Top 10 cestovateľských destinácií na rok 2016 podľa Lonely Planet

Začínate premýšľať nad tohtoročnou dovolenkou? Chceli by ste zažiť niečo nevšedné a okúsiť pravé dobrodružstvo? Cestovateľský magazín Lonely Planet vybral 10 krajín, ktoré sa oplatí v roku 2016 navštíviť.

25.01.2016 07:00
debata (5)

Botswana

Demokratická, progresívna, no najmä stále divoká a nespútaná. Jej premena z chudobnej krajiny na prosperujúcu a jednu z najstabilnejších v Afrike je inšpiratívna a pozoruhodná. Botswana oslávi v roku 2016 už 50. výročie svojej nezávislosti, no v skutočnosti dosiahla omnoho viac úspechov, na ktoré je hrdá – napríklad hospodársky rast a svedomitá ochrana svojho prírodného bohatstva.

Botswana Foto: SHUTTERSTOCK
hroch, zívanie, Afrika, Botswana, močiar, jazero, Botswana

Japonsko

Krajina, kde sa dodnes majstrovsky spájajú starobylé tradície s ultra-moderným pokrokom, fascinuje nemálo návštevníkov. Japonsko je také rozmanité, ako jeho 3 000 ostrovov, na ktorých sa rozkladá. Schválenie žiadosti Tokia organizovať v roku 2020 olympijské hry navyše ešte zvýšilo v centre tohto mesta stavebnú a modernizačnú aktivitu, zatiaľ čo jeho predmestia ostávajú pokojne elegantné a ticho majestátne.

Kjóto, Japonsko Foto: SHUTTERSTOCK
Kjóto, Japonsko, mesto, pagoda, tustisti, Ázia Kjóto, Japonsko

USA

Spojené štáty sú zaujímavé z každej stránky, od miest po monumentálnu očarujúcu prírodu. A práve s tou sa spája zaujímavá storočnica, ktorú USA tento rok dosiahnu. Správa národných parkov, ktorá dohliada na 59 rezervácií, parkov a historických pamiatok, oslávi sté výročie stráženia aj takých velikánov ako je Yosemite, Yellowstone, Badlands či Zion. Preto portál Lonelyplanet.com odporúča nasadiť si turistické topánky a preskúmať 340 000 kilometrov štvorcových krajiny nádherných kaňonov, gejzírov či aligátormi zamorených močiarov.

Yellowstone, USA Foto: SHUTTERSTOCK
jazero, yellowstone Yellowstone, USA

Palau

Toto miesto je nepochybne jedno z najúžasnejších na potápanie a šnorchlovanie. Tichomorské súostrovie premenilo svoje územie na rezerváciu, aby ochránilo prírodné krásy, ktoré zvyknú prezývať aj „morské Serengeti“. Kto sa raz do týchto vôd ponorí, nebude chcieť vyplávať, kým si neprezrie všetky koraly, ryby, skaly a všetko ostatné.

Palau Foto: SHUTTERSTOCK
Palau, more, rybky, exotika, ostrov, dovolenka Palau

Lotyšsko

Krajine trvalo 25 rokov, kým sa zbavila pút komunizmu. Dnes však tento pobaltský klenot naplno žiari. Oživuje svoje dávne tradície, ale aj pyšné hrady a zámky, ktoré sa skrývajú v hustých borovicových lesoch. Otvára labužnícke reštaurácie s vyberanými nordickými jedlami, nielen v metropole. Očarujúca Riga, ktorej historické centrum patrí medzi kultúrne dedičstvá UNESCO, navyše slúži ako hlavné kultúrne, vzdelávacie, politické, finančné, komerčné a priemyselné centrum celého Pobaltia. Jej secesná architektúra pripomína Viedeň, Petrohrad či Barcelonu a obnovu zažila aj v roku 2014, keď bola európskym hlavným mestom kultúry.

Riga, Lotyšsko Foto: SHUTTERSTOCK
Riga, Lotyšsko Riga, Lotyšsko

Austrália

Štát na južnej pologuli, ktorý identifikuje už jeho názov – z latinského terra australis, teda južná zem, bol donedávna pre turistov pomerne drahý. Silný austrálsky dolár odrádzal mnohých cestovateľov, no vďaka jeho oslabeniu a poklesu cien palív bude podľa cestovateľského portálu tento rok ideálny na návštevu krajiny „protinožcov“. Za pozretie rozhodne stojí Veľký bariérový útes, ale aj tasmánska nedotknutá divočina – oba totiž čelia rastúcim hrozbám znečistenia a decimácie. Treba ich teda vidieť na vlastné oči skôr, ako sa budú dať nostalgicky obdivovať už len z dávnych fotografií.

Brighton Beach, Austrália Foto: SHUTTERSTOCK
Brighton Beach, Melbourne, Austrália, pláž, more, Brighton Beach, Austrália

Poľsko

Do rebríčka Lonely Planet sa dostal aj náš severný sused. Má vraj jednu zvláštnosť – zatiaľ, čo inde si sťažujú na úbytok návštevníkov, sem ich cestuje čoraz viac. Prispelo k tomu aj vyhlásenie mesta Vroclav za Európske hlavné mesto kultúry na rok 2016. Krakov na seba zasa strhne pozornosť ako dejisko tohtoročných Svetových dní mládeže, počas ktorých sa pápež stretne s mladými veriacimi z celého sveta. O vzostupe tejto destinácie svedčia aj novozriadené letecké linky do Krakova, Štetína, Katovíc, Gdanska.

Vroclav Foto: SHUTTERSTOCK
Vroclav, Poľsko, Wroclaw, farebné domy, námestiee, mesto Vroclav

Uruguaj

Podľa odhadov navštívia juhoamerickú krajinu tento rok tri milióny zahraničných turistov. Podľa Lonely Planet je však tento odhad skôr skromný a bolo by prekvapujúce, ak by to nebolo omnoho viac. „Švajčiarsko Ameriky“ má toho mnoho čo ponúknuť – malú, no prosperujúcu a dobre fungujúcu metropolu Montevideo s nablýskaným nočným životom, šíre pampy, kde sa môžete zahrať na slávnych gauchov (kovbojov), či kúzelné západy slnka v očarujúcom mestečku Punta del Este.

Grónsko

V ponuke Lonely Planet nie je len horúca exotika, či mierne európske podnebie. Do rebríčka odporúčaných sa dostala aj chladná krajina s najnižšou hustotou obyvateľstva. Návštevníci, ktorí sa dobre oblečú a prekonajú obavy zo zimy, nebudú ľutovať. Pokochajú sa v polnočnom slnku, ktorého lúče sa odrážajú v stenách ľadovcov, budú sa plaviť pomedzi roztopašné veľryby, voziť sa na psom záprahu po tundre, sledovať tanec polárnej žiary na tmavej oblohe. V marci bude Grónsko hostiť Arktické zimné hry, najväčšiu akciu svojho druhu. Okrem športu tu bude dostatok jedla, tanca a spevu.

Grónsko Foto: SHUTTERSTOCK
Grónsko, ľadovec Grónsko

Fidži

Tichomorský raj na zemi po krušných rokoch prevratu a ústavnej krízy opäť našiel svoj pokoj a rovnováhu. Súostrovie ponúka možnosti vybláznenia sa milovníkom extrémnych športov, ale aj klasikom, ktorí preferujú potápanie, plachtenie, rybárčenie. Zaujímavosťou je, že dva ostrovy – Viti Levu a Vanua Levu – boli do 19. storočia svedkom kanibalizmu miestnych.

Fidži Foto: SHUTTERSTOCK
Fidži, palmy, pláž, piesok, more, leto, dovolenka, oceán, teplo ružová, západ slnka, večer Fidži

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #Lonely Planet #Top 10