Prešovský kraj láme rekordy návštevnosti, atrakcie chystá aj tento rok

V minulom roku navštívilo Prešovský kraj rekordné množstvo turistov. Vzrástol tak počet domácich, ako aj zahraničných návštevníkov, pozitívny trend pokračoval aj v januári 2016. Kraj je pritom stabilne tretím najviac navštevovaným krajom Slovenska. Informovala o tom Barbora Čechová z Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska.

31.03.2016 13:01
bratislava , hrádza , cyklista ,... Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Štatistiky návštevnosti Prešovského kraja za minulý rok kopírujú celoslovenský trend. Aj na východe Slovenska významne vzrástol počet turistov, prenocovaní a tržieb za ubytovanie.

Podľa Štatistického úradu SR evidovali v minulom roku v Prešovskom kraji 740 701 návštev­níkov ubytovacích zariadení, celkový počet prenocovaní dosiahol číslo 2 362 386.

Prichádzajú aj zahraniční

Prekonaný tak bol nielen rok 2014 o takmer 98-tisíc návštevníkov, čo predstavuje 15-percentný medziročný nárast, ale aj doteraz najsilnejší rok 2013, keď kraj navštívilo 700 248 turistov.

V kraji bol pritom zaznamenaný aj zvýšený počet zahraničných návštevníkov, v ubytovacích zariadeniach evidovali 232 363 turistov spoza hraníc. To je viac ako 11-percentný nárast v porovnaní s predchádzajú­cim rokom.

Zahraniční návštevníci strávili v Prešovskom kraji 715 081 nocí. Nárast počtu návštevníkov sa podpísal aj pod tržby za ubytovanie, ktoré v minulom roku dosiahli sumu 50 367 506 eur.

„Rast pokračoval aj v januári tohto roka, keď do Prešovského kraja zavítalo 65 947 návštev­níkov, z čoho viac ako 19-tisíc tvorili cudzinci. Medziročne ide v mesiaci január o 45-percentný nárast,“ uviedla Čechová.

Pomáhali aj súťaže

Riaditeľ KOCR Severovýchod Slovenska Martin Janoško dodal, že krajská organizácia cestovného ruchu v minulom roku cielene pracovala najmä s domácimi návštevníkmi. Pripravila kampaň pre rodiny s deťmi Legendarium, v ktorej sa bude pokračovať aj v tomto roku.

Podobne to bude aj v prípade turistickej súťaže Objavuj Prešovský kraj, ktorá prostredníctvom aplikácie Objavujme dáva turistom tipy na výlety v kraji, ktoré môžu počas leta absolvovať a súťažiť o zaujímavé ceny.

Pre turistov so záľubou vo fotení je určená fotografická súťaž Choď a foť a cyklistické možnosti kraja predstavuje séria podujatí Cyklopátrania Prešovským krajom. Janoško dodal, že až 93 percent všetkých návštevníkov Prešovského kraja tvorili návštevníci z území siedmich oblastných organizácií cestovného ruchu, ktoré sú členmi KOCR Severovýchod Slovenska.

„K pozitívam patrí vzájomná spolupráca, aktivity členov aj vznik novej OOCR Región Šariš, ktorá by mala rozvíjať turizmus v Prešove a okolí,“ uviedol Janoško.

Cyklisti si prídu na svoje

Dodal, že v oblasti budovania infraštruktúry investovala KOCR Severovýchod Slovenska do viacerých regiónov. V Bardejove zrekonštruovali športovo-relaxačný chodník s exteriérovými strojmi na cvičenie, vybudovali pumptrackovú dráhu v Bachledovej doline, pričom v lokalite prešlo úpravou aj viac ako deväť kilometrov cyklistických trás.

Osadili tiež informačné panely v mestách na Hornom Zemplíne, ale aj v Levoči a Vrbove, pri cyklotrase Spišská Belá – Tatranská Kotlina vybudovali drevené mólo na rybníku.

V súčasnosti sa pracuje na projektových dokumentáciách k novým cyklotrasám, ukončili druhú etapu osádzania hnedých turistických tabúľ a mnoho ďalších väčších i menších projektov infraštruktúry.

„Prešovský kraj má veľký turistický potenciál. Snažíme sa ho verejnosti predstaviť zaujímavou formou, aby sa do popredia dostali aj menej známe ale rozhodne zaujímavé lokality. Nevyhnutné je budovanie infraštruktúry a, samozrejme, neustále zlepšovanie kvality poskytovaných služieb. Veríme, že cestovný ruch v kraji bude aj naďalej rásť, a to kvalitou i počtom turistov,“ konštatoval Janoško.

debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #Prešovský samosprávny kraj #návštevnosť