Oravský hrad sa medzi sviatkami premení na živý betlehem

Výlet na Oravu si medzi sviatkami môžu návštevníci spestriť prehliadkou Oravského hradu, kde od 28. do 30. decembra uvidia živý betlehem s hudbou a anjelským zborom.

27.12.2015 14:00
debata (2)

"Pre návštevníkov sme pripravili ten najkrajší vianočný príbeh – o narodení Ježiška, ktorý vyvrcholí pri živom betleheme, kde prinesú svoje dary Traja králi,“ pozýva riaditeľka Oravského múzea Mária Jagnešáková.

Druhá časť programu sa podľa jej slov odohráva vnútri hradu v najkrajšej Rytierskej sále, kde odznejú vianočné koledy a vinše v podaní známych oravských súborov. Už prvý deň po sviatkoch počas nedele 27. decembra vystúpi v priestoroch hradu so svojím vianočným pásmom súbor Plátenník zo Zubrohlavy.

Oravský hrad patrí medzi najnavštevovanejšie hrady na Slovensku. Ročne jeho brány prekročí takmer 200-tisíc návštevníkov. Hrad je otvorený denne od 10:00 do 15:00.

Prvá písomná zmienka o hrade pochádza z 13. storočia. Z tohto obdobia pochádza aj jeho najvyššia časť – Horný hrad. Stredný hrad budovali v 15. a 16. storočí a sa skladá z Obytnej veže, Korvínovho paláca a paláca Jána z Dubovca.

Najmladšou časťou hradu je Dolný hrad, ktorý pozostáva z dvoch bášt, Kaplnky sv. Michala, Turzovho paláca a traktu medzi Treťou bránou a Archívnou vežou.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Oravský hrad #Vianoce #betlehemy #Vianoce 2015