Slovensko a Poľsko spoja cyklotrasy

Vytvorenie viac ako 250 km cyklistických, bežeckých, turistických a náučných trás na slovenskej i poľskej strane Tatier je cieľom projektu s názvom Historicko-kultúrno-prírodná Cesta okolo Tatier. Ide o doteraz najväčší projekt Európskeho zoskupenia územnej spolupráce Tatry (EZÚS Tatry).

25.10.2015 15:00
pošasie, zima, sneh, jar, jeseň, hrádza,... Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

„Cyklocesta by mala spojiť všetky územia Spiša, Oravy, Liptova s poľskou stranou od nového Targu, Zakopaného až po oravskú stranu poľskej časti jednou cestou,“ priblížil zámer projektu primátor Kežmarku Ján Ferenčák, zároveň predseda Rady Združenia Euroregión Tatry, ktoré spolu s poľským Zväzkom Euroregión Tatry v roku 2013 založilo EZÚS.

Projekt Cesta okolo Tatier sa už podľa Ferenčáka podarilo z časti zrealizovať aj v minulom období, ide zatiaľ o menšie úseky s rozlohou dokopy okolo 50 až 70 km. „Sú to úseky cez Kežmarok na Vrbov, časť má dobudovanú aj Spišská Belá, ako aj poľská strana. Orava teraz ukončovala projekt pri Trstenej,“ povedal. Ďalšie časti je potrebné ešte dobudovať, všetko by malo byť podľa Ferenčáka financované z eurofondov.

Navrhovaná trasa by mala spojiť regióny, zlepšiť dostupnosť a sprístupniť unikátne miesta a lokálne hodnoty krajinného, kultúrneho, historického a prírodného charakteru na oboch stranách hranice. Podporiť by mala aj rozvoj voľnočasových aktivít šetrných voči životnému prostrediu, zdravý životný štýl, aktívny oddych a bezmotorové formy dopravy.

Projekt by mal prispieť k výhodnej cezhraničnej poľsko-slovenskej spolupráci, ktorú potvrdzuje aj nová zmluva medzi Združením Euroregión Tatry v Kežmarku a Zväzkom Euroregión Tatry v Nowom Targu. Zástupcovia združení ju dnes slávnostne podpísali na Kežmarskom hrade.

„Ide o navýšenie nadviazanej spolupráce, ktorá sa bude týkať nielen cestovného ruchu, ale aj infraštruktúry, podnikateľskej sféry či vzdelávania, a ktorá bude prínosom pre celú oblasť,“ informovala Zuzana Šlosárová, komunikačná manažérka mesta Kežmarok.

Myšlienka spolupráce medzi samosprávami na slovensko-poľskom pohraničí v podtatranskej oblasti vznikla v novembri 1991. Dohoda medzi samosprávami Poľska a Slovenska o založení cezhraničného zväzu Euroregión Tatry bola podpísaná 26. augusta 1994 na ustanovujúcom Kongrese v Nowom Targu. Združenie Euroregión Tatry združuje na Slovensku viac ako stovku miest a obcí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #cyklotrasy