Tip: Odhaľte obrazové dejiny našej krajiny 'Prvých sto miliónov rokov'

Takmer tritisícročný bronzový meč, uhorská kráľovská koruna, zakladateľ štátu Štefánik pod palmami. Unikátne momenty histórie Slovenska zachytáva výstava fotografií Jakuba Dvořáka Prvých sto miliónov rokov.

11.03.2016 12:00
debata
Sochár Franz Xaver Messerschmidt, autor cyklu... Foto: JAKUB DVOŘÁK
výstava fotografií, Prvých sto miliónov rokov, múzeum Sochár Franz Xaver Messerschmidt, autor cyklu 69 Charakterových hláv, prežil svoje najplodnejšie tvorivé obdobie v Bratislave. Na výstave uvidíte fotografiu busty zo zbierok Slovenskej národnej galérie, ktorá vraj predstavuje telesne trestaného cigánskeho vojaka.

Známy historik a spisovateľ Pavel Dvořák tvrdí, že história je príbeh a táto filozofia sa dostala do krvi aj jeho synovi Jakubovi. Kým Pavel je majster slova, Jakub je majster fotografie a zo spolupráce otca a syna sa zrodilo už 12 kníh o dejinách Slovenska.

Našu históriu v obraze, zachytenú na fotografiách, uvidíte na novej výstave v Starej radnici v Múzeu mesta Bratislavy.

„Výstava na malom priestore približuje naše dejiny za prvých sto miliónov rokov,“ vysvetľuje autor fotografií Jakub Dvořák. Jednotlivé fotografie – autorské aj historické, zachytávajú významné udalosti a dokresľujú ich okolnosti, naprieč stáročiami.

A tak sa vedľa seba ocitajú zuby treťohorných rýb a tritisícročný bronzový meč, busta Cigána od legendárneho bratislavského sochára Messerschmidta a hlava Jána Krstiteľa z Banskej Bystrice. Nechýba ani uhorská koruna z Dómu svätého Martina v Bratislave, ktorá bola 300 rokov korunovačným mestom kráľovstva.

Koniec Uhorska symbolizuje faktúra legendárnej vinárskej firmy Hubert a zakladateľ štátu Milan Rastislav Štefánik pod palmami na Tahiti. Bol síce aj slávny astronóm, ale ako mohol sledovať trojrozmerné obrázky? Uvidíte na výstave.

Len o pár krokov (a rokov) ďalej už odvážali zo Slovenska židov v transportoch smrti, ostali po nich len topánky na fotografii. Sotva mníšky na ďalšej snímke zametú ulicu po vojnovom bombardovaní, už gazda odprevádza svoj dobytok do družstva.

Debnár, ktorý je na historickej fotografii zvečnený pred sudmi, ktoré vyrábal, však prišiel aj o domov a slobodu, ocitol sa v Prápore technickej pomoci v pohraničí.

Vľavo: Strašné zranenie kapitána Markusa Baxu... Foto: JAKUB DVOŘÁK
výstava fotografií, Prvých sto miliónov rokov Vľavo: Strašné zranenie kapitána Markusa Baxu vyliečil šikovný vojenský chirurg. Zo zbierok Lycelálnej knižnice v Bratislave. Vpravo: Delová guľa zo sedemročnej vojny Márie Terézie proti pruskému kráľovi Fridrichovi Veľkému zasiahla do nohy neznámeho regrúta. Záznam o tom je vyrytý na kovovom obale, do ktorého guľu zakovali. Zo zbierok Slovenského národného múzea - Červený kameň.

Na výstave nenájdete obrázky členené do historických epoch, odlíšených farebnou legendou. Každá fotografia ponúka príbeh a spolu ako farebné útržky tvoria jednu pestrú legendu našej krajiny. Patrí do nej to, na čo môžeme byť pyšní, aj to, na čo by sme najradšej zabudli.

Na výstave nechýbajú ani knihy, ktoré dotvárali práve vystavené fotografie. Kniha Kronika anonymného notára kráľa Bela vďaka grafickej tvári, ktorú jej dal Jakub Dvořák, patrí do do kolekcie Najkrajšie knihy Slovenska 2000 a o rok neskôr ju UNESCO zaradilo medzi Najkrajšie knihy sveta. 

Výstava Prvých sto miliónov rokov je otvorená vo výstavnej sieni v Starej radnici (Múzeum mesta Bratislavy) od utorka do piatka od 10. do 17. hodiny, v sobotu a nedeľu od 11. do 18. hodiny. Potrvá do 24. apríla.

Kam za zábavou

11. marca, piatok

  • Bratislava: Lektorský sprievod a tvorivý workshop pre mamičky na materskej dovolenke, aktivity pre deti, Mirbachov palác, Františkánske nám. 11, 10.30 h

12. marca, sobota

  • Banský Studenec: Vynášanie Moreny, kultúrny program, veľkonočné trhy, tvorivé dielne, 14. h
  • Bratislava: Univerzitná knižnica – dva paláce z čias Márie Terézie, program pre rodiny s deťmi z cyklu Prechádzky s Marquartom, Múzeum mesta Bratislavy, Stará radnica, 14.30 h
  • Bratislava: Malý princ – výstava originálnych ilustrácií Antoina de Saint-Exupéryho, Galéria mesta Bratislavy, do 3. 4.
  • Oponice: Gutenbergova knižnica – výstava v Apponyiovskej knižnici odkrýva dejiny kníhtlače, do 27. 3., kaštieľ
  • Rudník: Nevšedné podoby prútia, 10. ročník medzinárodného stretnutia košikárov v obci pri Myjave, výstava, škola pletenia, folklórny program, 10. h
  • Spišská Nová Ves: Fitvíkend pre rodiny s deťmi v parku Poráč

13. marca, nedeľa

  • Bratislava: Končí sa výstava Lajos Szalay – Koloman Sokol – Pablo Picasso, Galéria mesta Bratislavy
  • Nitra: Medzinárodný deň hvezdární a planetárií, pozorovanie oblohy vo hvezdárni KOS, prednášky, premietanie filmov, výstava raketových modelov, 16. h – 20. h
  • Žilina: Morenu neseme, zimu vyneseme – folklórny program, prednáška o veľkonočných zvykoch, tvorivé dielne, Budatínsky park, 14. h

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #múzeum #fotografia