Plánujete už letnú dovolenku? Neriskujte, vyberajte si len bezpečné destinácie

Kam ísť tento rok v lete na dovolenku k moru? Otázka to nie je jednoduchá. Turecko? Tunisko? Egypt? Grécko? Tradičné dovolenkové destinácie vyvolávajú otázniky, neistotu, ba aj strach. Nútia k opatrnosti.

02.02.2016 07:00
svet, lupa, cestovanie, zemeguľa, glóbus,... Foto:
Kam ísť tento rok v lete na dovolenku k moru?
debata (3)

Každý chce totiž na dovolenke oddychovať, hodiť za hlavu starosti bežného dňa. Riziká, ktoré pre turistov z Európy so sebou prináša agresívna rozpínavosť teroristických organizácií a následná politická nestabilita či utečenecká kríza, sú vysoké a vážne.

Všetky krajiny, ktoré sa prepadli do nestability, alebo kde výrazne vzrástlo násilie, sa stretávajú s veľkým poklesom návštevníkov.

Ako príklad vezmime Egypt, kam vlani prišlo len 9,5 milióna turistov, teda o tretinu menej ako v poslednom „pokojnom“ roku 2010. Prepad v príjmoch je ešte vyšší. Poklesy zaznamenalo aj Tunisko či ďalšie krajiny.

Z nepokojnej situácie Blízkom východe a v severnej Afrike oproti tomu ťažia štáty, ktoré si zatiaľ dokázali uchovať stabilitu. Spomedzi stredomorských krajín sa turisti zaujímajú viac o Španielsko, Taliansko, Chorvátsko, Albánsko, Čiernu Horu, Cyprus, Maltu či Maroko.

Pozorne sledujú situáciu v Grécku a Turecku. V hľadáčiku majú aj Bulharsko či Spojené arabské emiráty.

Turecko s veľkým otáznikom

Najväčšou neznámou je v súčasnosti Turecko, jedna z najdôležitejších turistických destinácií sveta. V roku 2014 tam zamierilo 40 miliónov zahraničných návštevníkov, čo krajinu zaradilo na skvelé šieste miesto na svete.

Lenže vojna v Sýrii, s ktorou Turecko susedí i nedávny reroristický útok v Istanbule, dovolenkárov do letovísk na pobreží neprivoláva, práve naopak.

Majetnejší dovolenkári preto poškuľujú aj po exotickejších destináciách: Priaznivú situáciu majú napr. Kapverdské ostrovy s celoročne príjemným podnebím, pekným morom a teraz tiež lepšími cenami.

Podobne je to v obľúbenom Thajsku (hoci tu nie je politická situácia ani zďaleka ideálna) alebo na Srí Lanke. Na objavenie čaká bezpečná a vľúdna Malajzia, môže sa znovu zvýšiť záujem o letoviská na východe Brazílie atď.

Odborníci radia, kam sa vybrať

Ako vidia trendy dovoleniek v roku 2016 editori Lonely Planet. Výpočet desiatich „must-see“ krajín je viac než pestrý a zahŕňa vedľa Austrálie či USA aj destinácie, kam sa najskôr nikdy nepozriete – tichomorský Palau alebo Grónsko.

Ak sa vezme pomer kvality a ceny dovoleniek, tak v Lonely Planet zaujala napr. Bosna a Hercegovina alebo španielska Galícia.

A čo tzv. Posledné nepoznané miesta? Medzi ne vraj patrí okrem iného oblasť Darien v Paname, arabská púšť Rub-al-Chálí.

„Výber miesta dovolenky je vždy na ľuďoch. Musia si vyhodnotiť situáciu v tej-ktorej krajine a podľa toho sa rozhodovať,“ hovorí Stanislav Macko, prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií. „Dnes nevidím dôvod, aby som potenciálnym záujemcom o dovolenku neodporúčal niektorú krajinu či lokalitu v nej.“

Cestovné kancelárie dbajú na bezpečnosť

V ponuke cestovných kancelárií sú stále destinácie, o ktoré mali a majú dovolenkári záujem. S rytmickou pravidelnosťou pribúdajú v ponuke nové.

Majetnejší dovolenkári poškuľujú aj po... Foto: SHUTTERSTOCK
Fernando de Noronha, ostrov, more, slnko, leto, kúpanie, dovolenka Majetnejší dovolenkári poškuľujú aj po exotickejších destináciách: Priaznivú situáciu majú Kapverdské ostrovy, podobne je to aj v Thajsku.

„V štádiu výberu a kontrahovania pobytov majú cestovné kancelárie prvoradý záujem o bezpečnosť svojich klientov. Pokiaľ sa v niektorej krajine zmení, zhorší, starajú sa o bezodkladný návrat svojich klientov domov,“ tvrdí Stanislav Macko.

„Podľa mojich súčasných vedomostí nezmenili naši členovia portfólio destinácií a krajín, o ktoré majú slovenskí turisti záujem, pribudli nové, o ktorých v budúcnosti rozhodne práve záujem samotných turistov. Dnes sú naši členovia pripravení zabezpečiť záujemcom dovolenku, či už pobytovú, alebo poznávaciu, v ktorejkoľvek krajine sveta.“

First minuty sa už rozbehli

Ako to v súčasnosti vnímajú samotné cestovné kancelárie? „Tento rok v predaji first minute dovoleniek zaznamenávame väčší záujem o Grécko, Taliansko, Španielsko a Cyprus oproti predchádzajúcim rokom, kde dominovalo Turecko,“ informuje Jana Kiššová z agentúry Elegance travel v Banskej Bystrici.

„Cestovné kancelárie zareagovali na terajšiu situáciu a poskytujú záujemcom možnosť bezplatnej zmeny destinácie do určitého termínu (niektoré za menší poplatok) s využitím všetkých zliav a bonusov, ktoré mali pri kúpe dovolenky. Neočakávame pokles cien dovoleniek tento rok, mnohé termíny a hotely sú už vypredané, keďže je plánovaných menej lietadiel zo Slovenska. Bude aj málo last minute ponúk. First minute má stále veľkú obľúbenosť medzi klientmi, keď si naplánujú dovolenku v predstihu a je k dispozícii celá ponuka zájazdov.“

Peter Pozníček z CK HECHTER Slovakia vidí, že napriek tomu, že sa letné dovolenky predávajú len niečo vyše mesiaca, čo je krátka doba na prognózy, budú populárnymi destináciami aj tento rok.

Obľúbené je Bulharsko, Grécko a grécke ostrovy,... Foto: SHUTTERSTOCK
Kajak, člnkovanie, Chorvátsko Obľúbené je Bulharsko, Grécko a grécke ostrovy, Cyprus, Malorka či Sardínia a už tradične Chorvátsko.

„Predaju pobytov v najobľúbenejšej destinácii posledných rokov v Turecku neprospievajú aktuálne udalosti, aj keď ľudia prejavili už záujem,“ vysvetľuje Peter Pozníček.

„No i napriek situácii odporúčame, aby si dovolenkári rezervovali dovolenky vo first minute, pretože dostanú výhodnejšiu cenu, máme širšiu ponuku pobytov a ubytovacích kapacít. Dovolenkári by mali vziať do úvahy, že ľudia nielen zo Slovenska, ale aj zo zahraničia budú húfne zapĺňať najvyhľadávanejšie stredomorské letoviská. Pre predstavu uvediem len tri milióny turistov z Ruskej federácie, ktorí dovolenkovali vlani v Turecku, Egypte a Tunisku.“

Slováci radi aj poznávajú

Našinci však čoraz viac objavujú vzdialené a exotické krajiny. Cestovanie do vzdialených a exotických krajín sa stalo populárne pre všetky vekové kategórie. Podľa najnovšieho prieskumu cestovnej kancelárie CK Victory Travel, ktorá ponúka poznávacie zájazdy do celého sveta, víťazí Južná Amerika a štáty v Ázii, ktoré vystriedali pred rokmi populárnu Čínu a Indiu.

Záujem cestovateľov sa obracia aj na krajiny Blízkeho a Stredného východu, ľudia sú ochotní vycestovať za dobrodružstvom na viac ako dva týždne.

Záujem Slovákov o objavovanie sveta potvrdzujú štatistiky Eurostatu za rok 2014, ktoré hovoria, že 29,8 % Slovákov cestuje do zahraničia na viac ako štyri dni, pričom na krátke cesty v dĺžke 1–3 dni cestuje do zahraničia 13,6 % našincov. Dlhšie pobyty za hranicami tak prevládajú.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #bezpečnosť #destinácie