Boom: Z Londýna do New Yorku za 3,5 hodiny, sľubuje nové lietadlo

Čo by ste povedali na to, odskočiť si na jeden deň do New Yorku, odfotiť sa so Sochou slobody, a ešte v ten istý večer spať vo svojej vlastnej posteli? S novým lietadlom od spoločnosti Boom Technology, ktoré poletí 2 700 km/h, to nie je žiadne sci-fi. (Pre porovnanie - predošlé smutne známe nadzvukové lietadlo Concorde lietalo rýchlosťou 2 330 km/h.)

29.03.2016 11:20
debata (4)

Excentrický milionár Richard Branson, ktorý vlastní firmu Virgin, ohlásil, že jeho spoločnosť pomôže vybudovať nový „superjet“. Cesta z londýnskeho letiska Heathrow na newyorské JFK by sa tak mohla z terajších 7 hodín skrátiť až na polovicu.

Lietadlo dostalo názov Boom a pracuje na ňom pilot Blake Scholl so svojím tímom. Hovorí, že pracovná skupina je na dobrej ceste k prototypu, ktorý plánujú testovať už koncom roka 2017. Komerčné lety by v prípade úspechu nasledovali zanedlho.

Blake Scholl avizuje, že nové lietadlá nasadia najprv na linky medzi Londýnom a New Yorkom, San Franciscom a Tokyom (cesta bude trvať asi 5 hodín) a Los Angeles a Sydney (6 hodín). Boom by mal dosiahnuť rýchlosť 2,2 Machov (2 700 kilometrov za hodinu). Vnútri bude 40 sedadiel rozdelených na dva rady vybavených tak ako v dnešnej prvej triede.

Letenka však nebude lacná záležitosť. Predpokladaná cena spiatočného letu z Londýna do New Yorku je 5000 dolárov (asi 4 500 eur). Ako Scholl povedal portálu Guardian, jeho cieľom je umožniť ľudstvu, aby sa každý dostal kamkoľvek na svete do 5 hodín za 100 dolárov (90 eur).

Podobné nadzvukové lietadlá však vyvíja aj Boeing. Scholl však tvrdí, že výhodou Boom-u oproti konkurencii je, že nepoužíva žiadne nové technológie, ktoré musí v zdĺhavom procese schvaľovať americký Federálny letecký úrad.

Branson sa zaviazal, že po otestovaní hneď kúpi 10 takýchto lietadiel v celkovej hodnote dvoch miliárd dolárov a Scholl sa domnieva, že záujem o kúpu Boom-ov prejavia aj ostatné letecké spoločnosti.

Zdroj: Travelandleisu­re.com; Timeout.com; Theguardian.com

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #Richard Branson #Virgin America