Číňania sa chystajú na oslavy nového roka opice. Spravia 2,9 miliardy ciest

Dopravu v strednej Číne narušilo husté sneženie. Stalo sa tak v čase, keď sa v krajine na cestu vydali milióny ľudí pred čínskym Novým rokom, ktorý tento rok pripadá na 8. februára.

03.02.2016 16:00
Čína, oslavy nového roka, lunárny nový rok,... Foto: ,
Dekorácia opice v Pekingu pred oslavami čínskeho nového roka.
debata

Predpokladá sa, že počas štyridsaťdňového obdobia okolo Nového roka ľudia v Číne uskutočnia 2,9 miliardy rôznych ciest. Na sviatky sa totiž vracajú do svojich domovov desiatky miliónov migračných robotníkov, študentov a ďalších, aby oslávili príchod lunárneho Nového roka so svojimi rodinami.

Čínska rodinka - dieťa na skútri. Prechádzajú... Foto: SITA/AP, Andy Wong
Čína, oslavy nového roka, lunárny nový rok, lampióny, cestovanie Čínska rodinka - dieťa na skútri. Prechádzajú sa popod dekorácie pripravené pred príchodom čínskeho lunárneho nového roka v parku Ditan v Pekingu. Číňania privítajú nový rok 8. februára a nastane rok opice.

Mohutné presuny obyvateľstva však v centrálnej provincii Chu-pej komplikovalo sneženie. Úrady prechodne uzavreli letisko v meste Wu-chan, čo si vyžiadalo zrušenie 67 letov. Uzávera mala dopad aj na vlakovú dopravu, pretože viac ľudí sa rozhodlo cestovať po železnici.

Cestujúci Číňania čakajú na vlak pred stanicou,... Foto: SITA/AP
Čína, oslavy nového roka, lunárny nový rok, ľudia, dav, zástup, rad, čakanie, stanica,, cestovanie Cestujúci Číňania čakajú na vlak pred stanicou, aby sa na sviatky dostali domov k rodine.

Na diaľnici vedúcej z provincie Chu-pej smerom na juh do provincie Ťiang-si sa vytvorila asi trojkilometrová kolóna, štyri diaľnice v provincii Ťiang-si boli úplne uzavreté.

Číňania sa pred oslavami nového lunárneho roka... Foto: SITA/AP
Čína, oslavy nového roka, lunárny nový rok, ľudia, dav, zástup, , cestovanie Číňania sa pred oslavami nového lunárneho roka snažia docestovať domov. Dopravu komplikuje sneženie.
Potápač v kostýme Opičieho kráľa predvádza... Foto: SITA/AP
Čína, oslavy nového roka, lunárny nový rok, lampióny, cestovanie Potápač v kostýme Opičieho kráľa predvádza číslo so žralokom v akváriu. Nadchádzajúci nový rok bude rokom opice.
Nákup dekorácií pred oslavami čínskeho nového... Foto: SITA/AP, Andy Wong
Čína, oslavy nového roka, lunárny nový rok, lampióny, cestovanie Nákup dekorácií pred oslavami čínskeho nového roka v Pekingu.
Dekorácia opice v Pekingu pred oslavami... Foto: SITA/AP, Andy Wong
Čína, oslavy nového roka, lunárny nový rok, lampióny, cestovanie Dekorácia opice v Pekingu pred oslavami čínskeho nového roka.
Číňania nakupujú dekorácie pred oslavami... Foto: SITA/AP, Andy Wong
Čína, oslavy nového roka, lunárny nový rok, lampióny, cestovanie Číňania nakupujú dekorácie pred oslavami čínskeho nového lunárneho roka na trhovisku v Pekingu.
Trh s dekoráciami pred oslavami nového roka v... Foto: SITA/AP, Andy Wong
Čína, oslavy nového roka, lunárny nový rok, lampióny, cestovanie Trh s dekoráciami pred oslavami nového roka v Pekingu.
Nadchádzajúci čínsky nový rok bude rokom opice.... Foto: SITA/AP, Andy Wong
Čína, oslavy nového roka, lunárny nový rok, lampióny, cestovanie Nadchádzajúci čínsky nový rok bude rokom opice. Číňania privítajú nový rok 8. februára.
Obchodníci s plyšovými opicami sa chystajú na... Foto: SITA/AP, Andy Wong
Čína, oslavy nového roka, lunárny nový rok, lampióny, cestovanie Obchodníci s plyšovými opicami sa chystajú na trhovisko pred oslavami čínskeho nového roka, ktorému bude "vládnuť" opica.
Dekorácie sa predávajú pred oslavami príchodu... Foto: SITA/AP, Andy Wong
Čína, oslavy nového roka, lunárny nový rok, lampióny, cestovanie Dekorácie sa predávajú pred oslavami príchodu nového čínskeho roka.
debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #sťahovanie #sviatky #čínsky nový rok #lunárny nový rok