Deň verzus noc – 1:0. Osem zaujímavostí o zimnom slnovrate

Od letného slnovratu sa tma predlžuje a vládu preberá temná noc. Zimný slnovrat, našťastie, všetko mení a opäť prichádza teplé slnko a s ním aj predlžovanie dní – "na Nový rok o slepačí krok" a "na Tri krále, o krok dále". Dňom decembrového slnovratu sa začína na severnej pologuli zima, na južnej leto.

22.12.2015 07:00
slnko, mesto, mraky, obloha, mrakodrapy,... Foto: ,
Západ slnka nad domami Tokia.
debata (5)

Aj keď tá pravá januárová mrazivá zima nás ešte len čaká, s pribúdajúcim svetlom sa bude žiť jednoduchšie. Pokiaľ nepatríte práve medzi ľudí, ktorí celoročne vstávajú ešte pred brieždením a z práce sa vracajú až v noci, určite sa zo slnovratu tešíte.

Zimný slnovrat je okamih, keď Slnko vrcholí v nadhlavníku na obratníku Kozorožca. Nastáva približne 21. decembra, ale jeho dátum a presný čas sa mení. Na nebeskej sfére sa Slnko nachádza v súhvezdí Strelca, v mieste, ktoré sa nazýva zimný bod.

V deň zimného slnovratu je na severnej pologuli najkratší deň roka – čím severnejšie, tým kratší čas slnečného svitu, na južnej pologuli je najdlhší deň. Špecifický je prípad rovníka (tam sú dni stále rovnaké) a polárnych kružníc.

Za severnou polárnou kružnicou nastáva polárna noc – slnko tu nevychádza nad horizont. Presne na severnej polárnej kružnici nastáva polárna noc len raz do roka (v čase zimného slnovratu). Čím severnejšie, tým je polárna noc dlhšia.

Za južnou polárnou kružnicou nastáva polárny deň – slnko tu vôbec nezapadá. Presne na južnej polárnej kružnici nastáva polárny deň len raz do roka, a to v čase zimného slnovratu.

V skutočnosti prebiehajú „dva“ zimné slnovraty

Ak názvy „letný“ resp. „zimný“ slnovrat berieme exaktne, platia len pre severnú pologuľu, ale v astronómii sa tradične používajú aj pre južnú.

Slnovrat sa udeje v okamihu

Aj keď je decembrový slnovrat poznamenaný v kalendári celý deň, v praxi je to len jeden moment, keď je Slnko presne nad obratníkom Kozorožca.

Slnovrat nemá každý rok rovnaký čas a dátum

Decembrový alebo zimný slnovrat nastáva okolo 21. decembra. V roku 2015 nastal na našom území 22. decembra o 05:49.

Je to prvý zimný deň… Alebo aj nie

Keď sa niekoho spýtate, kedy sa začína zima, bez váhania odpovie, že 21. decembra. Takúto informáciu máme od astronómov, ktorí berú do úvahy postavenie Zeme voči Slnku. Meteorológovia však považujú za začiatok zimy 1. december a ich odpoveď je založená na teplotných cykloch.

Zimný slnovrat – deň najdlhších tieňov

A to vďaka Slnku, ktoré obchádza v tomto čase nad nami najnižší oblúk – oproti letu, keď nám napoludnie praží kolmo na hlavu a predmety nevrhajú takmer žiadne tiene.

Spln počas slnovratu je ojedinelejší ako „modrý Mesiac“

Podľa dobových zápiskov sa od roku 1793 vyskytol počas zimného slnovratu spln len 10-krát. Posledne v roku 2010 nastalo vtedy zatmenie Mesiaca a najbližší spln bude počas zimného slnovratu až v roku 2094 – odkážte vnúčencom.

Nie je náhoda, že v čase zimného slnovratu sú Vianoce

Medzi obdobím, keď svetlo víťazí nad tmou a Vianocami existuje spojitosť. Zimný slnovrat oslavovali ľudia už v dávnych časoch – Rimania, Germáni aj severské národy vítali návrat Slnka a jeho životodarného tepla. Symboliku slnovratu využili aj kresťania a rozhodli sa práve vtedy sláviť narodenie Krista, ktorého považujú za svetlo svojich životov a ktorý, samozrejme, nemá žiaden rodný list, ktorý by určoval jeho presný dátum príchodu na svet.

„Slnovrat“ je poctou Kopernikovi

Poľský astronóm Mikuláš Kopernik totiž nahradil dovtedajší geocentrický obraz sveta heliocentrickým. Slnovrat alebo latinsky solstícium (solstitium) znamená „okamih, keď slnko stojí na mieste."

Zdroj: Mnn.com, Timeanddate.com, Wikipedia.org

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #slnko #mesiac #zima #astronómia #zima 2015 #zimný slnovrat