Tip na víkend: Oravský hrad sa presťahuje do rozprávky. Buďte pri tom!

Kto by nepoznal filmové rozprávky ako Kráľ Drozdia brada, Sokoliar Tomáš či Láska na vlásku? Všetky sa nakrúcali na Oravskom hrade. Túto nedeľu čaká hostí špeciálna prehliadka po filmových stopách.

19.02.2016 13:00
debata
Celeste Buckinghamová na Oravskom hrade ako... Foto: Archív RTVS
Oravský hrad, Celeste Buckingham, princezná, Láska na vlásku Celeste Buckinghamová na Oravskom hrade ako princezná.

Oravský hrad patrí medzi najnavštevovanejšie hrady na Slovensku a jeho exteriéry aj interiéry lákajú aj filmárov. Najstarší film sa tam nakrúcal už v roku 1922 a bol to známy hororový príbeh Dracula – Upír Nosferatu podľa knižnej predlohy Brama Stokera.

Nemecký čiernobiely film tak odštartoval celú sériu snímok, ktorým hrad poslúžil na umocnenie fantazijnej či dobovej atmosféry. A práve filmom, ktoré sa spájajú s Oravským hradom, je venovaná špeciálna prehliadka iba túto nedeľu 21. februára.

„Pri prehliadke s lektorom návštevníci prejdú celou zimnou expozíciou a navštívia aj jej novú časť – Mediatéku, venovanú filmom nakrúteným na Oravskom hrade,“ pozýva Eva Samčíková z Oravského múzea. Prehliadka je obohatená o divadelnú scénku a ukážky z niektorých filmov a návštevníci sa dozvedia rôzne zaujímavosti o nakrúcaní.

Napríklad, že pri prvom „oravskom filme“ sa historici domnievajú, že režisér Draculu Murnau dostal tip na Oravský hrad od potomkov Thurzovcov, ktorí pochádzajú hlavne z Nemecka. Alebo že v rozprávke Láska na vlásku sa objavil trón, na ktorom sedel herec Jeremy Ironsa ako pápež v seriáli Borgiovci. Na hrade sú prezentované iba niektoré filmy, pre obmedzené priestory.

„Mediatéka je atraktívnym doplnkom klasických expozícií Oravského hradu,“ dodáva riaditeľka Oravského múzea Mária Jagnešáková.

Draculu na Orave vystriedal Adam Šangala, Kráľ Drozdia brada, Sokoliar Tomáš a ďalšie rozprávkové či historické filmy slovenskej alebo českej proveniencie.

Hrad však pritiahol aj ďalších zahraničných tvorcov, nakrúcal sa tam napríklad poľský televízny Jánošík, talianska rozprávka Princezná a žobrák či americké Dračie srdce 2 aj ďalšie snímky.

Drakula Foto: Oravské múzeum
drakula, upír nosferatu, oravský hrad Drakula

Oravský hrad po stáročia chránil hraničné územie, hradná posádka mala zároveň chrániť obchodníkov na obchodných cestách a bol správnym centrom regiónu. Prvá písomná zmienka o hrade pochádza z roku 1267 a 300 rokov bol kráľovským hradom, ktorý spravovali kasteláni, medzi nimi Matúš Čák Trenčiansky.

Matej Korvín hrad daroval nemanželskému synovi Jánovi, neskôr si ho kúpili Thurzovci. Múzeum na Oravskom hrade je jedným z najstarších na Slovensku, vzniklo v roku 1868 a dnes je súčasťou Oravského múzea P. O. Hviezdoslava.

Kam za zábavou

20. februára, sobota

  • Banská Bystrica: Majstrovstvá Európy v pretekoch psích záprahov, Králiky, aj 21. 2.
  • Bratislava: Rodinný koncert v Slovenskej filharmónii, svetoznáme skladby, Reduta, 16. h
  • Čadca: Kraslica – symbol Veľkej noci, výstava v Kysuckom múzeu
  • Čierny Balog: Prázdninové jazdy Čiernohronskou železnicou, aj 27. 2.
  • Hodruša – Hámre: Zima v Salamandre – retro party
  • Poprad: Textilné umenie dneška, medzinárodná výstava, Tatranská galéria
  • Staré Hory: Krňačkové preteky, kultúrny program
  • Tatranská Lomnica: Snežné psy, eskimácke mestečko, jazdy na psích záprahoch, rodinná lyžovačka, aj 21. 2.
  • Veľká Rača: Fínska sánkovačka, večerné jazdy od 18. h, Snowparadice

21. februára, nedeľa

  • Bratislava: Rodinná nedeľa v SNG, program, Esterházyho palác, 15. h – 17. h, prihlášky vopred
  • Dolná Krupá: Spomienka na grófku Máriu Henrietu Chotekovú, koncert, trnavský komorný orchester, kaštieľ, 15.30 h
  • Trenčín: Divadelný večer na hrade – Diamantová párty, 18. h

22. februára, pondelok

  • Bratislava: Detské tvorivé dielne na Klepáči pre deti od 2,5 roka (Železná studnička), 16. h – 19. h, prihlášky deň vopred, ďalšie dielne streda a štvrtok, sobota a nedeľa od 14. do 18. h

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #upír #Oravský hrad #Dracula