Na Domašu sa po rokoch možno vráti výletná loď

Na priehrade Domaša bude možno opäť premávať výletná loď. Po návšteve vodnej nádrže a stretnutí s predstaviteľmi regionálnej samosprávy to povedal štátny tajomník ministerstva životného prostredia Vojtech Ferencz.

16.02.2016 11:00
debata
Domaša Foto: SITA
Domaša, východné Slovensko Domaša

Ministerstvo životného prostredia (MŽP) vo vyhlásení konštatovalo, že na Domaši sa úspešne rozvíja cestovný ruch, preto sa objavili aj úvahy o návrate vyhliadkovej lode pre turistov.

„O tejto téme diskutujeme dlhší čas. Momentálne vyhodnocujeme náklady a možnosti. Predbežne sme nechali preveriť prevádzkové náklady a využiteľnosť lodí Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP),“ povedal Ferencz.

Získať loď na Domašu je iniciatívou komisie cestovného ruchu obce Kvakovce. Do úvahy prichádza loď Ondava, ktorú by mohol prevádzkovať SVP.

Na Domaši v minulosti premávala výletná loď nemeckej výroby, ktorú v roku 1992 presunuli do Prahy, kde pláva pod Karlovým mostom dodnes.

Presunutím lode Ondava, ktorá nesie názov rieky napĺňajúcej priehradu Domaša, by sa lodná preprava na Domaši obnovila po 23 rokoch.

Pri priehrade verejnoprospešní pracovníci pokračujú v čistení mŕtveho ramena Domaše. Na odstraňovaní nánosov a koreňovej sústavy v mŕtvom ramene spolupracujú aj vodohospodári, využiť môžu novú modernú techniku, ktorú získali od envirorezortu v rámci modernizácie podniku.

Ferencz diskutoval s predstaviteľmi samosprávy aj na tému čiernych stavieb na brehoch vodnej nádrže, často aj na pozemkoch povodia. Zhodli sa na tom, že všetky kompetentné orgány musia vyvinúť maximálne úsilie na odstránenie týchto čiernych stavieb.

debata chyba
Viac na túto tému: #výletná loď #Domaša