Japonsko odstráni z máp hákové kríže, ktoré si svet spája s nacizmom

Japonské úrady rozhodli, že z máp odstránia symbol svastiky, ktorý doposiaľ označuje budhistické kláštory. Dôvodom je, že tento symbol väčšina turistov spája s nacistickým Nemeckom. Nahradiť ho má obrázok pagody, napísal denník The Daily Telegraph.

27.01.2016 15:00
debata

Starodávny symbol svastiky sa na označovanie náboženských svätýň používal dávno predtým, než sa začal spájať s nacistickým režimom. Západných návštevníkov Japonska však stále mätie.

Olympiáda veci zmení

To viedlo japonské turistické úrady k tomu, že pred blížiacou sa letnou olympiádou, ktorú bude Tokio hostiť v roku 2020, mapy zaktualizujú. Nahradené budú aj ďalšie symboly, ktoré môžu byť pre návštevníkov nejasné. Napríklad namiesto „X“, ktoré označuje policajné stanice, bude zavedený symbol so salutujúcim policajtom v plochej čiapke.

V prieskume mienky medzi zahraničnými turistami sa tiež ukázalo, že isté komplikácie spôsobuje písmeno H na označenie hotela, vzhľadom na to, že v mnohých krajinách sa týmto písmenom označujú nemocnice.

Svastiku by mali turisti vraj pochopiť

Odstraňovanie svastiky však má v Japonsku aj svojich kritikov. Jeden z akademikov vyzval turistov, aby sa pred návštevou Japonska lepšie informovali o jeho histórii. „Používali sme tento symbol tisíce rokov pred tým, než sa stal súčasťou nacistickej vlajky, takže som presvedčený, že by bolo lepšie ho na našich mapách ponechať a požiadať návštevníkov, aby pochopili jeho pravý význam,“ povedal Makoto Watanabe, expert na komunikácie na univerzite Bunkyó na ostrove Hokkaidó.

„Myslím si, že by poslúžilo dobrej veci, keby sa ľudia zo zahraničia stretávali s týmto symbolom, pýtali sa na jeho význam a pôvod. Mohlo by to pomôcť zbaviť ho niektorých negatívnych asociácií,“ dodal.

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #Olympijské hry #mapa #svastika