Modrý Kameň: Veľká noc v múzeu hračiek so zajacom Bonifácom

Veľkonočné sviatky môžete s deťmi stráviť v múzeu plnom hračiek a navyše s pekným programom. V múzeu hračiek v Modrom Kameni sa naučia maľovať kraslice, pliesť korbáče a stretnú aj veľkonočného zajaca.

25.03.2016 13:30
veľká noc, deti, modrý kameň vajíčka Foto:
Deti si môžu vyrobiť aj lepenkové štipcové bábky, ktoré otvárajú ústa, bábky z lepenkových zvitkov alebo plošné bábky s pohyblivými kĺbmi.
debata

V múzeu bábkarských kultúr a hračiek v Modrom Kameni privítajú rodiny s deťmi počas celých veľkonočných sviatkov. Na hrade bude každý deň na deti čakať živý a nezbedný veľkonočný zajac Bonifác, s ktorým môžu hľadať ukryté sladké dobroty. A popri tom môžu aj tvoriť.

Naučia sa napríklad veľkonočné aranžovanie, vyskúšajú si pletenie korbáčov aj zdobenie kraslíc voskovaním či madeirovou technikou. Uvidíte, aké krásne kraslice môžu vzniknúť hoci z obyčajných roztopených voskových farbičiek. A keďže sme v múzeu bábok a hračiek, deti si môžu vyrobiť aj vlastnú bábku na tému Veľkej noci.

„Od desiatej do dvanástej hodiny budú prebiehať v tvorivých dielňach rôzne ukážky, ale tvoriť sa dá, samozrejme, aj potom, sviatočný program trvá počas celých sviatkov až do pondelka, vždy od deviatej do sedemnástej,“ pozýva Katarína Hanková z múzea hračiek v Modrom Kameni.

Deti si môžu vyrobiť aj lepenkové štipcové bábky, ktoré otvárajú ústa, bábky z lepenkových zvitkov alebo plošné bábky s pohyblivými kĺbmi – zajačik či iné zvieratko tak môže napríklad kývať hlavou alebo nohami. Vlastný výtvor si deti, samozrejme, odnesú domov na pamiatku.

„Prehliadka múzea je počas sviatkov obohatená o veľkonočné zvyky a tradície. Kresťanské tradície priblížime návštevníkom v hradnej kaplnke a o ľudových zvykoch sa dozvedia vo sviatočne zariadenej ľudovej izbe vybavenej zo zbierok múzea,“ dodáva Katarína Hanková.

Najmenších, ale aj tých skôr narodených iste poteší aj nová výstva starých zvukových gumených hračiek. Nazvali ju Poslovia jari, lebo sú to väčšinou gumené hračky v tvare zvieratiek. Veď kto by si nepamätal klasickú pískaciu kačičku?

Sviatočnú atmosféru vytvorí aj výstava kvetinových dekorácií, ktoré vznikli pod rukami odborníkov – kvetinárov zo Želoviec, ktoré poslúžia ako inšpirácia.

Múzeum bábkarských kultúr a hračiek v Modrom Kameni je súčasťou Slovenského národného múzea a zameriava sa na históriu bábkového divadla a vývoja detskej hračky. Hradný objekt tvoria zrúcaniny starého gotického hradu a budova barokového kaštieľa, v ktorej sídli múzeum.

Kam za zábavou

24. marca, štvrtok

  • Modrý Kameň: Veľkonočný hrad, hľadanie dobrôt s veľkonočným zajacom Bonifácom, tvorenie – aranžovanie, pletenie korbáčov, zdobenie kraslíc, prehliadka múzea oživená veľkonočnými tradíciami a zvykmi, Múzeum bábkarských kultúr a hračiek, kaštieľ, 9. h – 17. h, do 28. 3.

25. marca, piatok

  • Beckov: Veľká noc na hrade, tvorivé dielne, divadielko, folklór, do 28. 3.
  • Bešeňová: Veselá Veľká noc v Ginoparku, animačný program, tradičný jarmok, folklór – vynášanie Murieny, ľudová hudba, v nedeľu oblievačka
  • Červený Kameň: Soľ nad zlato, špeciálna rozprávková prehliadka, stredoveké remeselné trhy, 10. h – 17. h. do 28. 3.
  • Jasná: Kraslicou na Chopok, jazda obrovskou kraslicou s veľkonočným programom, do 28. 3.
  • Modrý Kameň: Veľkonočný hrad, hľadanie dobrôt s veľkonočným zajacom Bonifácom, tvorenie – aranžovanie, pletenie korbáčov, zdobenie kraslíc, prehliadka múzea oživená veľkonočnými tradíciami a zvykmi, Múzeum bábkarských kultúr a hračiek, kaštieľ, 9. h – 17. h, do 28. 3.

26. marca, sobota

  • Nový Smokovec: Veľkonočné mestečko, pokus o rekord v počte prinesených kraslíc na ozdobenie tatranského stromu, zdobenie kraslíc a ukážky ľudových remesiel, folklór, od 12. h
  • Podolie: Veľká noc v Parku miniatúr, plnenie veľkonočných disciplín, sladké prekvapenia, do 28. 3.
  • Pribylina: Vítanie jari v Múzeu liptovskej dediny, zvyky veľkonočného týždňa, varenie, pečenie, do 28. 3.

27. marca, nedeľa

  • Mýto p. Ďumbierom: Veľkonočné radosti, košiar ovečiek, program, od 13. h
  • Štrbské Pleso: Veľká noc, lyžiarske preteky masiek, folklór, country, cimbalová muzika, od 11. h
  • Trenčianska Teplá – Trenčianske Teplice: Jazdy veľkonočnou električkou

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Modrý kameň #Veľká noc #múzeum hračiek