Spišský hrad je opäť otvorený

Múzejné expozície, hradnú vežu aj výhľad z vyhliadky si môžu opäť vychutnať návštevníci Spišského hradu, ktorý po viac ako štyroch mesiacoch znovu otvorili. Na hrade počas zimy vykonali sanitárne opravy, na pár dní bol však sprístupnený aj počas vianočných či veľkonočných sviatkov.

03.04.2016 14:00
Spišský hrad Foto:
Spišský hrad
debata

„Celý apríl bude hrad otvorený od 9:00 do 17:00 s posledným vstupom o 16:00. Sprístupnené sú aj turistické a vyhliadkové trasy po hradbách a poskytujeme tiež audio sprievodcu v piatich jazykoch,“ uviedla pre agentúru SITA Dáša Uharčeková Pavúková zo SNM – Spišského múzea v Levoči.

Slávnostné otvorenie letnej turistickej sezóny sa uskutoční v nedeľu 8. mája, hrad počas neho predstaví aj novinku, ktorou bude možnosť prehliadky Spišského hradu cez mobilnú aplikáciu. „V priebehu apríla sa to bude pripravovať, spustené to bude od mája. Zatiaľ neviem o inom hrade na Slovensku, ktorý by takúto aplikáciu mal,“ povedala Uharčeková Pavúková.

Prezentovaná bude aj nová kniha o hrade, ktorá vyšla na konci roka 2015. Súčasťou otvorenia letnej turistickej sezóny bude celodenný program, vystúpia počas neho šermiari, tanečníci, zaznie ľudová hudba a dopoludnia by sa mala v Kaplnke sv. Alžbety uskutočniť aj svätá omša. „Otvorená bude aj hradná kuchyňa, ponúkneme ochutnávky, ukážky dobovej hostiny, v mučiarni bude kat predvádzať mučenie a nebude chýbať ani dobový sprievod,“ priblížila program Uharčeková Pavúková.

Návštevníci si na hrade môžu pozrieť napríklad expozície archeológie, mučiarne či hradnej kuchyne. Práve v nej chcú počas leta ponúknuť viac kulinárskych zážitkov, pripravovať v nej budú ochutnávky pre návštevníkov. Jedným z väčších podujatí bude aj Noc múzeí v sobotu 21. mája a v júni podujatie pre deti Hradohranie. Určené je pre všetky základné školy, deti sa počas neho budú môcť zahrať na hradných rytierov a hradné dámy.

Celé leto bude pokračovať aj festival Leto na hrade, jeho súčasťou sú divadelné piatky či nočné prehliadky každú sobotu. „Po troch rokoch k nám opäť prichádza súHRADnica, medzinárodná konferencia všetkých správcov hradov, a následne medzinárodný festival pre verejnosť 12. a 13. augusta,“ doplnila Uharčeková Pavúková.

Spišský hrad je od roku 1993 zapísaný v Zozname svetového dedičstva UNESCO. V minulom roku ho zatvorili v druhej polovici novembra, počas minuloročnej sezóny ho navštívilo približne 165-tisíc návštevníkoch.

debata chyba
Viac na túto tému: #Spišský hrad