Tip: Nezmeškajte jarmok vedy a techniky

Elektrická formula, nanosvet, veci, čo lietajú po nebi aj bez pilota, roboty a vedecké hračky. To všetko a ešte viac uvidíte od pondelka 9. novembra na Týždni vedy a techniky.

06.11.2015 07:00
debata
Robot Foto: CVTI
robot, veda, technika Robot

Chcete si vyrobiť svoj čip, dotknúť sa atómu, zachraňovať ľudí či prírodu? Týždeň vedy a techniky vnesie do slovenských miest trocha vzrušenia z poznania. V školách, u akademikov aj v múzeách sa rozbehnú vedecké prednášky, diskusie, výstavy a workshopy na pútavé témy. V pondelok 9. novembra môžete vo Výpočtovom stredisku SAV v Bratislave nahliadnuť do sveta starých počítačov a predstaví sa aj superpočítač AUREL.

Utorok 10. novembra bude v Elektrotechnickom ústave SAV nabitý témami ako Magnetická levitácia, Čo „vidia“ elektróny? alebo Super rýchly a super silný spínač. V Ústave anorganickej chémie budú čarovať s chemikáliami a v košickom Technickom múzeu na magneticko-magickej múzejnej hodinke (ktorá potrvá tri dni) odhalíte fyzikálne zákony a v Nitre sa na vedeckom jarmoku predstaví to najlepšie hneď zo siedmich prírodovedných odborov.

V Arboréte Mlyňany zas spoznáte zbierky cudzokrajných drevín, prínos našich vedcov pri riešení globálnych environmentálnych problémov aj jesenné aranžmánové inšpirácie.

Mladí vedátori zo základných a stredných škôl sa ukážu vo finále celoštátnej súťaže na Festivale vedy a techniky AMAVET. Gymnazistov možno inšpiruje prezentácia fyzikálnych pokusov v školách.

Topoľčanci spoznajú využitie geografie v každodennom živote, nitrianska mládež sa dozvie viac o jedovatých a liečivých rastlinách a deti zo základných škôl si vyskúšajú prácu archeológa. Veda sa dá spojiť s hrou, o tom sa presvedčia deti v Slovenskom banskom múzeu v Banskej Štiavnici, keď sa pri skladaní puzzle naučia, ako získať z rudy zlato a striebro.

S českým vynálezcom kontaktnej šošovky Ottom Wichterlem sa návštevníci zoznámia na komiksovej výstave v priestoroch divadla Malá scéna v Bratislave a v Technologickom múzeu v Trnave spoznáte slovenského vynálezcu, otca parných turbín Aurela Stodolu.

Súčasťou Týždňa vedy a techniky sú aj témy, ktoré by ste nečakali. Napríklad na Zvolenskom zámku prezentujú svoje diela študenti dizajnu nábytku, v Nitre sa budú venovať artterapii a odhaľovaniu tajomna v literatúre a umení a vydajú sa po stopách indiánskych kultúr. Alebo v Bratislave na Teologickej fakulte UK na workshope napovedia, ako môže jezuitské divadlo pomôcť utečencom, pútnikom či strateným ľuďom. Podrobný program nájdete na tyzdenvedy.sk.

Kam za zábavou

6. novembra, piatok

  • Bratislava: Koráliky nielen z klokoča – plody a semená rastlín v tvorbe ozdôb a šperkov, nová výstava, Prírodovedné múzeum SNM
  • Dubnica nad Váhom: Kaštieľu vládnu strašidlá, špeciálna prehliadka, pri ktorej sa stretne niekoľko generácií bývalých majiteľov kaštieľa, od 19. h, aj 7. 11.

7. novembra, sobota

  • Bratislava: Lampiónový sprievod v Rusovciach, od cintorína, 16. h
  • Dunajská Streda: Veselica na Martina, folklórny festival Karpatskej kotliny
  • Lozorno: Pečenie chleba v Gazdovskej dedinke – pre rodiny s deťmi

8. novembra, nedeľa

  • Banská Bystrica: Tvorivé dielne pre deti v Thurzovom dome (13. h – 17. h) – Vianočné hviezdičky mojej babičky, v Tihányovskom kaštieli (9. h – 12. h, 13. h – 17. h) – kamienkové obrázky
  • Trnava: Znovuotvorenie bašty pri Bernolákovej bráne (11. h) , dobová kuchyňa, repliky dobového nábytku, výzbroje, šiat,. prednáška z histórie (14.30 h)

9. novembra, pondelok

  • Banská Bystrica: More – vedecká hračka, interaktívna výstava v Libráriu Štátnej vedeckej knižnice, do 24. 11.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #veda a výskum