Osmička hradov a zámkov, ktorým zima dokonale pristane

Zima nám v decembri veľa zo svojho umenia neukázala, zato príchod nového roka oslávila spolu s nami poctivou bielou pokrývkou. Snehová perina je čarovná aj vo veľkých sivých mestách, no ešte viac pristane romantickým zámkom a hradom.

12.01.2016 07:00
debata (3)

Sídlo kráľovskej rodiny – Zámok Gamlehaugen, Nórsko

Od roku 1927 je sídlom nórskej kráľovskej rodiny v Bergene práve Gamlehaugen, ktorý je kombináciou hradu a zámku. Jeho história siaha ešte do stredoveku a zoznam predchádzajúcich majiteľov obsahuje mnoho najbohatších ľudí z Bergenu.

Dnes je vo vlastníctve nórskeho štátu, posledným súkromným majiteľom bol politik a lodný magnát Christian Michelsen, ktorý sa neskôr stal prvým ministerským predsedom Nórska po rozpade únie Švédska a Nórska.

Keď Michelsen v roku 1925 zomrel, jeho priatelia a kolegovia zorganizovali národnú zbierku, aby Nórsko získalo dosť prostriedkov na kúpu nehnuteľnosti. V tom istom roku sa otvoril pre verejnosť veľký anglický park, ktorý zámok obklopuje. Rovnako sa návštevníci môžu dostať do prízemných miestností Gamlehaugenu, ktoré slúžia ako múzeum.

Legendami opradený Hrad Râșnov, Rumunsko

Hrad sa vypína 200 metrov nad rovnomenným mestom, ktorému v 14. storočí slúžil ako pevnosť. Râșnov nepostavili iba na vojenské účely, hrad mal slúžiť ako úkryt pred bojmi na dlhšie obdobie. Pôvodne boli jeho súčasťou tiež domy, školy i kaplnka. Hrad však mal slabinu – vnútri nemal zdroj vody, a tak 1623 začali hĺbiť v tvrdej kamenistej pôde studňu.

Legenda hovorí, že obyvatelia hradu prinútili počas tureckého obliehania dvoch zajatých nepriateľov kopať, aby si vykúpili slobodu. Otroci pracovali celých 17 rokov a počas nich vyryli do stien studne niekoľko veršov koránu, ktoré tam možno vidieť dodnes. Povrávalo sa tiež, že na dne studne leží už 300 rokov vzácny poklad, no nedávny prieskum všetky nádeje schladil.

Tri razy prestavaný Hrad Hohenzollern, Nemecko

Žltá vežičková stavba sa týči vrcholku kopca v Švábskych Alpách, 50 kilometrov južne od Stuttgartu. Láka obdivovať nie len svoju malebnú majestátnosť, ale aj silné opevnenie, ktoré sa považuje za pamiatku vojenskej architektúry 19. storočia.

Hohenzollern postavili v 11. storočí a bol dedičným sídlom nemeckého šľachtického rodu Hohenzollernovcov, neskorších nemeckých cisárov. V 15. storočí ho však po takmer ročnom obliehaní nepriateľ úplne zničil a na mieste neskôr vyrástol ešte väčší a monumentálnejší hrad. Ani ten však neodolal – tentoraz zubu času a v 18. storočí z neho ostala len ruina. Zo stredovekej podoby sa zachovala iba hradná kaplnka.

Hohenzollern teda do tretice prestavali v 19. storočí na popud pruského kráľa Fridricha Viliama IV. na neogotické sídlo.

Dnes je hrad jednou z najnavštevo­vanejších turistických pamiatok Bádenska-Württemberska a v jeho útrobách sa dokonca nachádza koruna nemeckých cisárov.

Drevený Palác cára Alexeja Michajloviča, Rusko

Uprostred parku Kolomenskoje na juhovýchodnom predmestí ruskej metropoly pôvodne postavili drevený palác, ktorý bol vlastne len sériou prepojených miestností, chodieb a verandy. Neskôr však schátral, a tak ho museli zbúrať. V roku 2010 postavila ruská vláda neďaleko toho miesta nový palác.

Od roku 1532 stojí na mieste tiež unikátny chrám Nanebovstúpenia Krista (ľudovo Biely stĺp), ktorý vybudovali na počesť narodenia následníka trónu, ktorému neskôr prischlo meno Ivan Hrozný.

Dnes je celý skanzen obľúbenou destináciou cestovateľov, ktorí sa chcú dozvedieť viac o živote cára, konajú sa tu rôzne kultúrne akcie, napríklad celoruský festival medu.

Jediná súkromná armáda na Zámku Blair, Škótsko

Škótsko samo osebe oplýva drsnou krásou a jemným oparom záhadnosti. História zámku v Perthshire siaha ešte do 13. storočia, keď sa panstvo v Škótskej vysočine stalo domovom klanu Murrayovcov. Tí dostali zvláštnu výsadu – právo držať vlastnú armádu, Atholl Highlanders, s 90 mužmi. Bola to jediná legálna súkromná armáda v Európe. Blair mal tiež strategickú pozíciu na hlavnej ceste cez strednú časť Highland.

Dnes je jedným z najnavštevo­vanejších škótskych zámkov a patrí tiež medzi najväčšie, má dohromady až 32 miestností. V Blairi sa nachádzajú významné zbierky zbraní, loveckých trofejí, rodinných suvenírov, malieb, nábytku a ďalších artefaktov. Okolo zámku sa rozkladá park a najmä v zime jeho biele múry tajomne splývajú so snehovou belobou.

Na rovine postavený Hrad Matsumoto, Japonsko

Hrad zo 16. storočia v rovnomennom meste Matsumoto, neďaleko Tokia, je jednou zo vzácnych japonských stavieb aj preto, že je ako jeden z mála postavený na rovine, a nie na kopci či pahorku.

Hrad sa využíval až do polovice 19. storočia. Po reformách v Meidži v roku 1868 bola na tom nová japonská vláda tak biedne, že sa rozhodla hrad zbúrať a rozpredať drevo a železné kovania (čo bol osud mnohých japonských hradov v Japonsku). Hrad Matsumoto však nakoniec zachránili miestni občania, ktorí ho odkúpili a obnovili.

Dnes sa okolo neho chodia radi prechádzať domáci aj turisti. V zime mu čarovnú atmosféru dodáva snehová pokrývka, na jar je zasa obsypaný kvitnúcimi čerešňami, ktoré obkolesujú jeho vodnú priekopu.

Najväčší hradný komplex Hradčany, Česko

Hradčany sú podľa Guinnesovej knihy rekordov vôbec najväčším hradným komplexom na svete. Ich história siaha ešte do 9. storočia. Do roku 1784 boli samostatným mestom, potom sa stali súčasťou zjednoteného Kráľovského mesta Prahy.

Od počiatku budovali Pražský hrad ako výstavné ústredné sídlo panovníckej moci. Na tisícročnej stavbe tohto veľkolepého architektonického súboru zanechali znaky slohové epochy a odtlačky popredné osobnosti českého a európskeho staviteľstva. Vnútri je veľa pokladov, no najväčším sú české korunovačné klenoty.

Pražský hrad Foto: SHUTTERSTOCK
Praha, hrad, Hradčany, Pražský hrad, zima, sneh Pražský hrad

Rozprávkový Zámok Neuschwanstein, Nemecko

Hrad v Bavorsku postavili z vôle samotárskeho kráľa Ľudovíta II. ako súkromné sídlo, kde si naplánoval stráviť penziu. Dnes je vďaka nádhernej podobe jedným z najpopulárnejších v celej Európe a od tichého miesta v ústraní má ďaleko.

Majestátny zámok, ktorý sa týči na vrchole útesu, má vyšperkovaný dizajn zvonka aj zvnútra. Architektúra a vybavenie predstavuje romantický historizmus a eklekticizmus 19. storočia. Jeho nádhera inšpirovala tiež tvorcov Disneylandu, ktorí podľa Neuschwansteinu vytvorili rozprávkový hrad Šípkovej Ruženky.

Dron nad Spišským hradom

Zdroj: Traveldigest.cz; Wikipedia.org; Cntraveler.com

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #hrad #zámok #sneh #zima