V Laskomerskej doline rastie unikátny areál pre cyklistov

Obyvatelia Banskej Bystrice sa rozhodli v tomto roku podporiť z participatívneho rozpočtu mesta päť projektov, na ktoré vyčlenili takmer 20-tisíc eur. K víťazným aktivitám patrí aj vybudovanie cyklistického areálu v Laskomerskej doline. Vyznávači horských bicyklov sa môžu tešiť na jedinečný projekt, ktorý nemá v stredoslovenskom regióne obdobu.

26.10.2015 14:30
dieťa, šport, cyklistika, prilba, pohyb, úraz,... Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (1)

V Laskomerskej doline, ktorá je súčasťou krajského mesta, dostávajú reálnu podobu trate – singletrialy. Začiatočníci i pokročilí bikeri si budú môcť vyskúšať trasy s rôznymi stupňami náročnosti a zvyšovať tak svoje jazdecké zručnosti. Na ich vybudovanie sa použije aj 3 500 eur z participatívneho rozpočtu.

Projekt je zaujímavý aj tým, že ho budujú dobrovoľníci a brigádnici. Plánovaných pätnásť kilometrov tratí ponúkne iný štýl jazdy v horskom teréne.

"Prvý zo šiestich plánovaných singletrailov je už takmer hotový. Dúfame, že do začiatku budúcoročnej sezóny dokončíme prvé dva úseky v celkovej dĺžke sedem kilometrov,“ povedal Pavol Krnáč, predseda Občianskeho združenia KoLesom, ktoré je realizátorom projektu. „Prostriedky z participatívneho rozpočtu pokryjú len určitú časť nákladov. Preto stále oslovujeme rôzne inštitúcie a nadácie, aby sme získali potrebné financie. O ďalšej finančnej pomoci rokujeme aj s banskobystrickým magistrátom,“ do­dal.

Laskomerská dolina je ľahko dostupná každému Banskobystričanovi i návštevníkovi mesta. Hoci sa nachádza v blízkosti centra, na masovejšiu rekreáciu a športové vyžitie sa doteraz nevyužívala. Singletraily by tak mohli priniesť nové možnosti jazdy na horskom bicykli obohatené o terénne a umelé prekážky. Medzi podobné projekty patria Rychlebské stezky v Českej republike a Prešovské traily, ktoré získali ocenenie za jeden z najlepších produktov cestovného ruchu v Prešovskom kraji.

„Máme šťastie, že takýto projekt sa vďaka nadšencom realizuje v okolí Banskej Bystrice umožní vykonávať aj takéto atraktívne aktivity. Obyvatelia mesta tak nemusia chodiť mimo nášho regiónu. Cestovný ruch vo svete ťaží z podobných iniciatív. Verím, že to tak bude aj u nás, pritiahneme aj skupinu fanúšikov tohto športu zo zahraničia. Budem rád, ak sa nám podarí, v prípade získania titulu Európske mesto športu 2017, tento projekt začleniť a propagovať tak aj horskú cyklistiku,“ povedal druhý zástupca primátora mesta Martin Turčan.

„V septembri sa členovia koordinačnej rady po dohode s predkladateľom projektu vybrali na zaujímavú prehliadku postupu prác na tvorbe singletrailov. V lese nad Laskomerskou dolinou brigádnici-dobrovoľníci budujú trasy pre bikerov. Zistili sme, že práca je to veľmi namáhavá. Konkrétne ide o zmenu a prispôsobovanie prírodou vytvoreného terénu tak, aby bol vhodný a zaujímavý pre tých, ktorí si chcú vychutnať jazdu na horskom bicykli.

Brigádnici musia nielen kopať, ale i spevňovať okraje a zhutňovať povrch trate tam, kde je to potrebné, a tiež formovať nerovnosti na povrchu, aby boli traily pre bikerov zaujímavé,“ povedala členka koordinačnej rady participatívneho rozpočtu pre Banskú Bystricu Daniela Haragová.

Pavol Krnáč vyzýva záujemcov, ktorí by chceli pomôcť pri brigádach na úpravách terénu, aby sledovali ich facebookovú stránku www.facebook.com/KoLesom.oz, na ktorej pravidelne zverejňujú výzvy na brigádu, prípadne je možné sa kontaktovať prostredníctvom e-mailovej adresy kolesom.oz@gmail.com.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika