli v roku 2002 pri podobnom, no omnoho výraznejšom poklese hladiny jazera. Obyvatelia a zvedaví turisti sa vtedy mohli prechádzať priamo vnútri ruín, v tieni hrubých múrov si robili pikniky a jedli a vyprážané ryby od miestnych rybárov. Teraz vozia rybári zvedavých návštevníkov k chrámu na svojich loďkách a tí nadšene fotografujú unikátny úkaz.

Zdroj: Latintimes.com

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #kostol #jazero