Tip na víkend: V Starej radnici prijme poddaných kráľovná-matka Mária Terézia

Bola vládkyňou, ktorá zmenila život našich predkov. A zároveň aj mamou šestnástich detí. Panovníčka Mária Terézia sa v sobotu 14. novembra predstaví deťom v bratislavskej Starej radnici.

13.11.2015 07:00
Mária Terézia, socha, vládkyňa, Foto:
Mária Terézia
debata

Mária Terézia bola uhorskou a českou kráľovnou z rodu Habsburgovcov a s manželom Františkom I. Lotrinským mali 16 detí. S Bratislavou ju spája viac ako väčšinu iných našich panovníkov. Preto sa v Múzeu mesta Bratislavy rozhodli priblížiť deťom práve osobnosť Márie Terézie ako vládkyne, ale aj ako mamy, ktorá zažíva so svojimi deťmi radosti aj starosti. Audiencia u cisárovnej sa začína v sobotu 14. novembra o 14.30 hodine v Starej radnici.

„Panovníčka nás pomyselne pozve na návštevu do Starej radnice. Nevieme, či niekedy navštívila túto slávnu budovu, ale vieme určite, že okolo Starej radnice prechádzal slávnostný sprievod počas jej korunovácie za uhorskú kráľovnú," pozýva Beata Husová z Múzea mesta Bratislavy.

Aké povinnosti mala kráľovná? Čo sa ako dieťa musela učiť? V čom bola najlepšia? A prečo sa dostala na trón? Všetko sa dozviete v programe Mária Terézia a my.

„Návštevníci zistia, ako Mária Terézia ovplyvnila dejiny Bratislavy, aj o jej deťoch," hovorí Beata Husová. Pri hre na korunováciu atmosféru dotvorí Tovarišstvo starých bojových umení a remesiel.

Mária Terézia sa ujala vlády ako 23-ročná po smrti svojho otca v roku 1740. Korunovaná bola až o rok neskôr, lebo bola práve tehotná. Bolo to už jej tretie tehotenstvo ešte pred korunováciou. A korunovali ju práve v Bratislave v Dóme svätého Martina.

Otec Márie Terézie, uhorský a český kráľ Karol III. a zároveň rímskonemecký cisár Karol VI. Habsburský nemal mužského potomka, a tak rozhodol, že vládnuť krajine môže aj žena. Habsburgovci vládli po stáročia, boli rímskymi a rímskonemeckými cisármi aj panovníkmi v Rakúsku, Uhorsku, v Čechách. Mária Terézia si však ako žena musela právo na korunu vybojovať v niekoľkých vojnách.

Bola naklonená reformám. Zaostalú monarchiu zmodernizovala, zreformovala armádu, súdnictvo aj administratívu štátu, zaviedla školskú povinnosť. S manželom Františkom Lotrinským sa vzali z lásky, ich deti si však manželských partnerov vyberať nemohli, sobášna politika upevňovala medzinárodné postavenie krajiny.

Porodila jedenásť dcér a piatich synov, šesť svojich detí však prežila. Zomreli v útlom detstve alebo v mladosti a najmladšej dcére Márii Antoinette ako manželke francúzskeho kráľa Ľudovíta XVI. sťali hlavu revolucionári. V Bratislave panovníčke z vďaky za pozdvihnutie mesta postavili sochu, ktorú po páde monarchie v roku 1918 zbúrali.

Kam za zábavou

13. novembra, piatok

  • Batizovce: Čarovné Vianoce pod Tatrami – predajná výstava vianočných dekorácií, KD, 10. h – 18. h
  • Košice: Harmónia – festival zdravia a krásy, prednášky, wokrshopy, výstavy, hotel Centrum, 11. h – 19. h, v sobotu 9. h – 19. h
  • Martin: Svätomartinské hody, jarmok tradičných remesiel, folklór, šermiari, klobáskový festival, večerný kultúrny program, aj 14. 11.
  • Nováky: Jarmok, aj 14. 11.
  • Trnava: Otvorenie klziska pred radnicou, denne 10. h – 20. h, do 17. 1. 2016
  • Žilina: Žilin Cin City – workshop pre deti od 6 do 15 rokov, nácvik interaktívneho predstavenia, do 15. 11.

14. novembra, sobota

  • Bratislava: Detský ateliér Múzeum má budúcnosť: program Mária Terézia ako mama aj panovníčka, Stará radnica, 14.30 h – 17.30 h
  • Bratislava-Vajnory: Vajnorský širáček – folklórne súbory a ochotnícke divadlá, DK aj 15. 11.
  • Stupava: Svätomartinský jarmok
  • Teplička nad Váhom: Martinský jarmok
  • Trenčín: Festival dobrodružných filmov HoryZonty, workshopy, výstavy, pre deti a rodičov workshop na tému čo nám hovoria naše zmysly, 15. h – 17. h, Posádkový klub, psie záprahy 10. h – 13. h, Ms. polícia

15. novembra, nedeľa

  • Banská Bystrica: nedeľné tvorivé dielne pre deti v Thurzovom dome (13. h – 17. h) a v Tihányovskom kaštieli (9. h – 12. h, 13. h – 17. h)
  • Bratislava-Ružinov: Nedeľné rozprávkové dopoludnie – Perníková chalúpka v DK Ružinov, 10.30 h, bábkové predstavenie na motívy indiánskych príbehov Chlapec bez mena, Divadlo pod kostolom, Tomášikova 8, 16. h

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mária Terézia