Obnova hradu Šebeš pri Prešove oživila turistický ruch

Štyri roky trvajúce práce na obnove hradu Šebeš, patriaceho do katastra obce Podhradík v okrese Prešov, sa skončili. Aj vďaka dotačnému programu ministerstva kultúry Obnovme si svoj domov a podpore Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny sa doňho aj v tomto roku opäť zapojili nezamestnaní.

29.11.2015 15:00
debata

Ako informoval koordinátor prác na hrade Martin Sárossy, v poslednej štvrtej etape dokončili konzerváciu hradby a posledných torz, ktoré pracovníci Pamiatkového úradu dovolili zakonzervovať. „Návštevník po štyroch rokoch môže vidieť nad kopcom dominantu, čiže zrúcaninu hradu Šebeš,“ uviedol Sarossy. Vďaka projektu je pri hrade postavený nový náučný chodník, prístrešok pre návštevníkov a informačné tabule.

Urobil sa archeologický výskum, čiastočne aj vonkajšie hradby. „Za štyri roky sa toho veľa urobilo a vidno to. Z ničoho vzniklo niečo, čo bolo zabudnuté. Sme radi, že sme sa do toho pustili,“ uviedol starosta obce Podhradík Ladislav Stanek, podľa ktorého sa vďaka obnove hradu podarilo v obci oživiť aj turistický ruch.

„Cez víkendy chodia hore k hradu rodiny s deťmi, prišlo aj veľa zahraničných turistov z Maďarska, Poľska i Anglicka. Hrad im ponúka krásny výhľad na okolie, pričom je iba 15 kilometrov vzdialený od Prešova,“ dodal starosta.

Na obnove hradu sa v tomto roku podieľalo sedem nezamestnaných. Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny na ich mzdy vyčlenil vyše 25-tisíc eur. Ministerstvo kultúry prispelo v rámci programu Obnovme si svoj domov sumou 3,5-tisíc eur, pričom projekt spolufinancovala aj obec, ktorá zabezpečila tiež sponzorské dary.

Žiadosť o grant už na budúci rok obec nepodala. Neznamená to ale, že sa práce na hrade úplne zastavia. Ako zdôvodnil Sárossy, projekt už nebude pokračovať v programe Obnovme si svoj domov, aj z toho dôvodu, že prioritou sú veľké stojace hrady a malé hrady, akým je aj hrad Šebeš, sú odkázané na menšie zdroje. „Určite sa ale chceme starať o to, čo sa podarilo odkryť,“ uviedol Sárossy s tým, že do budúcna by hrad chceli udržiavať dobrovoľníckymi aktivitami a letnými tábormi.

Pôjde najmä o tlmenie vegetácie, aby neskryla to, čo sa podarilo odkryť. Ako dodal starosta obce, v budúcnosti uvažujú aj nad projektom čiastočného zastrešenia hradu, ktorý by tak mohol aspoň čiastočne dostať svoju pôvodnú podobu. Uvažuje sa aj o postupnom odkrytí tej časti hradu, ktorá stále ostáva pod zemou.

Obnove hradu sa venuje aj 24-stranová publikácia pod názvom Znovuobjavenie hradu Šebeš, ktorú obec vydala aj vďaka príspevku z Prešovského samosprávneho kraja v minulom roku.

debata chyba
Viac na túto tému: #hrad #cestovný ruch #Prešov #obnova