V Zámkoch sa stretne Červená armáda, Wehrmacht a Maďarská armáda

V Nových Zámkoch sa túto nedeľu stretne Červená armáda s vojskom Wehrmachtu a s Maďarskou kráľovskou armádou. Bojová ukážka z obdobia druhej svetovej vojny, prehliadka vojenskej techniky aj výstava dobových fotografií a dokumentov pripomenú dávne udalosti a uctia ich obete.

01.04.2016 13:00
debata
Nové Zámky po bombardovaní. Foto: archív Františka Daniela
Nové Zámky, bombardovanie Nové Zámky po bombardovaní.

Nové Zámky boli počas vojny dôležitým dopravným uzlom a nemeckým centrálnym skladom pohonných hmôt v oblasti. Preto sa ku koncu vojny stali terčom útoku amerických leteckých síl.

„Kobercové bombardovanie si vyžiadalo štyritisíc životov – obeťami boli Novozámčania, ale aj ruskí zajatci v transporte, nemeckí a maďarskí vojaci, náhodní cestujúci, ľudia, ktorých vojna vyhnala z ich domovov a mestom iba prechádzali,“ hovorí František Daniel, amatérsky historik. „V prepočte na množstvo obyvateľov boli Nové Zámky najviac bombardovaným mestom, viac ako Drážďany,“ tvrdí.

Na konci vojny mal František Daniel štyri roky a takmer ju neprežil. Jedna z bômb ho s rodinou pochovala pod troskami, keby ich ľudia nevyhrabali, nebol by tu. Dokumentáciu o vojnových udalostiach v rodnom meste zbiera už 50 rokov, neverili by ste, čo všetko sa dá zistiť aj po takom dlhom čase, hoci aj na internete.

„Našiel som fotografiu, na ktorej som videl náš dom v troskách – letci si robili dokumentáciu. Díval som sa na svoj hrob,“ spomína. Aby sa na tragické udalosti nezabudlo, občianske združenie Za troma mostami, ktorého je pán Daniel zakladateľom, každoročne organizuje besedu a výstavu, tentokrát spojenú s bojovou ukážkou.

Boje sa začnú na Hlavnom námestí v nedeľu 3. apríla o 10. hodine Podľa scenára Červená armáda vytlačí vojakov Wehrmachtu z mesta, popri tom chytia zostreleného amerického letca, podľa skutočných udalostí.

„Američana paradoxne zachránil Nemec, ľudia v zbombardovanom meste by ho boli obesili,“ vysvetľuje Daniel. Nemci ho zajali a vďaka tomu prežil.

Pre pochopenie a poznanie k bojovým ukážkam v Nových Zámkoch patrí aj výstava fotografií a dokumentov, prístupná od 31. marca do 3. apríla. 31. marca si obete vojny pripomenuli besedou a uctili kladením kvetov k pamätníku obetiam násilia.

„Ľudia sa o históriu zaujímajú málo, na mieste hromadného hrobu obetí bombardovania bolo ešte nedávno smetisko. Nevedia ani o nie tak dávnych udalostiach, mnohí boli prekvapení, keď sa dozvedeli, že v roku 1968 Nové Zámky obsadili nie ruské, ale maďarské vojská,“ vraví František Daniel.

Piaty rok na besedách rozpráva deviatakom o vojne, ukazuje staré fotografie a približuje túto obrovskú ľudskú tragédiu. Aby sa vedelo a aby sa nezabudlo.

Kam za zábavou

2. apríla, sobota

  • Bratislava: Otvorenie sezóny v zoo, detské lanové ihrisko, psíky, koníky, kvízy, súťaže, 10.30 – 13.30
  • Dolný Kubín: O najkrajšiu kraslicu, posúťažná výstava, Oravské kultúrne stredisko, do 11. 4.
  • Humenné: Karpatská kraslica, výstava vo Vihorlatskom múzeu, do 8. 4.
  • Ivanka pri Dunaji: Štefánikovo krídlo, súťažná výstava v plastikovom modelárstve, workshopy, Park oddychu
  • Liptovský Mikuláš: Kovozoo, výstava zvierat vyrobených z kovošrotu, RGB Liptov, do 21. 4.
  • Michalovce: Vítanie žeriavov popolavých na Senianskych rybníkoch, prírodné divadlo na tradičných vtáčích nocoviskách, Náučný chodník Vtáčím rajom, dvor kaštieľa, 14. h
  • Prešov: Martin a hviezda, rozprávka vo hvezdárni, 11.h
  • Trenčín: Kraslica, výstava spojená s výkladom o jarnom zvykosloví, hrad, do 24. 4.

3. apríla, nedeľa

  • Bratislava: Malý princ, končí sa výstava originálnych ilustrácií Antoina de Saint-Exupéryho, Galéria mesta Bratislavy, Mirbachov palác

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nové Zámky #druhá svetová vojna #bombardovanie