Turista verzus cestovateľ – 6 rozdielov. V ktorej skupine ste vy?

Tieto dve slová sú synonymá, no neznamenajú presne to isté. Turisti sa tešia na mäkkú posteľ v hoteli, niektorí sa hádajú na recepcii kvôli výhľadu z izby, ktorý kazí strom, hnevajú sa, že o päť minút desať nenájdu už na švédskych stoloch kaviár, ich pláž je príliš kamenistá/piesčitá/vzdialená/horúca...

09.12.2015 07:00
debata (9)
Turista verzus cestovateľ. Foto: SHUTTERSTOCK
cestovatelia, cestovanie, turisti, fotenie, fotografovanie, selfie, Turista verzus cestovateľ.

Cestovatelia sa často vyberú na skusy do sveta, a nemajú presný plán, či budú mimo domova týždne alebo mesiace. Niektorí dokonca dajú výpoveď v práci a stanú sa „tulákmi na plný úväzok“, no možno sa vypracujú na úspešných blogerov a slávnnych spisovateľov cestopisov. Idú, kam ich vietor zaveje a ak sa im niekde zapáči, ostanú tam dlhšie. Všímajú si miestny život, spoznávajú cudzie krajiny do hĺbky.

Turista verzus cestovateľ. Foto: SHUTTERSTOCK
kufor, ruksak, cestovanie, dovolenka, turisti, turistika, vak, mapa, leto, kempovanie, pláž Turista verzus cestovateľ.

Cestovatelia sa vyberajú na netradičné miesta, ponárajú sa do miestnej kultúry a zvykov bez organizovaných zájazdov, navštevujú bazáre a kaviarničky, rozprávajú sa s domácimi, ochutnávajú tradičné jedlá a fotografujú viac krajiny a mestá ako seba v kúpeľni.

Turista verzus cestovateľ. Foto: SHUTTERSTOCK
cestovanie, dovolenka, taxi, auto, rieka, lode, člny, Turista verzus cestovateľ.

Turisti, naproti tomu, majú dovolenku presne určenú a jej dobu ohraničenú, za svoje peniaze očakávajú komfort, cítia sa ako návšteva. Za pár dní chcú vidieť a zažiť (najlepšie) všetko – múzeá, významné budovy, kvalitné reštaurácie. A často si robia selfie – aby ich Instagram veril, že „tam naozaj boli“. Fotografujú sa na zámku, v loďke, medzi domami, pod pyramídou, vedľa ťavy, nad oblakmi, uprostred rýb…

Turista verzus cestovateľ. Foto: SHUTTERSTOCK
nakupovanie, cestovanie, trh, nákup, tašky, ženy, leto, dovolenka, Turista verzus cestovateľ.

Cestovatelia často objavujú aj destinácie, ktoré nie sú na mapách turisticky atraktívnych miest a v katalógoch cestovných kancelárií, nechodia s davmi a nenechajú sa vodiť sprievodcami v mnohopočetných skupinách. Tipy si vypočujú od chlapíka na zastávke alebo krčmára v pube.

Turista verzus cestovateľ. Foto: SHUTTERSTOCK
hotel, stan, nocľah, noc, posteľ, raňajky do postele, jedlo, ráno, cestovanie, dovolenka, turistika, turisti Turista verzus cestovateľ.

Turisti sú nahodení, upravení, navoňaní, každý deň sa ukážu v inom oblečení, stále krajších plavkách. Cestovatelia majú však niekedy neumyté vlasy, dookola nosia prepotené tričko a zablatené vibramy.

Turista verzus cestovateľ. Foto: SHUTTERSTOCK
turisti, cestovatelia, turista, cestovateľ, dovolenka, mapa, mobil, telefón, madí Turista verzus cestovateľ.

Zdroj: Fivepointfive­.org; Inseasia.com

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #turista #cestovateľ