Marx, Presley, Jackson či Monroe – 13 najnavštevovanejších hrobov

V týchto dňoch kroky mnohých smerujú na cintoríny, aby zaspomínali na tých, ktorí už "prekročili rieku Styx". Ktoré hroby slávnych navštívi najviac ľudí?

03.11.2015 07:00
Hrob, Jim Morrison, Doors, cintorín, náhrobok, Foto:
Mnoho ľudí prichádza na cintorín Père-Lachaise s jasným cieľom – chcú navštíviť miesto posledného odpočinku legendárneho speváka skupiny Doors Jima Morrisona.
debata

Jim Morrison

Parížsky Cimetière du Père-Lachaise sa považuje za jedno z najelitnejších pohrebných lokalít na svete a na hrobové miesta je dlhý poradovník. Aby tu niekoho pochovali, musel žiť alebo umrieť v Paríži. Odpočívajú tu také osobnosti ako americká spisovateľka Gertrude Stein, šansoniérka Edith Piaf alebo smutná milenecká dvojica Peter Abélard a Heloisa. Mnoho ľudí však prichádza na tento cintorín s jasným cieľom – chcú navštíviť miesto posledného odpočinku legendárneho speváka skupiny Doors Jima Morrisona. Hudobníkovu bustu však ukradli a jeho hrob zničili vandali už toľkokrát, že k pomníku museli postaviť stálu stráž.

Oscar Wilde

Na tomto známom parížskom cintoríne odpočíva aj írsky dramatik, prozaik a básnik Oscar Wilde. Spisovateľa pre homosexuálne správanie v jeho rodnej krajine uväznili, a preto podnes k jeho hrobu prichádza mnoho členov LGBT komunity, ktorí v ňom vidia svojho hrdinu. Na náhrobku mu často nechávajú kvety a listy.

John Fitzgerald Kennedy

Arlingtonský národný cintorín vo Virgínii je vyhradený členom americkej armády a tým, ktorí slúžili svojej krajine. Odpočíva tu aj známy americký prezident John Fitzgerald Kennedy, ktorého ani nie po troch rokoch v úrade ako 46-ročného zastrelili. Hoci jeho náhrobný kameň tvorí jednoduchá kamenná tabla umiestnená v zemi, neustále sem prúdia turisti z celého sveta, aby si uctili jeho pamiatku.

Karl Marx

Londýnsky viktoriánsky cintorín Highgate je miestom odpočinku prozaika Georga Eliota, poetky Christiny Rossetti aj sci-fi spisovateľa Douglasa Adamsa. Najnavštevovanejšou „celebritou“ je však jednoznačne nemecký filozof, ekonóm, historik, novinár, ideológ robotníckeho hnutia a spoluautor základného programového diela komunizmu Manifest komunistickej strany. Cintorín sa z veľkého záujmu turistov rozhodol vyťažiť čo najviac, a tak zaviedol 6-librovú „vstupenku“ k Marxovmu náhrobku. Tento krok však mnohí skritizovali.

Eva Perón

Cintorín Recoleta v argentínskom Buenos Aires je sám osebe pozoruhodný – namiesto bežných hrobov sú tu všetci pochovaní v mauzóleách ozdobených sochami, takže návštevníci majú dojem, že sa prechádzajú po miniatúrnom mestečku. Okolo jednej krypty je však neustále zhluk ľudí. Patrí niekdajšej prvej dáme Argentíny a zástankyni robotníckej triedy Eve Perón alias Evite, ktorá sa stala svetovou ikonou najmä vďaka rovnomennému muzikálu inšpirovanému jej životom.

Bruce Lee

Herec a majster bojových umení, po vzore ktorého sa dalo na tento šport mnoho mladých, je pochovaný na seattleskom cintoríne Lakeview. Aj keď zomrel ešte v roku 1973, dodnes k jeho hrobu prichádza mnoho fanúšikov a milovníkov kung-fu. Pri 53. výročí jeho narodenia sa skupina Mongolov rozhodla doputovať k hrobu Leeho. V priebehu siedmich mesiacov prešli 6 000 kilometrov a zodrali pritom 5 párov topánok.

Mark Twain

Autor nesmrteľného Dobrodružstva Huckleberryho Finna, ktorého vlastné meno bolo Samuel L. Clemens, odpočíva na cintoríne Woodlawn v americkej Elmire. Na jeho hrob upozorňuje aj tabuľa pri ceste do mesta a miestny dozorca Thomas Henegar odhaduje, že ročne si jeho pamiatku príde uctiť okolo 3 000 návštevníkov.

Frank Sinatra

Speváka a herca, jednu z najväčších hudobných hviezd 20. storočia, Francisa Alberta „Franka“ Sinatru, jeho rodáci z Hobokenu v New Jersey považujú za svoju pýchu. Napriek tomu, že umelec sa presťahoval do kalifornského Palm Springs, kde aj zomrel a je pochovaný, a o svojom rodnom meste sa vyjadroval ako o stoke… Franka uložili do truhly s obľúbenou fľašou whiskey Jack Daniels a škatuľkou cigariet Camel. Na náhrobku má vytesané slová jednej z jeho slávnych piesní “The best is yet to come”, teda „To najlepšie ešte len príde“.

Princezná Diana

Jej smrť prišla nečakane a mnohí Briti za svojou „kráľovnou sŕdc“ smútia dodnes. Je pochovaná na rodinnom Spencerovskom pozemku v North Hampshire. Večne spí na maličkom ostrovčeku uprostred jazera, ktorý obývajú len štyri čierne labute. Raz za rok môžu toto miesto navštíviť Dianini ctitelia, avšak na ostrovček vkročiť nemôžu. Cestu k miestu jej odpočinku lemujú brezy, každý rok od jej smrti pribudne jedna.

Marilyn Monroe

Kultová postava 50. rokov, sen mužov a vzor žien. Sláva a osobnosť Marilyn inšpiruje doteraz a mnohí sa chodia pozrieť na jej náhrobok na losangelský cintorín. Jeden z jej exmanželov, Joe DiMaggio, za ktorého bola vydatá len 274 dní, posielal vraj na jej hrob kyticu červených ruží trikrát týždenne počas 20 rokov. Krypta priamo nad tou jej sa pred časom dražila a najvyššia ponuka sa vyšplhala takmer na 5 miliónov dolárov. Povrávalo sa, že človekom, ktorý tak zúfalo túži byť pochovaný rovno nad herečkou, je zakladateľ a vydavateľ magazínu Playboy Hugh Hefner. Marylinina krypta je umiestnená v uličke spomienok – Corridor of Memories – kde spočívajú tiež ostatky taliansko-amerického speváka, herca a zabávača Deana Martina, či spisovateľa Trumana Capota.

Elvis Presley

Kráľa rock'n'rolu, po tom, ako sa predávkoval a za nevyjasnených okolností umrel, najprv pochovali v mauzóleu na cintoríne Forest Hills v Memphise, ale neskôr ho pre pokus vandalov ukradnúť jeho telo presťahovali do sídla Graceland. Možnosť vidieť Elvisov hrob majú návštevníci Gracelandu a aj napriek tomu, že od jeho smrti uplynulo už 40 rokov, ročne túto možnosť využije až 600 000 ľudí, ktorí tu minú 150 miliónov dolárov. Aj keď možno je tento druh turistiky úplne zbytočný, pokiaľ by mali konšpirátori pravdu, že Elvis stále žije…

William Shakespeare

Anglický spisovateľ, dramatik a herec Shakespeare je podnes najživším humanisticko-renesančným autorom. Hoci niektorí o pravosti autorstva diel, ktoré sa mu pripisujú, pochybujú, jeho hry sa preložili po biblii do najväčšieho počtu jazykov. Jeho hrob v rodnom meste Stratford-upon-Avon vo Warwickshire navštevujú tisícky ľudí. V kostole Najsvätejšej Trojice ho však nepochovali na znak pocty jeho celoživotnému dielu, ale vďaka tomu, že si našetril a vopred zaplatil 440 libier.

Michael Jackson

Na nekorunovaného kráľa popu jeho fanúšikovia nezabudli a pomník Michaela Jacksona je jedným z najnavštevo­vanejších hrobov celebrít. Jeho hrob v Hollywood Hills bol najprv pre verejnosť neprístupný, no jeho brat sa rozhodol po dohode s cintorínom na prvé výročie Michaelovej smrti miesto otvoriť.

Zdroj: Cntraveler.com, Toptenz.net

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marilyn Monroe #Michael Jackson #hroby #cintorín #princezná Diana #Elvis Presley #William Shakespeare #Frank Sinatra #Kennedy #Karl Marx