Slovensko navštívilo v lete takmer milión turistov, vyše polovica boli domáci

Na Slovensku dovolenkovalo v júli a auguste viac ako 979-tisíc ľudí. Počet turistov počas týchto mesiacov sa v porovnaní s minulým rokom zvýšil o takmer pätinu.

31.10.2015 16:00
turistika, chôdza, prechádzka Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Podľa hovorcu Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Martina Kóňu, najväčší podiel na tom majú obyvatelia Slovenska, ktorí tvoria 56-percentný podiel – 549 tisíc Slovákov si cez prázdniny vybralo na oddych Slovensko.

Najväčší podiel zahraničných turistov tvorili obyvatelia susedných krajín z Českej republiky (vyše 143-tisíc turistov) a z Poľska (vyše 44-tisíc turistov). Do prvej trojice sa dostali aj návštevníci z Nemecka (takmer 37-tisíc turistov).

Počet britských turistov sa zvýšil o 36 percent, v lete ich k nám prišlo viac ako 14-tisíc. Zatraktívnenie Slovenska pre britských turistov bolo tiež témou rokovaní štátneho tajomníka Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Františka Palka s veľvyslancom Veľkej Británie Andym Garthom na Slovensku. Veľvyslanec na stretnutí ocenil letecké spojenie z Bratislavy do viacerých britských miest.

Tradične vedú okresy Bratislava a Poprad

Najnavštevova­nejšími krajmi v júli a v auguste boli Bratislavský kraj, ktorý navštívilo takmer 240-tisíc turistov, Žilinský kraj vyše 210-tisíc ľudí a do Prešovského kraja prišlo vyše 180-tisíc turistov. Z okresov bol najnavštevovanejší Bratislavský (takmer 204-tisíc turistov) a vďaka horám a prírode okres Poprad (vyše 121 tisíc turistov) a okres Liptovský Mikuláš (vyše 102-tisíc turistov).

„Pozitívne štatistické údaje sú odrazom správneho nasmerovania Stratégie cestovného ruchu ako aj marketingových aktivít,“ povedal Palko. Od začiatku tohto roka do konca augusta vzrástol počet návštevníkov o takmer 13 percent. „Tieto hodnoty dávajú reálny predpoklad na dosiahnutie lepších výsledkov za celý kalendárny rok 2015,“ dodal Palko.

Oblastným a krajským organizáciám cestovného ruchu tento rok ministerstvo dopravy poskytne dotácie vo výške 4,5 milióna eur. Organizácie ich môžu využiť na zvýšenie informovanosti turistov o ponuke jednotlivých regiónov Slovenska alebo aj na výstavbu náučných chodníkov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #leto #dovolenka #turisti