Najobľúbenejšie turistické miesta – romantické fotografie verzus realita

Nie je žiadnou novinkou, že veci na obrázku vyzerajú inak ako v skutočnosti. Stačí urobiť správny výrez, použiť selfie paličku, ktorou sa dá šikovne zachytiť ten najlepší uhol, niekedy pridať filter a hneď je na svete nová a krajšia realita.

12.11.2015 07:00
debata (2)

Niektorí manipulujú zábery, aby vyzerali čo najlepšie v katalógoch cestovných kancelárií, aby získali čo najviac „likov“ na sociálnych sieťach, a iní si chcú len uchovať tie najkrajšie spomienky, do ktorých nezapadajú davy turistov, špina alebo ošarpané okolie. Pozrite si príklady, keď je skutočnosť trocha iná ako sa snaží vyzerať.

Pyramídy

Obrovské, tajomné, vzrušujúce… Ale aj príliš blízko veľkomestských bytoviek a preplnené turistami všetkých národností – také sú stavby starovekej egyptskej pohrebnej architektúry, slávne pyramídy v Gize. Nachádzajú sa na skalnatej planine, ktorá oddeľuje údolie Nílu od púšte a sú zoradené v dĺžke temer sto kilometrov. Pyramídy sú zhotovené z obrovských kamenných blokov a patria medzi najväčšie stavby vytvorené ľudskou rukou.

Sfinga a Rachefova pyramída v Gize. Foto: SHUTTERSTOCK
sfinga, pyramída, Egypt, Giza Sfinga a Rachefova pyramída v Gize.

Malá morská panna

Maličká socha, ktorá je takmer synonymom Kodane, našla svoju predlohu v rovnomennej rozprávke Hansa Christiana Andersena. Dievča s rybacím chvostom sedí na skale v kodanskom prístave a pri svojej výške meter a 25 centimetrov váži poriadnych 175 kilogramov.

Malá morská panna v Kodani. Foto: SHUTTERSTOCK
Malá morská víla, malá morská panna, Kodaň, Dánsko Malá morská panna v Kodani.

Trolltunga

Trolov jazyk je v podstate kus skaly, ktorá vyčnievajúce vodorovne z vrchu asi 700 metrov nad severnou stranou jazera Ringedalsvatnet, v nórskej obci Odda. Tento nevšedný prírodný úkaz pritiahne ročne až 40 000 turistov, čo samo osebe môže predstavovať nebezpečenstvo, keď sa na malom vysutom priestore tiesni množstvo ľudí. V septembri 2015 sa zrútila zo skaly 24-ročná Austrálčanka. Zábradlie, ktoré by chránilo pred pádom do rokliny, tam namontované nie je, turistom pomáha len niekoľko kovových stupienkov dostať sa hore.

Trolltunga v Nórsku Foto: SHUTTERSTOCK
Trolltunga, Trolov jazyk, Trollov, Nórsko, fjord, hory, turistika, kopce, zima, rieka Trolltunga v Nórsku

Šikmá veža v Pise

Románska veža sa týči na Campo dei Miracoli alebo Dómskom námestí, ktoré je z dvoch strán obkolesené mestskými hradbami. Jedenásťmetrovú vežu postavil ako „rovnú“ architekt Bonanno Pisano na začiatku 12. storočia, avšak v roku 1234 Giovanni di Simone pristavil ďalšie tri poschodia. V 14. storočí pribudla zvonica so siedmimi zvonmi, ktoré zvučia siedmimi rôznymi tónmi. Keby sa v 20. storočí kvôli príliš mäkkému podložiu nenaklonila, zrejme by sa viac ako o jej šikmosti hovorilo o pokusoch fyzika Galilea Galileiho, ktorý na nej skúmal gravitáciu a voľný pád. Dnes má veža vďaka svojmu sklonu ešte jednu kuriozitu – dva rôzne údaje o výške: 55,22 metra na severnej strane a 54,52 metra na južnej.

Šikmá veža v Pise Foto: SHUTTERSTOCK
Pisa, šikmá veža v Pise, turistka, dievča, Taliansko, Šikmá veža v Pise

Veľký čínsky múr

Čchang-čcheng, teda prozaicky doslova Dlhý múr, stavali niekoľko storočí. Opevneniami sa proti vpádom bojovných kmeňov bránili Číňania už v prastarých časoch, no dnešnú podobu nadobudol múr v 15. storočí. Múr sa tiahne naprieč celou severnou Čínou v dĺžke neuveriteľných 6 700 kilometrov.

Veľký čínsky múr Foto: SHUTTERSTOCK
Veľký čínsky múr, Čína, Veľký čínsky múr

Mona Líza

Da Vinciho renesančná La Gioconda má už vyše 500 rokov, a stále púta enormný záujem mužov každého veku, ale nemenej aj žien. Najviac vždy fascinuje jej preslávený tajomný úsmev a oči, ktoré akoby sledovali jej obdivovateľov. Zaujímavosťou je, že žena nemá obočie ani mihalnice. Mnoho ľudí háda, ako umelec dosiahol dojem trojrozmeného obrazu, ktorý je namaľovaný olejovými farbami na doske z topoľového dreva. Niekoľkokrát ho reštaurovali a analýzy odhalili, že pod vrchnou vrstvou sú tri predošlé verzie diela.

Portrét Mony Lisy Foto: SHUTTERSTOCK
Mona Lisa, Taliansko, da Vinci, portrér, Florencia Portrét Mony Lisy

Machu Picchu

Názov po kečuánsky znamená doslova Starý vrch. Stratené mesto Inkov vytvorili indiáni vo výške 2 430 m n. m. na horskom hrebeni nad údolím Urubamba v Peru. Objavili ho len nedávno – v roku 1911v husto porastených Andách. Dnes je Machu Picchu jedným z najobľúbenejších miest v Peru a navštevuje ho veľký počet turistov. Správcovia sa snažia ich množstvo obmedzovať vysokými cenami vstupného.

Machu Picchu Foto: SHUTTERSTOCK
Machu Picchu, lama Machu Picchu

Tadž Mahal

Mauzóleum v indckej Agre je súčasťou svetového dedičstva UNESCO. Tvorí ho hlavná budova obklopená štyrmi minaretmi, mešita na západe (smerom k Mekke) a dom pre hostí, ktorý je umiestnený na východe. „Palác“ postavil v roku 1631 Šáhdžahán na pamiatku svojej ženy Mumtázmahal a pracovalo na ňom viac ako 20 000 remesel­níkov.

Tadž Mahal Foto: SHUTTERSTOCK
Tadž Mahal, Agra, India, mauzóleum Tadž Mahal

Zdroj: Telegraph.co.uk, Egyptan.sk, Wikipedia

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #fotografie #sociálne siete #turistický ruch