Tip na víkend: V Španej Doline oživili fašiangy

Fašiangy boli po stáročia najveselším obdobím roka. Ak si chcete pripomenúť staré zvyky v malebnom prostredí hôr, príďte túto sobotu do Španej Doliny.

05.02.2016 07:00
Špania dolina, fašiangy, masky Foto:
Za tanec a zábavu domáci vinšovníkom ponúkli občerstvenie.
debata

Len kúsok od Banskej Bystrice, na rozhraní Nízkych Tatier a Veľkej Fatry nájdete dedinku s domčekmi roztrúsenými po kopcoch. Kedysi slávna banícka obec, v ktorej žili tisíce duší, je dnes pamiatkovou rezerváciou so stovkou stálych obyvateľov a približne toľko je cezpoľných chalupárov. Našťastie sú to ľudia, ktorým záleží na tom, aby sa v krásnom prostredí zachovala aj krása starých zvykov.

V sobotu 6. februára sa fašiangy v Španej Doline začnú zabíjačkou o pol deviatej a od desiatej bude maskovaný sprievod v podaní folklórneho súboru Poničan chodiť po domoch s veselými vinšmi.

„Chceme uchovať tradície a k tým patria aj fašiangy s tradičnou zabíjačkou, maskovaným sprievodom a obchôdzkou po domoch,“ hovorí starostka obce Martina Wilhelmová.

Sama je rodáčkou zo Španej Doliny, kde ešte jej stará mama patrila k vychýreným špaňodolinským čipkárkam. Tieto čipky boli známe tým, že vznikali bez akejkoľvek predlohy, ženy si vymýšľali vlastné vzory a tie sa vďaka banskej thurzovsko-fuggerovskej ťažiarskej spoločnosti dostali do sveta. Dnes v obci nájdete múzeum čipiek priamo na námestí, v penzióne Klopačka.

Špania dolina sa bude niesť vo fašiangovej... Foto: Obec Špania dolina
Špania dolina, fašiangy, Špania dolina sa bude niesť vo fašiangovej atmosfére.

Banícku históriu pripomína banské múzeum, orloj s postavami baníkov, banícka krčma a celý náučný chodník v obci s informačnými tabuľami. Starobylou atmosférou dýcha aj jediný obchod s nápisom Jedivo a potrebné, kde vám poskytnú základné informácie o obci aj v nemčine, angličtine a maďarčine.

Ústi tam historický banský vodovod, najstarší svojho druhu na Slovensku a ku kostolu vedie 262 schodov, čo je už dobrá príprava na vysokohorskú turistiku. V zime je tento kraj rajom pre bežkárov, v lete pre turistov aj cykloturistov.

Slávne časy obce sa skončili v roku 1888, keď zavreli bane a ľudia začali odchádzať. V posledných rokoch sa však v Španej Doline usadili nové mladé rodiny a tak, hoci v malom, obec znova ožíva.

„Fašiangová tradícia bola v každej obci, my sme ju obnovili podľa starých zvykov s maskami, bursovaním po domoch aj s cigánskou muzikou,“ hovorí Anna Šlauková, folkloristka a obyvateľka obce.

Bursovanie je obchôdzka, pri ktorej masky vytancujú všetkých domácich – ženy aj mužov – a takto obídu celú dedinu. Už sa však nežije ako kedysi, a tak aj v Španej Doline to bude len šesť či sedem domov. Zato však bude veselo, o to sa postará folklórny súbor Poničan z Poník. Návštevníci uvidia tradičné masky – turoňa, Cigánku s deckom, chlapov preoblečených za ženy a naopak.

Obyvatelia sú hrdí aj na svojho rodáka jazykovedca Jozefa Mistríka, ktorý by práve oslávil 95 rokov. Na jeho počesť miestny podnikateľ otvoril „ľudovú školu“ s historickými školskými lavicami, do ktorých si môžu sadnúť dnešní žiaci na jeden vyučovací deň.

Kam za zábavou

6. februára, sobota

  • Banská Štiavnica: Detský maškarný bál, KC, od 15. h
  • Bratislava: Staromestské fašiangy, sprievod z Hviezdoslavovho nám., 10. h, zábavné dopoludnie v Zichyho paláci, zvyky, veselica na Hviezdoslavovom nám./ workshop – výroba vtáčích kŕmidiel, Gymnázium Bilíkova, 9. h
  • Čierny Balog: Už sa fašiang kráti, jarmok, zábava, aj 7. 2.
  • Detva: Fašiangy s Ratolesťou, tradičná zabíjačka (od 7. h), sprievod masiek (14.30), folklórny program (18. h), zábava
  • Košice: Karneval na ľade, sídlisko KVP, 14. h – 16. h/Fašiangová sobota, CVŠ Popradská, 14. h – 18. h
  • Nitra: Fašiangy, jarmok, sprievod, muzika. Svätoplukovo nám. od 9. h
  • Novoť: Furmanské dni, súťaž ťažných koní, psie záprahy, jazda na koni, lesná pedagogika, Agrodružstvo, 10. h
  • Špania dolina: Fašiangové časy, tradičná obchôdzka po domoch, zabíjačka, folklórny program, živá cigánska hudba, od 10. h
  • Terchová: Preteky gazdovských koní
  • Trenčianska Teplá: Električkou za vysvedčenie zadarmo do Trenčianskych Teplíc, 13. h, 15. h, 17. h
  • Trenčín: Fašiangy na hrade, sprievod v historických kostýmoch, výroba masiek, ochutnávka jedál, sprievod v maskách (13. h), muzika, od 10. h
  • Turecká: Krňačkové preteky
  • Žilina: Pidiples – karneval pre rodiny s deťmi, Stanica Žilina – Záriečie, 16. h – 18. h

7. februára, nedeľa

  • Bratislava: Rodinný deň na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu, Ľadová rozprávka, škola korčuľovania, vystúpenia, súťaže, 10. h – 17. h

9. februára, utorok

  • Trnava: Končí sa výstava Vynálezy a objavy, ktoré zmenili svet, City Arena

12. februára, piatok

  • Bojnice: Valentín na zámku, nočné prehliadky, najznámejšie príbehy lásky, 18. h – 20. h, aj 13. 2.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tip #fašiangy #tip na víkend