Čo milujú turisti v Košickom kraji? Pamiatky a Slovenský raj

Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Košický kraj spolu s spolu s dvanástimi informačnými centrami s celoročnou prevádzkou zrealizovala v roku 2015 dotazníkový prieskum na zistenie profilu a záujmov domáceho a zahraničného návštevníka Košického kraja.

05.03.2016 14:30
Slovenský raj Foto:
Slovenský raj
debata (1)

Ako informovala výkonná riaditeľka KOCR Košický kraj Lenka Jurková Vargová, z prieskumu vyplynulo, že najčastejším motívom pobytu boli hlavne návšteva kultúrno-historických pamiatok, aj dovolenka a oddych na horách.

Tento rok sa do prieskumu zapojilo 12 informačných centier s celoročnou prevádzkou. Počet informačných centier zapojených do prieskumu sa nám podarilo tohto roku zvýšiť, čo je vynikajúci trend poukazujúci na skvelú spoluprácu.

Informovať sa prišlo 54 000 návštevníkov

Návštevnosť informačných centier vrátane Mestského informačného centra v Košiciach dosiahla tento rok približne 54 000 návštev­níkov. Z toho dotazníky vyplnilo 3 342 respondentov. Oproti minulému roku je to sedempercentný nárast.

Respondenti vyplňovali dotazník s 11 otázkami týkajúcimi sa motívu návštevy, spôsobu, ako sa o danej destinácii dozvedeli, ako dlho sa plánujú v destinácii zdržať, čo sa im najviac, prípadne najmenej v kraji páčilo a v akom zariadení sú ubytovaní. Dotazníky boli vypracované v 6 jazykových mutáciách.

Prieskumu sa zúčastnili predovšetkým domáci návštevníci. Jurková uviedla, že čo sa týka absolútneho počtu respondentov zapojených do dotazníkového prieskumu z jednotlivých krajín, najväčší nárast o vyše 100 percent zaznamenali u maďarských návštevníkov, potom českých, nemeckých a slovenských.

Najpestrejšiu skladbu návštevníkov potvrdili informačné centrá v Košiciach, Spišskej Novej Vsi a sezónne informačné centrum na Podlesku v Národnom parku Slovenský raj.

Prichádzajú turisti aj z Izraela, Japonska, Austrálie

Cenné informácie o dovolenkároch sme získali okrem krajín EÚ aj zo vzdialenejších destinácií ako Izrael, Thajsko, Japonsko, Čína, Spojené arabské emiráty, Austrália, Nový Zéland, USA, Kanada a mnohých ďalších.

Najčastejším motívom návštevy kraja boli hlavne návšteva kultúrno-historických pamiatok (36 %), ako aj dovolenka a oddych na horách (16 %). Až 22 % respondentov krajom len prechádzalo, čo znamenalo nárast oproti minulému roku o 29 %.

„Tu vidíme potenciál v rozširovaní ponuky a predstavovaní atrakcií, ktoré dokážu prechádzajúcich zaujať natoľko, aby prenocovali a bližšie sa zoznámili s naším krajom – vybranou lokalitou. Tohto roku sa chceme zamerať na posilnenie marketingu pre dovolenku na horách, čo v našom kraji predstavuje hlavne oblasť Slovenského raja,“ povedala Jurková.

Z prieskumu vyplynulo, že 31 % respondentov strávilo v kraji 3–5 nocí a približne rovnaké percento (30 %) strávilo v regióne len 1 noc. Košický kraj ako destinácia stále nepatrí do kategórie týždňových, či dvojtýždňových dovolenkových pobytov.

Málo WC, zlé cesty, slabé služby

V prieskume mali respondenti možnosť poukázať na nedostatky. Najväčšie výhrady mali návštevníci k nevyhovujúcemu stavu ciest, nedostatočnému turistickému značeniu, či k nízkej úrovni služieb v cestovnom ruchu.

V destinácií Spiš boli pripomienky k nedostatočnej verejnej doprave počas víkendov, návštevníci mali výhrady k slabému vybaveniu v penziónoch, reagujú dosť negatívne aj na úroveň poskytovaných služieb.

Konkrétne v destinácii Slovenský raj im nevyhovovali dlhé rady na rebríkoch v roklinách v čase návštevníckej špičky práve v letnej sezóne, či nedostatok toaliet.

Návštevníci navrhujú istú reguláciu návštevnosti. V tomto regióne mali niektorí respondenti negatívne skúsenosti aj s neprispôsobivým obyvateľstvom.

V destinácií dolný Zemplín bolo najviac výhrad k infraštruktúre a zlej kvalite ciest. Najmä domáci turisti reagovali negatívne na absenciu diaľnice Košice – Michalovce – Vyšné Nemecké.

Viac informácií vyplývajúcich z prieskumu záujemcovia nájdu na oficiálnej stránke Krajskej organizácie cestovného ruchu Košický kraj www.kosiceregion.com.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #pamiatky #Slovenský raj #Košický kraj